Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam965
Toplam Ziyaret1669351
Vahit Şahin
karaisalihaber@hotmail.com
SLOGANLAR, SEÇİMLERİN BELİRLEYİCİSİDİR
12/08/2022

Slogan, bir düşünceyi yaymak, bir eylemi desteklemek için ortaya atılan, kısa ve çarpıcı sözdür. Kimlik, topluluk, örgüt, kurum veya kuruluşun amaç ve araçlarını özlü bir biçimde tanımlayan deyiş veya sözdür.

Usumuza kazınmış, unutulmaz sloganlardan bir kaçı ise şöyle:

-YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM: 1919-1922 yılları arasındaki Türk Kurtuluş Savaşı'nın ana sloganıdır.

-ÇANAKKALE GEÇİLMEZ:Türkiye'nin tarihindeki dönüm noktası olan Çanakkale Savaşı sırasında ortaya çıkan “Çanakkale Geçilmez” şiiri sonradan sloganlaşmıştır.

-YETER!SÖZ MİLLETİNDİR!: 1950 Türkiye genel seçimlerinde Demokrat Parti'nin kullandığı ana slogandır.

-DURMAK YOK, YOLA DEVAM!:Türkiye'nin 2007 genel seçimlerinde iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisinin seçim sloganı.

-FAŞİZME ÖLÜM, HALKA HÜRRİYET - II. Dünya Savaşı kapsamındaki Yugoslavya Halk Kurtuluş Savaşı sırasında özellikle Yugoslav Partizanları olmak üzere Yugoslavya'daki tüm direniş hareketinin resmi sloganı olarak bilinen slogandır.

Bu slogan daha sonra 12 Eylül 1980 öncesi Türkiye'de sol kesimlerce çok sıkça kullanılmıştır.

-YANKEE GO HOME: (Yankee Evine Dön) veya (Amerika Defol):Yabancı bir ülkede Amerikan varlığına yönelik tepkiyi -vurgulamak üzere kullanılan bir slogandır. Yankee sözcüğü Kuzey Amerikalı anlamında kullanılmaktadır.

İstanbul'u ziyareti sırasında ABD'nin 6. Filo'da görevli askerlerine karşı girişilen eylemlerde kullanılan bir slogandır.1967-1969 yılları arasında Beyoğlu'nda Amerikan askerlerinin başlarından keplerini kapmak, üstlerine kırmızı boya atmak, üniformalarını jiletlemek ya da kıstırıp hırpalamakla başlayan antiemperyalist eylemler askerlerin denize atılmasına kadar varmıştır.Kıbrıs Sorunu'nda ABD'nin tutumu, Vietnam Savaşı, Orta Doğu'da ABD'nin İsrail yanlısı tavrı ve Arap-İsrail Savaşları, ABD askerleri için genelev boyatılması, 1960'lı yılların gençliğini Amerika karşıtı bir tavır almaya sevk etti. ABD'nin Akdeniz'deki gücü 6. Filo, gençlik eylemlerinin hedeflerinden biri oldu. Bu gösteriler İstanbul'da Haziran 1967'de başladı ve dönem dönem tekrarlandı.

-ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK, KARDEŞLİK:Fransa'nın ulusal sloganı. Kaynağı

Fransız Devrimi'ne dayanır.Türkiye'de sol kesimler ise bu sloganı "İŞ,EKMEK,HÜRRİYET,FAŞİZME NİHAYET" olarak kullanmıştır.

-GEÇİT YOK: I. Dünya Savaşı'ndaki Verdun Muharebesi'nde Fransız General Robert Nivelle ve İspanya İç Savaşı'nda General Franco karşıtları tarafından kullanılmıştır. Türkiye'de yine sol kesimlerce “FAŞİZME GEÇİT YOK" denilmiştir.

-HEPİMİZ ERMENİYİZ: İlk kez Agos gazetesi genel yayın yönetmeni ve Türkiye Ermenisi gazeteci Hrant Dink'in öldürüldüğü 19 Ocak 2007 günü, daha sonra 23 Ocak'ta yapılan cenazesinde ve yıldönümlerinde atılan slogandır.

 -SAVAŞMA, SEVİŞ: sloganı, savaş karşıtları tarafından yaygın olarak 1963 ilâ 1973 yılları arasındaki Vietnam Savaşı ile başlayarak kullanılmıştır.

-SAVAŞA HAYIR, ANCAK SINIF SAVAŞI: sözü, temel mücadelenin ülkeler arasındaki savaşlarda değil, sınıflar arasında yapıldığını savunan anti-militarist bir slogandır.

-BÜTÜN ÜLKELERİN İŞÇİLERİ, BİRLEŞİN!: sözü, Karl Marx'ın "Komünist Manifesto" eserinde ürettiği, başta Sovyetler Birliği olmak üzere komünist hareketler tarafından yoğun olarak kullanılan slogandır.

-TOPRAK İŞLEYENİN SU KULLANANIN: Türkiye'de ortanın solu anlayışını savunan Bülent Ecevit'in 1970'li yıllarda miting ve siyasi demeçlerinde kullandığı, sosyal demokrasiyi öne çıkararak kırsal kalkınmayı hedefleyen köykent projesine atıfla kullanılan siyasi slogan.

-“BU DÜZEN DEĞİŞMELİDİR”: Bülent Ecevit'e ait, Tekin Yayınları'ndan çıkan kitap. İlk baskısı 1968'de, ikinci baskısı 1973 yılında yapılmıştır. Kitaba verilen bu ad, daha sonra siyasi slogan olarak kullanılmıştır.

-MHP'nin 12 Eylül öncesi meşhur sloganı ise, "KOMÜNİSTLER MOSKOVA'YA" idi.

Bu ve buna benzer aklımızda o kadar çok slogan yer etti ki, hepsini bu sütunlara sağdırmak olası değil.

Şimdi bakıyoruz iktidar aday iki partinin sloganına: Ben şahsen hiç beğenmedim, ısınamadım ve aklımda da kalacağını sanmıyorum.

Ana muhalefet partisinin en çok kullandığı, duvar afişlerinde ve çeşitli konuşmalarda gördüğümüz ve duyduğumuz slogan, "GELİYOR GELMEKTE OLAN".

Bence çok amatörce...

Başbakanlığa talip olan İYİ Parti'nin Genel Başkanı ve partililerin kullandığı slogan ise "AZ KALDI".

Partilerin propaganda birimleri, daha akılda kalacak, kitleleri heyecanlandıracak, oya tahvil edecek sloganlar bulamıyorlar mı acaba?

"GELİYOR GELMEKTE OLAN" ve "AZ KALDI" sloganları beni hiç etkilemedi desem yalan olmaz hani.

 



342 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7) - 17/12/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6) - 15/10/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6)
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5) - 13/10/2023
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5)
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT - 28/09/2023
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3) - 28/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2) - 23/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1) - 19/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1)
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173