Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam112
Toplam Ziyaret1476720
Vahit Şahin
karaisalihaber@hotmail.com
ZINDIK
28/08/2015

Eskiden Tanrı'ya ve ahirete inanmayan kimseye zındık derlerdi.

Geçmişte, dini siyasi otoritenin ya da kişisel nedenlerle tasfiye etmek veya temizlemek istediği kişilere karşı kullandığı temel argüman (kanıt)  “zındıklık” olmuştur.

Öyle ki, bir dönem, dönemin yönetenlerinin işaretiyle veya durumdan vazife çıkarır şekilde çeşitli kimseleri zındıkla itham edenler alimler, bilahare koşulların veya dönemin değişmesiyle bu defa kendileri da aynı suçlamaya maruz kalmışlardır.

Edip, şair ve ilim adamları dışında bazı devlet adamı ve emirler de türlü sebeplerle zındıklık ithamına maruz kalmış ve öldürülmüştür. Bunlar içerisinde Abbasi ihtilalinin efsane kumandanı Ebu Müslim Horasani, Bermekiler ve Afşin en meşhurlarıdır. Aslında hiç birinin zındık ya da kafir olmadıkları bilinmektedir. Tam tersine Abbasi devletine büyük hizmetleri dokunan önemli devlet adamlarıdır.

Halk arasında şaka ve mizahla başlayan bir konuşma, son derece belirsiz ve tutarsız bir iddia bile “Bre zındık, bre mel’un, bre hain” gibi ithamına neden olabiliyordu. Hakkında bir ihbar ve jurnal bulunan kimseler derhal dava edilerek mahkemeye çıkarılabiliyor, ağır işkencelere maruz kalabiliyor ve feci bir şekilde katledilebiliyordu.

DEMOKRASİ ZINDIKLARI

7 Haziran 2015 seçimlerinde seçmen “parlamenter demokrasi” demiştir.

Ama demokrasiye inanmayan veya inanmayanlar, Türk toplumuna uymayacak olan başkanlık sistemi rüyası ile ülkeyi yeniden bir seçime götürmektedirler.

Geçmiş dönemlerde tanrıya inanmayanlara yakıştırılan zındıklık sıfatı, bugünlerde parlamenter demokrasi karşıtlarına da verilebilir.

Demokrasimizin genel eğilimlerine ve anayasa maddelerine aykırı davrananlara demokrasi zındıkları sıfatı uyabilir.



879 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DEPREMZEDE KAZAN, SİYASİLER KEPÇE - 22/02/2023
DEPREMZEDE KAZAN, SİYASİLER KEPÇE
SLOGANLAR, SEÇİMLERİN BELİRLEYİCİSİDİR - 12/08/2022
Slogan, bir düşünceyi yaymak, bir eylemi desteklemek için ortaya atılan, kısa ve çarpıcı sözdür. Kimlik, topluluk, örgüt, kurum veya kuruluşun amaç ve araçlarını özlü bir biçimde tanımlayan deyiş veya sözdür.
HANGİ MASADANSIN? - 29/07/2022
Bilindiği gibi masa, ayaklar veya bir destek üzerine oturtulmuş tabladan oluşan bir mobilyadır. En yaygın masa türü, dört ayak üzerine yerleştirilmiş, dikdörtgen ahşap bir yüzeyden oluşanıdır.
GECİKEN SAĞLIK TEDAVİSİ, TEDAVİ DEĞİLDİR - 25/07/2022
35 yıldır diyabet hastasıyım. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, eğer dikkat edilmez ise vücutta sinsi ilerler. Adına "Şeker hastalığı" demek yerine bizler daha çok "şekere hastayız." O nedenle kontrolümüz oldukça güç oluyor.
ŞAKİRPAŞA HAVA ALANI KAPATMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ - 26/06/2022
Yaklaşık 35-40 yıl önceydi. Üniversite sayısı çok azdı. Özel üniversiteler daha yoktu. Şuan ismini hatırlayamadığım bir bilim insanı, profesör demişti ki, “Kalkınmak için, her ile bir üniversite kurulmalıdır.” Çalıştığım ulusal gazetede hocanın bu sö
EFSANE VALİ - 19/05/2022
Çoğu zaman olağanüstülüklerin yer aldığı, belirli bir üsluba ve şekle bağlı olmayan, genellikle geçmişin derinliklerinden ortaya çıkan kısa, yalın, ağızdan ağıza aktarılan söyleyeni belli olmayan (anonim) halk edebiyatı türüne efsane denir.
HALKIN DEVLETİ - 23/04/2022
Anadolu illerinden yeniden seçilen 285 ve İstanbul'dan kaçabilen 78 milletvekili, Ankara'ya geldiler. İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni oluşturdular.
SELAHATTİN ÇOLAK’IN ADANA METROSU - 17/03/2022
Adana Metrosu ile ilgili genelde şu eleştiriler yapılır. “Aytaç Durak, metroyu, hemşerileri olan Karaisalıların yoğun yaşadığı mahallelere götürdü”
HEPİMİZ UKRAYNALI, HEPİMİZ ZELENSKİ'YİZ - 11/03/2022
Sınırlarda savaşın çirkin yüzünü görüyoruz.
 Devamı
AlışSatış
Dolar23.304923.3983
Euro24.992825.0929