Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam249
Toplam Ziyaret1663702
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
Bana diyorlar ki aşk nedir
13/02/2014


 

Bana diyorlar ki aşk nedir?

Hiç aşık oldun mu?

Aşk somut bir kavram değil ki, elle tutup gösteresin.. Soyut bir kavram. Duyum, duygu, görülmez, tutulmaz, duyumsanır, yaşanır.. İnsanın yüreğine, beynine, her hücresine işler.. Geldi mi akıl baştan gider. Her insan taşıyamaz aşkı. Aşkın bedeli ağırdır. Bir kere aşık oldun mu, sevdiklerini, yakınlarını göremezsin; onlar ne dese duyamazsın.. Çoğunluğun düşündüğü gibi düşünemezsin. Varsa, yoksa aşk! Sevgilinin çekim alanına girdin mi, dokunda değişmeler olur, depreme tutulmuş gibi titrersin.. Gözün büyür, tenin kızarır, yüzün terler, sevgiliden başkasını göremezsin.. Başa gelecek tehlikelere aldırmazsın.. Gücünün yetmediğini bilsen bile karşı koyarsın..

Yükü ağır bir  kavramdır aşk.

Aşık Kerem’i okudunuz mu? Keşiş’in kızını arkasına düşer gider.  Dağlar, taşlar, köyler, kentler aşar. Keşiş nereye giderse oraya gider. Dağlara taşlara, herkese sorar. Bulur, bulur yitirir Aslı’yı. Varır Kayseri’ye. Diş çekiyor Aslı’nın anası. Diş çektirme bahanesiyle Keşiş’in evine girer. Aslı’nın dizine başını kor. Aslı’nın yüzüne baka baka 32 dişini çektirir.

Bir de Karacaoğlan’a bakalım:

Karacaoğlan Elif’le  evleniyor.. Birkaç gün sonra bir düğünde saz çalmaya çağırıyorlar; gidiyor, orada saz çalarken sazının teli kopuyor.. İçine bir sızı düşüyor. Koşup çadırdan bir tel alayım, getireyim diyor.

Elif’in işi zor. Emmisinin oğlu da aşık Elif’e. Diyor ki, yanında yatayım bir defa, sana dokunmayacağım, seni rahatsız etmeyeceğim… Anlaşıyorlar.

Karacaoğlan geliyor çadıra, ne görsün; Elif emmisinin oğluyla yatıyor.. Üstleri açılmış, abasını çıkarıp örtüyor üstünü, çekip gidiyor.. Sabah bakıyor, anlıyor ki Elif, Karacaoğlan gelmiş, gitmiş. Vah, tüh etse de Karacaoğlan yok artık..

Şimdi düşünelim biraz!

TV’den, basından; sevgilisi kendisini sevmedi diye; eşi kendinden ayrıldı diye; geleneğe karşı geldi diye, töre diye (…)  öldürülen sevgililerin haberlerini izlemiyor muyuz hepimiz?  Sonra da bunlar aşık mı, bunlar kim diye sormuyor muyuz?

İnsan sevdiğini öldürebilir mi? İnsan kendi kızını, kendi çocuğunu töre diye, gelenek diye öldürebilir mi?

Şimdi kaç aşık sevgilisi için bir dişini çektirebilir? Kaç aşık başka biriyle yatan sevgilisinin üstünü ceketiyle örtebilir?

Öyleyse, günümüz aşklarında aksayan bir yön var.

O da sevgiliyi insandan saymamak. Sevgilinin de bir düşüncesi, bir duygusu, bir seçkisi olduğunu bilmemek.. Sevgilinin alınır satılır bir mal, bir eşya, madde (…)  olduğunu sanmak, uygulamak!

Biz öğrenciyken, güzel bir kıza tutkundu bir arkadaşımız. Sevgisini, aşkını,  açmış ona. O da rahat bir sesle, beni sevebilirsin, bana aşık olabilirsin, senin duygularının önüne geçemem; ama ben aynı duyguları taşımıyorum; arkadaş kalalım, rahatsız etme beni, seversen de uzaktan sev.. demiş..

Öyle de oldu.. Arkadaşımız halen ona aşık..

Aşk bağımsızdır; karşılıklı anlam kazanır. Tek taraflı aşk olmaz.. Aşk satılmaz, satın alınamaz.   Aşk yüce, ulu bir duygudur.. Var olmamızın temelidir.. Hücrelerimizi yeniler. Gençleştirir, güzelleştirir insanı.. Bu doğanın en büyük armağanıdır bize.

Bir türkümüz şöyle diyor:

“tatlı dile, güler yüze/ doyulur mu, doyulur mu/ aşk ilen bakışan göze/ doyulur mu, doyulur mu”

Hepinize, sevgi arızasız aşk diliyorum..


1303 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516