Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam849
Toplam Ziyaret1477457
Vahit Şahin
karaisalihaber@hotmail.com
ADANA’DA HEMZEMİN GEÇİT SORUNLARI
11/08/2017

Adana'da yazın cehennemi sıcaklar yaşanır.

Özel aracınızda veya bindiğiniz toplu taşıma araçlarında klima yok ise cehenneminizi burada yaşarsınız. Bir de havanın nem oranını  bu sıcaklara eklerseniz vay halinize..

Konuyu bir yerlere taşıyacağım.

Saat 09.50..(hergün)

Yer: Hava alanını geçince D-400 karayolundan kuzeye döndüğünüzde karşınıza tren yolu çıkar. Burası Yeşilevler'e giden yol. Bu yol onlarca mahalleyi birbirine bağlayan akstır.Demiryolu yaya ve araçlara 1-2 dakikada olsa kapatılıyor. Çünkü bir tren durakta durmuş, yolu indiriyor ya da bindiriyor. Buraya kadar güzel. Hemzemin denilen bu geçitlerde can güvenliği sağlanmış oluyor.

Hemzemini hep merak etmişimdir. Tren yollarındaki geçitlere denildiğini biliyorum da kelime anlamını merak ederdim. TDK’ya sordum, anlamı yazılmamış sadece Farsça bir kelime olduğu belirtiliyor. Başka bir sözlükte ise karayolu ile demiryolunun aynı seviyede kesiştiği bariyerli veya bariyersiz geçitlere “demiryolu geçidi (hemzemin geçit) deniyor.

Bana göre ise Adana trafiğini allak-bullak eden geçitler denir. Bu hemzemin denilen geçitler sadece Seyhan tarafında değil, Yüreğir ve Sarıçam’da da var. Her yerde durum aynı.

Mersin-Tarsus-Adana Demiryolu yapılalı 131 yıl olmuş. Daha sonra da Bağdat-Hicaz demir yolunun yapımına başlanmış. O yol da Adana içinden geçmektedir. Şimdiler de ise hızlı tren projesi devredir.

Şimdi tekrar konumuza dönecek olursak, bu hemzemin geçitlerde hemen hemen  her gün aynı saatlerde, ayrıca Adana- Mersin arası çalışan her saatte bu yol kapanmakta, can güvenliği sağlanmaktadır. Yöneticilerimiz de kazalara karşı tedbir almanın rahatlığı içerisinde gece başlarını yatağa koyduklarında huzur içinde uyumaktadırlar sanıyorum.

131 yıldır Adana’yı yönetenler, acaba hiç düşünmediler mi, her saat başı araçları durdurulan insanların zamanlarının çalındığını? 131 yıldır Adana’ya hemzemin denilen geçit yapmak yerine alt geçit ve üst geçitler yapmaya neden kafa yormamışlardır?

Başkan Sözlü Adana’ya “12 Dev Eser” kazandırmaya çalışıyor. Adana’nın itibarını yükselteceğini ileri sürdüğü Devlet Bahçeli Köprüsü’nün yüzde 30’unun tamamlandığını söylüyor. Yine Adana’nın prestijini yükseltecek dediği Adnan Menderes Bulvarı Rekreasyon (şehircilikte yeşil alan, park, bahçe; dinlenme, yürüme, nefes alma alanı anlamına gelen yabancı bir kelime ama nedense millici olduğundan emin olduğumuz yerel yöneticiler de bu yabancı kelimeyi kullanıyor: Çelişkili bir durum) Projesinin yüzde 50’sini tamamlamış. ASKİ Atatürk Spor Salonu, hayvan barınağı,3 büyük yeni bulvar, Ceyhan Hacı Bektaş- Veli Kültür Merkezi ve Cemevi, Alparslan Türkeş Bulvarı’nda kesintisiz trafik akışı, Ege Bagatur Bulvarı Rekreasyon Projesi, Portakal Çiçeği Parkı, Demokrasi Şehitleri Parkı ve Sanat Galerisi ve 15 ayrı noktaya asansörlü üst geçitler, bu 12 dev eser arasında yer alıyor Hepsi güzel, takdire şayan hizmetler olacağından eminim.

Alparslan Türkeş Bulvarı’nda kesintisiz trafik akışını sağlamayı düşünenler acaba hemzemin geçitlerin olduğu yerlerde trafik sıkışıklığını önlemek için alt ve üst geçitleri yapmayı neden düşünemezler?

Bu saydığımız yerlere alt ve üst geçit yapmak belediyelerin yetkisi dahilinde midir? Yoksa TCDD’nin yetkisinde midir? Kamu kuruluşları arasında protokollerle yetkiler devredilebiliniyor mu?

Bu konularda ilgi ve ilgi beklemek hakkımızdır diye düşüyoruz.



618 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DEPREMZEDE KAZAN, SİYASİLER KEPÇE - 22/02/2023
DEPREMZEDE KAZAN, SİYASİLER KEPÇE
SLOGANLAR, SEÇİMLERİN BELİRLEYİCİSİDİR - 12/08/2022
Slogan, bir düşünceyi yaymak, bir eylemi desteklemek için ortaya atılan, kısa ve çarpıcı sözdür. Kimlik, topluluk, örgüt, kurum veya kuruluşun amaç ve araçlarını özlü bir biçimde tanımlayan deyiş veya sözdür.
HANGİ MASADANSIN? - 29/07/2022
Bilindiği gibi masa, ayaklar veya bir destek üzerine oturtulmuş tabladan oluşan bir mobilyadır. En yaygın masa türü, dört ayak üzerine yerleştirilmiş, dikdörtgen ahşap bir yüzeyden oluşanıdır.
GECİKEN SAĞLIK TEDAVİSİ, TEDAVİ DEĞİLDİR - 25/07/2022
35 yıldır diyabet hastasıyım. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, eğer dikkat edilmez ise vücutta sinsi ilerler. Adına "Şeker hastalığı" demek yerine bizler daha çok "şekere hastayız." O nedenle kontrolümüz oldukça güç oluyor.
ŞAKİRPAŞA HAVA ALANI KAPATMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ - 26/06/2022
Yaklaşık 35-40 yıl önceydi. Üniversite sayısı çok azdı. Özel üniversiteler daha yoktu. Şuan ismini hatırlayamadığım bir bilim insanı, profesör demişti ki, “Kalkınmak için, her ile bir üniversite kurulmalıdır.” Çalıştığım ulusal gazetede hocanın bu sö
EFSANE VALİ - 19/05/2022
Çoğu zaman olağanüstülüklerin yer aldığı, belirli bir üsluba ve şekle bağlı olmayan, genellikle geçmişin derinliklerinden ortaya çıkan kısa, yalın, ağızdan ağıza aktarılan söyleyeni belli olmayan (anonim) halk edebiyatı türüne efsane denir.
HALKIN DEVLETİ - 23/04/2022
Anadolu illerinden yeniden seçilen 285 ve İstanbul'dan kaçabilen 78 milletvekili, Ankara'ya geldiler. İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni oluşturdular.
SELAHATTİN ÇOLAK’IN ADANA METROSU - 17/03/2022
Adana Metrosu ile ilgili genelde şu eleştiriler yapılır. “Aytaç Durak, metroyu, hemşerileri olan Karaisalıların yoğun yaşadığı mahallelere götürdü”
HEPİMİZ UKRAYNALI, HEPİMİZ ZELENSKİ'YİZ - 11/03/2022
Sınırlarda savaşın çirkin yüzünü görüyoruz.
 Devamı
AlışSatış
Dolar23.304923.3983
Euro24.992825.0929