Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam206
Toplam Ziyaret1663659
Yılmaz Aydoğan
yaydogan33@gmail.com
KARAİSALI’NIN EĞİTİM DURUMU ANALİZİ
03/08/2015

 

2014 yılı itibarıyla, ulusal eğitim istatistikleri veri tabanı esas alındığında, 6 yaşından büyük ilçe sakinlerinin eğitim durumları incelendiğinde, ilçede okuma yazma bilmeyenler ile okur yazar olmakla beraber herhangi bir okulu bitirmeyenlerin oranı ilçe nüfusunun % 29,82'sine ulaşmaktadır. Bu oran Adana için % 26,30 iken, Türkiye için % 24,31'dir.

Sadece okuma yazma bilmeyen nüfus değerlendirildiği durumda Karaisalı'da yaşayan 6 yaşından büyük nüfusun % 10,13'ü okuma yazma bilmezken, bu oran Adana için % 4,39, Türkiye içinse % 3,86 olmaktadır.

Yürütülen saha çalışması kapsamında görüşülen bireylerin eğitim durumları, ulusal eğitim istatistikleri veri tabanından yararlanılarak oluşturulan grafiği doğrular nitelikte olmakla birlikte, kırsal alanda eğitim sorununun daha da büyük olduğunun altını çizer yapıdadır.

Saha Çalışması kapsamında görüşülen kişilerin % 14,57'si okuryazar değildir. Bu oran, Karaisalı geneli için geçerli olan % 10,13 oranından oldukça yüksektir. Örgün eğitimin ilk basamağı olan ilkokulu bitirenlerin oranı ilçe genelindeki nüfus için % 30,90 iken, saha çalışması kapsamında görüşülen 398 birey için bu oran % 62,56'ya ulaşmaktadır.

Tüm bu sayısal verilerin ötesinde, saha çalışmasında görev alan 6 uzmanın değerlendirmeleri, sadece temel eğitim alabilmiş birey sayısının çokluğunun yanı sıra bu bireylerin aldığı eğitim kalitesinin de ayrı bir soru işareti olduğu şeklindedir. Her ne kadar, görüşmeler kapsamında bir okuma testi gerçekleştirilmemiş olsa da, görüşülen çok sayıda bireyin okur yazar olduklarını veya ilkokul mezunu olduklarını belirtmiş olsalar dahi, okuma güçlüğü çektiği gözlemlenmiştir.

 

Ekonomik kalkınmanın insani kalkınmadan sonra gerçekleştiği, kalkınma için en önemli girdilerden birisinin de nüfusun eğitim düzeyi olduğu bilinen bir gerçektir. Bu anlamda değerlendirildiğinde gerçekleştirilecek bir kalkınma planlama çalışmasının ilçede yaşayan bireylerin eğitim durumlarını iyi yönde değiştirmeyi sağlayacak çözümler önermesi gerekmektedir.

 

Temel eğitim eksikliğinin ötesinde ilçe kırsalındaki mahallelerde yaşayan halkın gelirlerini artırabilmek için mesleki eğitime tabi tutulması yanında kişisel gelişim ve becerilerini de geliştirmek gerekmektedir. Verilmesi önerilen kursların dağılımı aşağıda gösterilmiştir.

 

Bitkisel Üretimle İlgili Olarak:

* Sebze bitkileri yetiştiriciliği

* Meyve bitkileri yetiştiriciliği

* Aromatik bitkiler yetiştiriciliği

* Mantar yetiştiriciliği

* Toprak işleme teknikleri

* Gübreleme bilgisi

Hayvansal Üretimle İlgili Olarak:

* Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği

* Kümes hayvanları yetiştiriciliği

Kişisel Gelişim ve Beceri Edinme İle İlgili Olarak:

* Bilgisayar kullanımı

* Yabancı dil eğitimi

* Müzik aleti kullanımı

* Biçki dikiş beceri geliştirme

* El sanatları eğitimi (dokumacılık, ahşap işçiliği, model bebek ve oyuncak yapımı)

* Aşçılık

* Kuaförlük

* Kuran-ı kerim öğrenimi.

 

Eğitim ile ilgili yapılan analiz ve değerlendirmeleri üç başlıkta özetlemek gerekirse;

* İlçedeki 6 yaşından büyük okuma yazma bilmeyen veya okuma yazma bilmekle beraber bir okulu bitirmemiş nüfus oranının Adana ve Türkiye ortalamalarının üzerinde oluşu, kalkınma girişimlerinde insan boyutunun önemini hatırlatmakta, insani kalkınma sağlamadan ekonomik kalkınma sağlamanın hemen hemen imkânsız olduğu hipotezinin altını çizmekte ve gelecekte gerçekleştirilecek olan kalkınma çalışmalarında ilçede yaşayan bireylerin eğitim durumlarını iyi yönde değiştirmeyi sağlayacak çözümler üretmeyi zorunlu kılmaktadır.

* Mesleki gelişimi sağlayacak kurslarla;

* Kadınlara yönelik kişisel gelişimi sağlayıcı (bilgisayar gibi) ve çocuklara yönelik (takım sporları) kursların planlanması ve uygulanması önemli ve gereklidir.

 

Tekrar buluşuncaya kadar hoşça kalınız.



821 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

YEREL SEÇİMLERDE TARSUS - 02/09/2023
YEREL SEÇİMLERDE TARSUS
ANCAK YARASALAR KORKAR IŞIKTAN - 14/02/2023
ANCAK YARASALAR KORKAR IŞIKTAN
DEPREMDE BİZ NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ? - 08/02/2023
DEPREMDE BİZ NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ?
NE KADAR ÖZLEMİŞİZ BÜTÜNLEŞMEYİ? - 13/09/2022
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’i oldum olası sevmem… Türk vatandaşı olsa da, Türkiye’de yaşasa da kendisini, Türk kültüründen daha çok kadim Yunan kültürüne yakın saydığını, milli bir çizgide olmadığını görüyorum.
NEDİR MİLLİ SİYASET -2- - 25/07/2022
Mustafa Kemal Paşa’nın daha 1923 yılında söylediği aşağıdaki sözleri onun, yolun en başından itibaren ‘Milli Siyaset’ düşüncesine sahip olduğunu gösterir:
NEDİR MİLLİ SİYASET ?(1) - 15/07/2022
Son yarım yüzyılda ülkemizin savrulduğu mevcut durumun iç ve dış “hareket ettiricileri”, onların planları, uygulamaları ve geldiğimiz yer, iyi incelenmeli ve doğru teşhis edilmelidir.
YENİDEN MİLLİ SİYASET 2 - 05/07/2022
1821 Mora kalkışması ile başlayan ve 7 Ekim 1912 / 30 Mayıs 1913 arası sekiz aylık dönemde kaybettiğimiz Balkanlarda, Türk kırımının zirveye ulaştığını; Osmanlı’nın bu 90 (doksan) yıllık geri çekilme döneminde 2.500.000 Türk’ün kırıma uğradığını, 8.0
YENİDEN MİLLİ SİYASET 1 - 04/07/2022
(“Yeniden milli Siyaset” yayın hazırlıkları yaptığım kitabımın adıdır. Kitabın “Sonsöz” Bölümünü okuyucularımla paylaşmak istedim.)
AYDIN PARTİCİLİĞİ - 01/06/2022
[ Bilirsiniz bizim kültürümüzün bir parçası olan sözlü halk edebiyatımızda Hz. Süleyman, “Kuş dili bilen,” olarak anlatılır. Hz. Süleyman ile kanadı kırık bir kuş arasında geçtiği söylenen öykü, “İnsanlar ders alsınlar,” diye tekrarlanır, kuşaklar bo
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516