Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam265
Toplam Ziyaret1778667
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
ODHAN KEMAL’İ ANLAMAK
06/06/2017

Orhan Kemal dünyamızdan ayrılalı 47 yıl olmuş. Onu anlayabildik mi?

(15.09.2014-Adana-Ceyhan / 02.06.1970- Bulgaristan-Sofya)

Orhan Kemal dünyamızdan ayrılalı 47 yıl olmuş. Onu anlayabildik mi? Anlayabildiğimizi sanmıyorum(!) O, acılar, sıkıntılar çekmiş toplumcu, gerçekçi bir yazar.

Babası; hukukçu İstiklal Mahkemeleri Başkanlığı yapmış, siyasete atılmış, ilerici ‘Ahali’ gazetesi çıkarmış. Çevresindekilerin olumsuz uyarısından etkilenmiş(!) Lübnan’a göçmüş, sert yapılı Abdulkadir Kemali Bey oğluyla iyi anlaşamaz. Ceyhan’da geniş topraklara sahip olduğu söylenir. Ama bu topraklar nasıl kullanıldı, nereye gitti bu konuda bilgi yok denecek kadar az! Orhan Kemal bu toprakların ardına düşmez, varlık içinde yokluk çeker, kendi ayakları üstünde durmaya çalışır...

Canlı, coşkulu, devinimli bir gençtir, arkadaşlarıyla sürekli Adana sokaklarını, caddelerini arşınlayan, spora düşkün iyi de futbol oynayan biri. Yazarlık sevdası ağır basmasaydı, belki de büyük bir futbolcu olacaktı. Aşık olma yönü de ayrı bir şey. Lübnan’da Eleni’ye aşık olur. Eleni oradan ayrılınca Adana’ya gelir. Mersin genelevinden bir kadına aşık olur. Kadının İstanbul’a gittiğini söylerler, o da İstanbul’a gider ama bulamaz.

Adana’da Verem Savaşa Derneği’nde yazmanlık (katiplik) işine girer. Bir öyküsünde, veremli oğluna verem ilacı yazdıran, onu satıp, et alıp yiyen annenin dramını anlatır. Bir öyküsünde de Teber Çelik’in kendisini açlıktan nasıl sattığını anlatır. Bir başka öyküsünde de, Atatürk Parkı’nda aç kalan kadına simidinin yarısını verince, kendisini önerir kadın, kabul etmez…Böyle bir insan, Derneğe bez almak için Mühürcü Hikmet Sihay’la Abidin Paşa Caddesi’ne girdiklerinde esnaflar kapılarının önüne çıkar, görülmemiş bir varlık izler gibi seyrederler.

Aile; Döşeme Mahallesi’nde, Hurmalı Mahallesi’nde sonra da Milli Mensucat Fabrikasına girince fabrikanın lojmanında otururlar. Fabrikanın genç ve güzel Boşnak kızı Nuriye Hanıma aşık olur, evlenirler…Nuriye Hanım’ı Cemile, Alasonyalı (Bulgaristan) Bekçi Murtaza’yı Murtaza adlı işçi romanlarında anlatır. Murtaza doğrucudur, kızına bile göz yummaz. Melekgirmez’den bir tüccar Milli Mensucat Fabrikasından iplik ve benzeri şeyler almaktadır. Orhan Kemal’e kalın iplik yazacaksın, ince iplik vereceksin, hafta sonu gelip paranı alacaksın diye rüşvet önerir. Orhan Kemal kabul etmez. Tüccar, tersini söyleyerek patrona şikayet eder, işten attırır…

Söz konusu fabrikayı geçmiş yılların birinde Işık Öğütçü, Çetin Derdiyok, Zafer Doruk, Mustafa Emre ile gezmiştik. Uçsuz bucaksız fabrika atıl konuma gelmiş durumdaydı. Ünlü ressam İbrahim Çallı’nın fabrikanın krokisel resmini bir odaya atılmış biçimde görmüştük. Duvarlarındaki saatler durmuştu. İplik, bez, kumaş dokuma makineleri hurdaya dönmüş, tuvaleti de öyleydi. İşçilerin kaçamak olarak burada kaç kez sigara içtiğini düşündük. Orhan Kemal’in izlerini bulduk, Cemile’nin, Murtaza’nın, işçilerin sesini dinledik…

Arkasız, hırkasızları yazdığı için artık o komünisttir(!) Polislerce izlenir. Evinde rahat bırakmazlar. Çocuklara para verip evini taşlatırlar. Hapse girer. Yargıç, sen hep işçileri, yoksulları mı yazarsın deyince, varsılların yaşamını bilmiyorum, bilsem onları da yazarım yanıtını verir. Nazım Hikmet’le (…) tanışır. Bir öyküsünü okuyan Nazım, sen şiir yazma, öykü yaz, roman yaz der. Orhan Kemal bu alana yönelir. Ama eklemek gerekir, onun şiirleri de güzeldir. Kim bilir bu yöne akmasa onu ünlü bir şair olarak görecektik karımızda! Bir arkadaşı öykülerini, romanlarını şiirle yazardı diyor.

Seyhan Belediyesi Başkanı Yalçın Akyol öncülüğünde Seyhan Kültür Sanat Festivali (1989-1993) yapılmıştı. Ülkenin ünlü/ünsüz şairleri, yazarları katılmıştı bu festivale. Nuriye Öğütçü’de gelmişti, sahnede, evlerini taşlayanlar, Adana’ya sığdırmayanlar için iyi şeyler söylemedi. Bir söyleşide, Demirtaş Ceyhun, Orhan Kemal’e gel abi seni Adana’ya götüreyim demiş, o da hastir ulan beni öldürtecek misin(?)  yanıtını vermiş. Yaşar Kemal’le konuşmuşlar, İstanbul’a gidelim zerzevatçılık yapalım diye. Yapmamışlar, yazmışlar.

Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Abidin Dino ile tanışmışlar. Artık Adana’da kalmaları zordur. İstanbul’a taşınırlar, kendine bir ev edininceye dek bir arkadaşında kalır. Sıkıntılar artarda gelmektedir. Fikret Otyam’a anlatır. İkbal Kahesi’nde, evinde durmadan yazar, her gün yazar geçinmek için yazar. Oğulları Nazım, Işık Öğütçü, babamızın paralı geldiğini, kapıyı çalışından anlardık, ona göre devinirdik dediler bir söyleşilerinde. O, Adana’yı unutmazdı hiç, sanki Adana’yı yazıyor gibi dururdu İstanbul’. Vukuat Var, Hanımın Çiftliği böyle romanlardır.

Son aşkı(!) Filiz’di. ‘Bir Filiz Vardı’ romanın yazdı…

Anne tarafını araştırmak yazmak için Bulgaristan’a gitmişti. Orada’da, Sofya’da yaşamdan ayrıldı. Sevgiyle, saygıyla anıyor sevgili yazarımız Orhan Kemal’i.

 



658 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

YAŞAM BU BUDEĞİL Mİ - 05/08/2024
YAŞAM BU BU DEĞİL Mİ
ÜZÜM VE YARARLARI - 29/07/2024
ÜZÜM VE YARARLARI
İNSANLIK SAVAŞLA DENENMEZ - 20/07/2024
İNSANLIK SAVAŞLA DENENMEZ
MADIMAK - 03/07/2024
MADIMAK
KARIŞIK İŞLER - 24/06/2024
v
BABALAR GÜNÜ KURBAN BAYRAMI - 17/06/2024
BABALAR GÜNÜ KURBAN BAYRAMI
BANA GELEN KİTAPLAR - 28/05/2024
BANA GELEN KİTAPLAR
ÜNAL ŞÖHRET DİRLİK - 24/04/2024
M. Demirel Babacanoğlu
SEÇİM ANILARIM - 09/04/2024
SEÇİM ANILARIM
 Devamı
AlışSatış
Dolar33.943934.0799
Euro37.515637.6659