Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam352
Toplam Ziyaret1780521
Yılmaz Aydoğan
yaydogan33@gmail.com
KARAİSALI’NIN TARIMSAL KREDİ VE ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ DURUM ANALİZİ
11/01/2016

 

Üretici örgütlerine ilişkin en sağlıklı ve güncel bilgilerin ticaret sicil kayıtları olduğu gerçeğinden hareketle Adana Ticaret Odası kayıtları üzerinden bir sorgulama gerçekleştirilmiştir. Yapılan sorgulamada Karaisalı’da kayıtlı toplam 41 kooperatif bulunduğu anlaşılmıştır. Bu kooperatiflerin 24’ü aktif durumda olup, 17’si askıda veya fesih konumundadır. İlçede aktif durumdaki 24 kooperatiften sadece 6 tanesi tarımsal faaliyetler ile ilgili kooperatiflerdir.

Bu bilgiler ışığında ilçede üretici örgütlerinin yeterli sayıda ve kapsamda olmadığı, işbirliği kültürünün eksik olduğu, kooperatifçilik ve/veya kolektif hareket etme bilincinin yaygınlaşmadığı sonuçlarına ulaşmak mümkündür.

 

Üretici örgütlerine ilişkin durum bu minvaldeyken, kırsal kredi durumu ve işletme sermaye ihtiyacına ilişkin gerçekleştirilen hesaplamalar ve projeksiyonlara aşağıda yer verilmiştir.

 İlçede bulunan 1470, 2011, 2691 ve 2920 sayılı tarım kredi kooperatifleri 2014 yılı içinde toplam 7.461.508 (yedi milyon, dört yüz altmış bir bin, beş yüz sekiz) TL yatırım ve işletme kredisi kullandırmışlardır. Kullandırılan bu kredinin sadece 835.088 (sekiz yüz otuz beş bin, seksen sekiz) TL’ye denk gelen % 11’lik bölümü yatırım kredisi olarak tahsis edilirken 6.626.420 (altı milyon, altı yüz yirmi altı bin, dört yüz yirmi) TL’ye denk gelen % 89’lik kısmı ise işletme kredisi olarak tahsis edilmiştir.

Söz konusu kredi kullanımının yine % 86’lık bölümüne denk gelen 6.412.724 (altı milyon, dört yüz on iki bin) TL’si bitkisel üretim faaliyetleri, kalan % 14’lük bölümü, bir diğer deyişle 1.048.784 (bir milyon, kırk sekiz bin, yedi yüz seksen dört) TL’lik kısmı ise hayvancılık faaliyetlerini gerçekleştirmek için duyulan ihtiyaç için kullandırılmıştır.

Tarım kredi kooperatiflerinin 2014 yılı içinde yetiştiricilere kullandırdıkları toplam kredinin genel görünümü değerlendirildiğinde; hayvancılık faaliyetleri için kullanılan kredi miktarının azlığı ile yatırım amaçlı kredi kullanımının azlığı dikkatleri çekmektedir. Bu kredi kullanım yapısı, tarımsal faaliyetleri sürdürmek için girişimde bulunulmakla beraber, yeni tarımsal faaliyetlerde bulunmak veya mevcut yatırımları büyütmek yönlü bir çabanın olmadığına da işaret etmektedir.

Kullandırılmış olan kredilerin mahalleler itibarıyla durumu değerlendirildiğinde, tarım kredi kooperatiflerinden kullanılan krediler açısından en çok kredi kullanan on mahalleler Kırıklı, Kuzgun, Ayakkıf, Altınova, Bakirli, Kuşçusofulu, Çakallı, Yazıbaşı ve Bucak olup toplam kredinin %71’i bu on köydeki üreticilerce kullanılmıştır.

Yetiştiricilerin tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yürütmek için gerekli olan sermaye ihtiyacını ortaya koymak için Ziraat Bankasının elinde bulunan bilgilerden de yararlanılmış, bankanın Karaisalı Şubesinin, mahallelerin sermaye ihtiyacı ve kredi risk durumları ile ilgili yürütmüş olduğu bir çalışmadan yola çıkarak veriler derlenmiştir. (Ziraat Bankası’ndan temin edilerek üretilmiş olan bilgiler sadece bitkisel üretime ilişkin olup, hayvancılık ile ilgili kredi kullanımı ve riskli kredi ihmal edilecek seviyelerdedir.)

 

En çok sermaye ihtiyacı duyan, bu açıdan değerlendirildiğinde en büyük tarımsal katma değeri ürettiği varsayılan Kırıklı, Çakallı ve Kuzgun mahallelerinin toplam bitkisel üretim sermaye ihtiyaçları 11 milyon TL seviyesindeyken, bu mahallelerin kullanmış oldukları bitkisel üretim işletme kredisi (Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası aracılığıyla) toplamı 3,95 milyon TL. seviyelerinde kalmaktadır. Elbette, söz konusu mahallelerde tarım ve hayvancılık ile uğraşan yetiştiricilerin başka bankalardan (Şekerbank, Denizbank vb) kredi kullanarak sermaye ihtiyacını giderdiği öngörülebilir. Ne var ki, bu seviyede farkın tamamının diğer bankalar tarafından karşılanma olasılığının düşüklüğünden, bölgede tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile uğraşan kesimin yetersiz yatırım ve işletme sermayesi ile mücadele etmek zorunda olduğunun altı çizilebilir.

 

 

Bu bölümde kırsal kredi ve üretici örgütlerinin durumu ile ilgili yapılan analiz ve değerlendirmeleri üç başlıkta özetlemek gerekirse:

ü  İlçede üretici örgütlerinin yeterli sayıda ve kapsamda olmaması, işbirliği kültürünün eksik olması, kooperatifçilik ve/veya kolektif hareket etme bilincinin yaygınlaşmamış olması,

ü  Kullanılan kredilerin büyük miktarının işletme kredisi niteliğinde olması, yatırım ve özellikle hayvancılık kredilerinin yetersizliği ve

ü  Bölgede tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile uğraşan kesimin yetersiz yatırım ve işletme sermayesi ile mücadele etmek zorunda kalıyor olması, konularının altı çizilebilir.

 

 

 



750 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

YEREL SEÇİMLERDE TARSUS - 02/09/2023
YEREL SEÇİMLERDE TARSUS
ANCAK YARASALAR KORKAR IŞIKTAN - 14/02/2023
ANCAK YARASALAR KORKAR IŞIKTAN
DEPREMDE BİZ NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ? - 08/02/2023
DEPREMDE BİZ NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ?
NE KADAR ÖZLEMİŞİZ BÜTÜNLEŞMEYİ? - 13/09/2022
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’i oldum olası sevmem… Türk vatandaşı olsa da, Türkiye’de yaşasa da kendisini, Türk kültüründen daha çok kadim Yunan kültürüne yakın saydığını, milli bir çizgide olmadığını görüyorum.
NEDİR MİLLİ SİYASET -2- - 25/07/2022
Mustafa Kemal Paşa’nın daha 1923 yılında söylediği aşağıdaki sözleri onun, yolun en başından itibaren ‘Milli Siyaset’ düşüncesine sahip olduğunu gösterir:
NEDİR MİLLİ SİYASET ?(1) - 15/07/2022
Son yarım yüzyılda ülkemizin savrulduğu mevcut durumun iç ve dış “hareket ettiricileri”, onların planları, uygulamaları ve geldiğimiz yer, iyi incelenmeli ve doğru teşhis edilmelidir.
YENİDEN MİLLİ SİYASET 2 - 05/07/2022
1821 Mora kalkışması ile başlayan ve 7 Ekim 1912 / 30 Mayıs 1913 arası sekiz aylık dönemde kaybettiğimiz Balkanlarda, Türk kırımının zirveye ulaştığını; Osmanlı’nın bu 90 (doksan) yıllık geri çekilme döneminde 2.500.000 Türk’ün kırıma uğradığını, 8.0
YENİDEN MİLLİ SİYASET 1 - 04/07/2022
(“Yeniden milli Siyaset” yayın hazırlıkları yaptığım kitabımın adıdır. Kitabın “Sonsöz” Bölümünü okuyucularımla paylaşmak istedim.)
AYDIN PARTİCİLİĞİ - 01/06/2022
[ Bilirsiniz bizim kültürümüzün bir parçası olan sözlü halk edebiyatımızda Hz. Süleyman, “Kuş dili bilen,” olarak anlatılır. Hz. Süleyman ile kanadı kırık bir kuş arasında geçtiği söylenen öykü, “İnsanlar ders alsınlar,” diye tekrarlanır, kuşaklar bo
 Devamı
AlışSatış
Dolar33.792233.9276
Euro37.470237.6203