Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam314
Toplam Ziyaret1682301
Vahit Şahin
karaisalihaber@hotmail.com
ÇECELİ ADI DOĞRU BİR TERCİH
05/08/2015

 

   Karaisalı Belediye Meclisi , Ağustos ayının ilk toplantısında Yenimahalle’nin adının Çeceli olarak değiştirilmesi için Başkanlıktan gelen yazıyı gündemine aldı. Konu şimdi ilgili komisyonlara gönderildi. Orada tartışılıp olgunlaştırıldıktan sonra yeniden meclise gelecek ve büyük ihtimalle de kabul görecek.

  Ama buraya gelmeden önce Sitemizin Köşe Yazarı Mehmet Demirel Babacanoğlu,  konuyu gündeme getirdi. Köşesinde yazdı. Başkan Saadettin Aslan’a bizzat söyledi. Birkaç kez de ben Babacanoğlu’nun önerisini başkana ilettim. Aradan bir süre geçti.

  Son olarak 4 Ağustos tarihli bir dilekçe yazdım. Yenimahalle’nin adının Çeceli olmasına ilişkin dilekçemi Başkanlığa sunmadan önce Belediye Meclis Üyesi Sayın İsa Davarcı’ya okuyunca, “Bu konu bugünkü meclis gündemimizde var” deyince, hem şaşırdım hem sevindim. Aklın yolu birdir. Yazdığım dilekçe ile ofsayta düşmüştüm, ama olsun. Önemli olan konunun meclis gelmesi idi. Duyarlılığından dolayı Sayın Başkana teşekkür ediyorum.

  Ben de dilekçemde şöyle demiştim:

“Sayın Başkanım,

Aşağıda okuyacağınız yazıda da görüleceği üzere, Araştırmacı Tarihçi Yusuf Delikoca’nın “İSA BEY’DEN CECELİ’YE…CECELİ’DEN KARAİSALI’YA” başlıklı makalesinde CECELİ adı devlet kayıtlarında geçmektedir.

Yazının Ceceli ile ilgili bölümü aynen şöyle:

“ İSA BEY’DEN CECELİ’YE… CECELİ’DEN KARAİSALI’YA

Adana’nın tarihi en eski ilçelerinden biri olan Karaisalı, adını Çukurova’nın Türkleşmesinde çok önemli rol oynayan Üç-  Ok beylerinden olan KARA İSA BEY’den alır.

KARAİSALI TARİHİNİN KISA BİR ÖYKÜSÜDÜR CECELİ…

Karaisalı’nın en eski adlarından biri olarak bilinen CECELİ adı ilk olarak 1525 tarihli kayıt defterinde “CEMA’AT-I ÇİÇELÜ” olarak geçmektedir. Bu da bize şunu gösteriyor ki; Ceceli adı bir yer adı olmayıp Karaisalı bölgesine ilk yerleşen Türkmen oymaklarından biridir. 1872, 1881, 1891, 1896 ve 1900 yıllarına ait Adana Valiliği tarafından hazırlanan salnamelerde yani Osmanlı Hükümeti’ne sunulan ve Adana hakkında geniş bilgi veren yıllıklarda Karaisalı’nın merkezi olan Hasan Dağı’nın kurulmuş olduğu yerleşim alanı o tarihlerde Ceceli Köyü olarak geçmiştir. 1872 yılında Adana Valiliği tarafından hazırlanan Salname (Yıllık)’de Karaisalı hakkında geniş bilgiler verilmiştir. Karaisalı, Menemenci, Karaisalı, Yukarı Dündarlı ve Aşağı Dündarlı olmak üzere dört nahiyeden oluşmuştur. Kaymakamlığı’nın merkezi ise Ceceli Köyü olarak belirtilmiştir. Karaisalı’da Ceceli’de 68 hane, bir cami, 1 Sıbyan (İlkokul) Mektebi, 12 dükkan, 1 fırın, 1 boyahane, 1 masare, 5 değirmen, 1 bahçe, 15 bağ, 5 çeşme ve 1 hükümet konağı bulunur. Merkez nüfusu 190’dır.”

(Kaynak: Karaisalı Gazetesi (Belediyenin yayını- Yıl 1 Sayı 2, Yusuf Delikoca)

Bu yazıdan da anlaşılacağı üzere, Kaymakamlığın merkezinin adı Ceceli’dir. Ancak ne acıdır ki, ilçemizin bu eski adına bugüne kadar sahip çıkılmamıştır. Sadece vatandaşlar arasında nostaljik bir kelime olarak zaman zaman kullanılmaktadır.

Hiçbir tarihsel özelliği olmayan, sadece yeni yerleşim alanı olarak belirlenmesinden dolayı bir mahalleye YENİMAHALLE adı verilmiştir. İlçenin eski ismine sahip çıkmak adına, Yeni Mahalle adlı bu mahallenin adının CECELİ olarak değiştirilmesi için, konunun Karaisalı Belediyesi’nde görüşülerek karar alınmasını saygılarımla arz ederim. 4 Ağustos 2015.”

Karaisalı Haber Sitesi

Eki: (Karaisalı Gazetesi Yıl 1 Sayı 2, Sayfa 2, Yusuf Delikoca)”

  Son yıllarda Doğu Anadolu’da özellikle HDP’li Belediyelerin elinde olan yerlerde yeni isimler eskileri ile değiştirilmeye başlandı. Hatta Diyarbakır’ın adının Amed olması bile gündeme gelmişken, Karaisalı’da ilçenin eski adının Çeceli olarak değiştirilmesi talebinden daha doğru ne olabilir ki? Gayet güzel bir düşünce.

  Evet, geçmişimize sahip çıkmak, kültürümüzü yaşatmak ne kadar güzel bir şey.

  Bu olaydan şahsen onur ve gurur duydum.

  Şimdiden Belediye Başkanı Sayın Saadettin Aslan ile tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum.

 

 

 

 

 

 



1020 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7) - 17/12/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6) - 15/10/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6)
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5) - 13/10/2023
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5)
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT - 28/09/2023
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3) - 28/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2) - 23/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1) - 19/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1)
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398