Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam360
Toplam Ziyaret1472341
Vahit Şahin
karaisalihaber@hotmail.com
“ULAN KİM YAZDI BU YEMİNİ?”
11/08/2014


Yeni Cumhurbaşkanı vatana, millete hayırlı ve uğurlu olsun. Seve seve kabullendik. Tebrik ederiz.

Şimdi de bir yemin krizi yaşanır mı bilemiyorum ama Anayasasının en sevdiğim şeylerinden birisi de 1982 anayasası 3. Kısım II. Bölümde yer almaktadır. Bu bölüm Cumhurbaşkanı yeminini içermektedir. Yeni Cumhurbaşkanı TBMM’de aşağıdaki metni aynen okumak durumunda kalacaktır. Yemin şöyle:

“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim.”

Yeni Cumhurbaşkanı bu yemini ederken mutlaka ayağının birini kaldıracaktır. Çünkü, içinde benimsemediği kelimeler var. Mesela  “Büyük Türk Milleti” gibi.

Şimdi içinden veya yakın çalışma arkadaşlarına diyordur ki, “Ulan kim yazdı bu metni”

Kimin yazdığı önemli değil. Büyük Türk Milleti bu yemini, aynı sizi seçtikleri gibi, hem Cumhurbaşkanını hem de Anayasayı direkt seçmişti.  Balık hafızalı toplum olduğumuz için hatırlatmakta fayda var:7 Kasım 1982 tarihinde 1982 Türkiye Cumhuriyeti Halk Oylaması ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1982) yapıldı. Kenan Evren TBMM'de seçilmedi. 2709 sayılı T.C. Anayasasının halkoyu ile kabulü sonucu Anayasanın Geçici 1’inci maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı sıfatını kazandı. Hem de yüzde 91.37 oy oranıyla.

  Bu Cumhurbaşkanlığı seçimini halk direkt olarak ilk kez Kenan Evren’i,  ikinci kez de sizi seçmiş oluyor.

Anayasa değişikliği için zaman ve sayısal çoğunluk yok. Ama ne yapalım, bu nedenle seve seve okumak zorundasınız Sayın Cumhurbaşkanı. BDP’liler de siz de buna tahammül etmek durumundasınız.

  Yemin töreninde televizyonumuzun başında olacağız. Takıyye de olsa ağzınızdan Büyük Türk Milleti kelimesini duymanın zevkini yaşayacağız hep beraber.



1357 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DEPREMZEDE KAZAN, SİYASİLER KEPÇE - 22/02/2023
DEPREMZEDE KAZAN, SİYASİLER KEPÇE
SLOGANLAR, SEÇİMLERİN BELİRLEYİCİSİDİR - 12/08/2022
Slogan, bir düşünceyi yaymak, bir eylemi desteklemek için ortaya atılan, kısa ve çarpıcı sözdür. Kimlik, topluluk, örgüt, kurum veya kuruluşun amaç ve araçlarını özlü bir biçimde tanımlayan deyiş veya sözdür.
HANGİ MASADANSIN? - 29/07/2022
Bilindiği gibi masa, ayaklar veya bir destek üzerine oturtulmuş tabladan oluşan bir mobilyadır. En yaygın masa türü, dört ayak üzerine yerleştirilmiş, dikdörtgen ahşap bir yüzeyden oluşanıdır.
GECİKEN SAĞLIK TEDAVİSİ, TEDAVİ DEĞİLDİR - 25/07/2022
35 yıldır diyabet hastasıyım. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, eğer dikkat edilmez ise vücutta sinsi ilerler. Adına "Şeker hastalığı" demek yerine bizler daha çok "şekere hastayız." O nedenle kontrolümüz oldukça güç oluyor.
ŞAKİRPAŞA HAVA ALANI KAPATMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ - 26/06/2022
Yaklaşık 35-40 yıl önceydi. Üniversite sayısı çok azdı. Özel üniversiteler daha yoktu. Şuan ismini hatırlayamadığım bir bilim insanı, profesör demişti ki, “Kalkınmak için, her ile bir üniversite kurulmalıdır.” Çalıştığım ulusal gazetede hocanın bu sö
EFSANE VALİ - 19/05/2022
Çoğu zaman olağanüstülüklerin yer aldığı, belirli bir üsluba ve şekle bağlı olmayan, genellikle geçmişin derinliklerinden ortaya çıkan kısa, yalın, ağızdan ağıza aktarılan söyleyeni belli olmayan (anonim) halk edebiyatı türüne efsane denir.
HALKIN DEVLETİ - 23/04/2022
Anadolu illerinden yeniden seçilen 285 ve İstanbul'dan kaçabilen 78 milletvekili, Ankara'ya geldiler. İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni oluşturdular.
SELAHATTİN ÇOLAK’IN ADANA METROSU - 17/03/2022
Adana Metrosu ile ilgili genelde şu eleştiriler yapılır. “Aytaç Durak, metroyu, hemşerileri olan Karaisalıların yoğun yaşadığı mahallelere götürdü”
HEPİMİZ UKRAYNALI, HEPİMİZ ZELENSKİ'YİZ - 11/03/2022
Sınırlarda savaşın çirkin yüzünü görüyoruz.
 Devamı
AlışSatış
Dolar20.738420.8215
Euro22.177722.2665