Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam268
Toplam Ziyaret1556940
Vahit Şahin
karaisalihaber@hotmail.com
5 OCAK BAYRAMI
05/01/2018

"4 Ocak 1922 günü Fransızlar yoktu Çukurova´da artık. Çukurova silkindi. Çukurova arındı düşmandan; Artık kuşlar ötebilirdi kaygısız…

5 Ocak günü yağmur yağıyordu. Yıkanıyordu Çukurova Fransızların kirlerinden…Günlerdir Adana terzilerinin diktiği koca bayrak alındı Vilayet Konağından, mahalle mahalle, cadde cadde, sokak sokak koşarak gezdirdi gençler…
Halk hınca hınç doldurmuştu Büyüksaat çevresini, herkes gençleri ve bayrağı alkışlıyordu.Koca bayrak Ulucami ile Büyüksaat Kulesi arasına asıldı. Büyüksaat çıldırdı sevinçten. Büyüksaat saat başı bayrak bayrak diye çaldı, Arif Nihat Asya´nın yazdığı Bayrak şiiri.
Büyük tören şimdiki Reşatbey Mahallesi´nin bulunduğu yerde yapılacaktı. O yıllar burası boştu ve kumluktu. Yağmur yağıyordu, halk yağmura aldırmıyordu, dolaşıyordu kumluk alanda. Tören ikindileyin başladı. Askerler, resmi görevliler, halk oradaydı. Çeteler, Sakarya´da, Dumlupınar´da savaştaydılar, bir görselerdi Beşocağı!
Muhittin Paşa törenin başındaydı. Selamladı halkı, halk da onu. Ah bir de çeteler, görseydi düşmanın nasıl kaçtığını? Çeteler Dumlupınar´daydı.
Beşocak bayramdı, Adana´nın kurtuluş bayramı, davullar çalıyor, halaylar çekiliyordu, coşuyordu halk; dağ, taş bir daha görmek istemiyordu düşmanının yüzünü.
Kurtulmuştu Çukurova bütün bütüne düşmandan.”
Mehmet Demirel Babacanoğlu 358 sayfadan oluşan “Altın Yeleli Paşa” adlı kitabının sonlarına doğru 96 yıl önceki bugünü böyle anlatmıştı. Beni 4 Ocak günü evine davet etti ve kitabı hediye etti. Teşekkür ettim.
Bugün de 5 Ocak. 96 yıl önceki gibi hava yağmurlu.
Benim rahmetli amcam her ulusal bayramda olduğu gibi 5 Ocak günü de Ceyhan´nın Gümürdülü Köyünden törenleri izlemeye giderdi. O coşkuyu yaşar gelir ve bizlere anlatırdı.
Şimdi ise öyle mi?
Ben de dahil herkesin elinde bir cep telefonu çetleşme peşindeyiz. Bugün çocuklarımıza, gençlerimize 5 Ocak´ı anlatamazsınız. Dinlemezler, sıkılırlar.
Bizler de onları sıkmamalıyız.
Savaş dönemi geride kaldı. Geçmişi bilmeliyiz ama şovenizme kaçmadan, herkese sevgi ile bakmalıyız. Düşmanlıklar yok olmalı artık. Atatürk´ümüzün de söylediği gibi “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh!” demeliyiz.
Düşmanı bile bağrımıza basabilecek olgunluğa erişmeliyiz.
Geçmişe takılı kalıp, savaş çığırtkanlıkları yapıp naralar atarak bir yere varılamaz. Artık, tüm insanlar kardeştir demeliyiz.

 



495 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3) - 28/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2) - 23/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1) - 19/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1)
DEPREMZEDE KAZAN, SİYASİLER KEPÇE - 22/02/2023
DEPREMZEDE KAZAN, SİYASİLER KEPÇE
SLOGANLAR, SEÇİMLERİN BELİRLEYİCİSİDİR - 12/08/2022
Slogan, bir düşünceyi yaymak, bir eylemi desteklemek için ortaya atılan, kısa ve çarpıcı sözdür. Kimlik, topluluk, örgüt, kurum veya kuruluşun amaç ve araçlarını özlü bir biçimde tanımlayan deyiş veya sözdür.
HANGİ MASADANSIN? - 29/07/2022
Bilindiği gibi masa, ayaklar veya bir destek üzerine oturtulmuş tabladan oluşan bir mobilyadır. En yaygın masa türü, dört ayak üzerine yerleştirilmiş, dikdörtgen ahşap bir yüzeyden oluşanıdır.
GECİKEN SAĞLIK TEDAVİSİ, TEDAVİ DEĞİLDİR - 25/07/2022
35 yıldır diyabet hastasıyım. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, eğer dikkat edilmez ise vücutta sinsi ilerler. Adına "Şeker hastalığı" demek yerine bizler daha çok "şekere hastayız." O nedenle kontrolümüz oldukça güç oluyor.
 Devamı
AlışSatış
Dolar27.156027.2649
Euro28.882528.9982