Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam59
Toplam Ziyaret1835111
Yılmaz Aydoğan
yaydogan33@gmail.com
KARAİSALI’NIN SOSYAL ALTYAPISI DURUM ANALİZİ (1)
03/11/2015

Eğitim, sağlık, sportif ve kültürel olanaklar ile dini tesislerin durumu sosyal altyapı başlığı altında değerlendirilmektedir. Bu bölümde, belirtilmiş olan sosyal altyapı unsurlarına ilişkin mevcut durum hakkında bilgiler verilmektedir. Eğitim durumu başlı başına ele alınıp incelendiği için bu yazıda kapsam dışı bırakılmıştır.

 Sağlık Hizmetleri

 En önemli sosyal altyapı unsurlarından birisi olan sağlığa ilişkin şikâyetler iki ana eksen üzerinde toplanmaktadır;

  • İlçede bulunan devlet hastanesinin yeterli sayıda uzman doktora sahip olmayışı ve
  • Aile hekimliği hizmetlerinin verimli sunulabilmesi için gerekli planlama çalışmalarının yetersizliği.

 

25 yatak kapasitesine sahip Karaisalı devlet hastanesinde yeterli sayıda uzman doktor bulunmadığı şeklinde görüşler belirtilmiş olsa da sağlık altyapısına yönelik en yoğun istek aile hekimliği hizmetlerinin sağlıklı planlanması hakkında olmuştur. Yerleşim birimlerinin çoğunda aile hekimlerinin 3-4 haftada bir yerleşim yerini ziyaret ettiği, bazılarına 2-3 ay boyunca aile hekiminin gitmediği yönünde şikâyetler üzerine saha çalışması gerçekleştiren uzmanlar, konunun nedenlerini sorgulayabilmek amacıyla görüşme yapılan bireylere soru formlarında yer almayan derinlemesine sorular yöneltmişlerdir. Gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelerde, şikâyetçi yerleşimcilerin çoğunun bağlı bulundukları aile hekimlerini kendi tercihleri ile değiştirdiği ve bazı aile hekimlerinde aşırı yoğunluk oluştuğu, bu yoğunluktan ötürü de tüm yerleşim birimlerine aile hekimlerinin hizmet veremediği ortaya çıkmaktadır. Yapılan değerlendirmeler, sorunun, aile hekimleri ile ilgili kapasite planlaması ve coğrafi bölge ayrımlarının tekrar gözden geçirilmek ve kapasite sınırları oluşturmak yoluyla hızla çözülebileceği şeklinde olmuştur. 

Öte yandan, nüfusun giderek yaşlanması Karaisalı kırsalında sağlık ile ilgili hizmet ihtiyacının gelecekte artacağı yönünde öngörüde bulunmaya imkân vermektedir. Özellikle yaşlanan nüfus ve bu bireylerin yaşlılık bakım ihtiyaçlarını gidermeye yönelik sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi gerekliliği ortada durmaktadır. 

Bir diğer önemli konu ise, kırsal alanda bulunan her mahallede sağlık ocağı açılması mümkün görünmese de köylerde, ziyaret eden aile doktorlarının muayene hizmetlerini verebileceği revir benzeri küçük sağlık odalarının bulunmaması da hizmetlerin verilmesi sırasında aksamalara neden olabilecek bir konu olarak değerlendirilmektedir. 

Sağlık ile ilgili yapılan analiz ve değerlendirmeleri üç başlıkta özetlemek gerekirse;

  • Aile hekimliği hizmetlerinin, tüm kırsal nüfusu kapsayacak şekilde etkin ve verimli olarak tekrar gözden geçirilmesi ve planlanması,
  • Giderek yaşlanan nüfusun artan yaşlı bakım ihtiyacı ve
  • Mahallelerde aile hekimliği hizmetinin sunulması için revir odası tarzı birimlerin olmayışı, konularının altı çizilebilir. 

 

Sportif Tesisler  ve Hizmetler

 

Görüşülen kişilerin % 6,3’ü mahallelerinde spor tesisi ve spor yapma imkânına sahip olmak istemektedir. Mahallelerinde spor yapma imkânına kavuşmak isteyen nüfusun yapısı incelendiğinde ise spor tesisine sahip olmak isteyenlerin % 72’sinin kadın ve sadece % 28’inin Erkek olduğu gözlemlenmiştir. Sportif imkânlara kavuşmak isteyenlerin % 60’ını 25-44 yaş aralığındaki kadınlar oluşturmaktadır. 

Kadınlar spor imkânlarını hem kendileri için jimnastik yapabilecekleri, kendi ifadeleri ile şehirlerde bulunan parklardaki gibi, kültürfizik istasyonları, hem de çocukları için takım sporlarının (futbol, basketbol gibi) yapılabileceği alanlar olarak tanımlamaktadırlar. 

Sportif olanaklar ile ilgili bir diğer önemli istekse, doğrudan spor tesisi olarak değerlendirilmese dahi, çocukların oyun oynama gereksinimlerini karşılayacak çocuk parkı konusunda olmaktadır. Görüşülen bireylerin % 9,8’i mahallerinde çocuk parkı istemiştir. Çocuk parkı isteyenlerin % 94’ü kadın, sadece % 6’sı ise erkektir. 

Sportif tesisler ile ilgili yapılan analiz ve değerlendirmeleri iki başlıkta özetlemek gerekirse;

  • Özellikle kadınlar olmak üzere geç nüfus spor yapma olanaklarına kavuşmak istemektedir,
  • Kadınlar çocuklar için oyun oynayabilecekleri imkânların oluşturulmasını istemektedir,

 Dini Tesisler ve Hizmetler

 Din, toplumu şekillendiren en önemli ve eski kültür ögesidir. Toplumları bir arada tutma, belli normlar üzerinden düzenleme ve bir yaşam biçimi oluşturma özellikleri, dini bir kültür ögesi olarak işaretlemektedir. Bu anlamı ile bir kültür unsuru da olsa, yaşamı etkileyen diğer kültürel ögelerden çok daha baskın oluşu, din kavramına ilişkin ayrı bir analiz yapılmasını ve bölgedeki dini tesisler ve ihtiyaçların değerlendirilmesinin diğer kültür ögelerinden ayrılmasını gerektirmektedir. 

Belirtilen bu gereksinimlere ilave olarak, özellikle yaz aylarında cenaze işlemleri sırasında kullanılmak üzere soğutma sistemlerine ayrıca ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bölümde dini tesis gereksinimi ile ilgili yapılan analiz ve değerlendirmeleri üç başlıkta özetlemek gerekirse; 

  • Özellikle mezarlıklar, mezarlıklara giden yollar ve mezarlık aydınlatmalarının gözden geçirilmesi,
  • Camilerde hizmet veren din görevlilerinin ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmaların yanı sıra din görevlisi olmayan mahallelere din görevlisi atanması ve
  • Daha önce de belirtildiği gibi, yoğun istek alan kuran kurslarının sürdürülmesinin sağlanması konularının altı çizilebilir. 

Gelecek hafta aynı konudaki araştırma sonuçlarını paylaşmaya devam edeceğiz.

Saygılarımla.

 

 

 



812 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

YEREL SEÇİMLERDE TARSUS - 02/09/2023
YEREL SEÇİMLERDE TARSUS
ANCAK YARASALAR KORKAR IŞIKTAN - 14/02/2023
ANCAK YARASALAR KORKAR IŞIKTAN
DEPREMDE BİZ NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ? - 08/02/2023
DEPREMDE BİZ NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ?
NE KADAR ÖZLEMİŞİZ BÜTÜNLEŞMEYİ? - 13/09/2022
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’i oldum olası sevmem… Türk vatandaşı olsa da, Türkiye’de yaşasa da kendisini, Türk kültüründen daha çok kadim Yunan kültürüne yakın saydığını, milli bir çizgide olmadığını görüyorum.
NEDİR MİLLİ SİYASET -2- - 25/07/2022
Mustafa Kemal Paşa’nın daha 1923 yılında söylediği aşağıdaki sözleri onun, yolun en başından itibaren ‘Milli Siyaset’ düşüncesine sahip olduğunu gösterir:
NEDİR MİLLİ SİYASET ?(1) - 15/07/2022
Son yarım yüzyılda ülkemizin savrulduğu mevcut durumun iç ve dış “hareket ettiricileri”, onların planları, uygulamaları ve geldiğimiz yer, iyi incelenmeli ve doğru teşhis edilmelidir.
YENİDEN MİLLİ SİYASET 2 - 05/07/2022
1821 Mora kalkışması ile başlayan ve 7 Ekim 1912 / 30 Mayıs 1913 arası sekiz aylık dönemde kaybettiğimiz Balkanlarda, Türk kırımının zirveye ulaştığını; Osmanlı’nın bu 90 (doksan) yıllık geri çekilme döneminde 2.500.000 Türk’ün kırıma uğradığını, 8.0
YENİDEN MİLLİ SİYASET 1 - 04/07/2022
(“Yeniden milli Siyaset” yayın hazırlıkları yaptığım kitabımın adıdır. Kitabın “Sonsöz” Bölümünü okuyucularımla paylaşmak istedim.)
AYDIN PARTİCİLİĞİ - 01/06/2022
[ Bilirsiniz bizim kültürümüzün bir parçası olan sözlü halk edebiyatımızda Hz. Süleyman, “Kuş dili bilen,” olarak anlatılır. Hz. Süleyman ile kanadı kırık bir kuş arasında geçtiği söylenen öykü, “İnsanlar ders alsınlar,” diye tekrarlanır, kuşaklar bo
 Devamı
AlışSatış
Dolar34.725534.8647
Euro36.689336.8363