Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam180
Toplam Ziyaret1663633
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
GİDİYOR DOSTLAR SONSUZA
15/05/2014



Ölüm var dünyada,

Ölümsüz kim?

Dostlarla da gidiyor

‘Aç parantez, kapa parantez’

İki parantez arasında kalıyor yaşam

Gidiyoruz yalnız

Unutulacağız hepimiz

Ya da kalacak sesimiz..


Dört şair yazar ayrıldı dünyamızdan.. Kimi sessiz, kimi sesli.. Bir gariplik var şu ölümde.. Ya toprağa bakarız, ya kalanlara.. İşte böyle bir şey ölüm!

 1.AHMET FAZIL GÖKTUG, (?/?/1953, Adana – 29.11.2013, Adana). Göktuğ’un dünyadan gidişini geç duydum.. Bir avuç ya varız, ya yokuz; ama birimiz giderse dünyadan haberimiz olmuyor. Kimseye tarizde bulunmuyorum.. Yaşam böyle.. Göktuğ, Koza dergisini yayınlayanlardan biri.. Aykırısanat’ta şiirlerini yayınlamıştık.. Bir de kitabı çıktı “Kar Kuyusu” adında.. Tanıtmıştım İlhaber’de.. İnce, dolaysız anlatımlarla yazıyor şiirini.

Ben bir ateş ağacıyım

Tepesinde dünyanın

Yakıtı yüreğimden gelir

Öfkesinden rüzgarın

Kokusundan dağların

Azığında çobanın

Benim türkülerim söylenir


2.FİKRET SEZGİN, (10.5.1928, Şarkışla – 4.4.2014, Adana). Ankara’da “Hisar” dergisi çıkıyordu, Hisar’dan anımsıyorum onu. Sonra Turunç, Yeni Turunç dergilerinin (2011/1…2013/8.) sahipliğini yaptı.  7 şiir kitabı yayınladı. Son 4 Kitabını Mustafa Emre yayına hazırladı. Şiirlerini, imgesini içinde taşıyan düşündürücü, yalın iletici dörtlük (rubai)’lerle oluşturuyordu.. Son kitabı Denizde Parmak izinden bir örnek:

“Her iki dünya senin, ama ben yaşıyorum.

Bütün silahlar sende, tek ben savaşıyorum.

Aklım erdi ereli hamallık eden benim.

Canı sen verdin kabul, ama ben taşıyorum.


3.MEHMET BAL,  ?/?/1930, Tarsus – 25.4.2014, Tarsus). Mehmet Bal, Atatürk aşığı ünlü ressamlardan biridir.. Çanakkale Savaşını, Kurtuluş Savaşı’nı sahne sahne resimlerle anlatmıştır.. Rönasans adını verdiği atölyesinde sinema afişleri yapmış, sinema şirketlerinin dikkatini çekmiştir. Fitaş Film Şirketi’nde çalıştı. Resim sergileri açtı. Ankara’da açtığı resim sergisinden sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in önerisiyle “Yakın Tarihimiz ve Atatürk” konulu 90 tabloluk yaptığı çalışma  önemle karşılandı. Tarsus Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın olurlarıyla, istasyon yakınlarındaki yeni yapılan sanat galerisine (2009) “Mehmet Bal Sanat Galerisi”adı verildi.  Galeride, Tarsus’un kültür sanat çalışmaları sürdürülmektedir.. Dilerim bu girişim Adana’ya da örnek olur..

4.BÜLENT HABORA,  28.2.1940, İstanbul – 25.4.2014, İzmir). Sevgili Dost İsmet Arslan ve arkadaşları Berfin Bahar dergisinin Mart 2014 sayısını Bülent Habora’ya ayırmıştı.. Habora daha dünyamızdayken  böyle bir sayının yapılması büyükdeğer bilirliktir.. Ben kendi adıma teşekkür ediyorum.. Sözkonusu dergide Berfin Bahar, Avşar Timuçin, Tarık Dursuk  K, H. Hüseyin Yalvaç, Osman Bozkurt, Metin Erten, oğlu Yağmur Habora, oğlu Toygun Habora, Kadir İncesu, Bülent Habora yazılar yazmışlar.. Sırayla her yazardan birer tümce almak istiyorum:
“Yazın ve yayın dünyamızın yakından tanıdığı, Habora Yayınları’nın sahibi olan Bülent Habora, ‘Emekçi bir yayıncı ve yazar’ ana başlığıyla bu sayımızın ağırlıklı bölümünü oluşturuyor”  
“Bülentin Aksaray’da köçük bir evi vardı, bu ev bizi zaman zaman soğuktan, yağmurdan korunmamızı sağlamıştır..

“Kış geldi bu ellere çocuk. Deniz kötüledi, gökyüzünü kara bulutlar sarmış..”

“O bir isyancıdır. Hükümet politikalarının tarafgirliğine, yanlışlığına sürekli isyan halindedir..”

“Oğlu dünyaya geldiğinde, anlaşılan sosyalizm duygusuyla ona ‘Volga’ adını koyar..”

“Gördüğün gibi Bülent abi zor iş seni anlatmak..”

“Hayıtın boyunca istemediğin bir şeyi yapmamışısın, yaptıramamışlar..”

“Babam hâlâ daktilosuyla yazılarını yazan nadir kişilerden biridir..”

“Benim başkentim Adana. Nurer Uğurlu’yu, Anibal Akdamar’ı, Erol İşisağı unutamam..”

“İstanbul’da Edebiyat Fakültesi’nde Sosyoloji ve Felsefe bölümüne girdim, bitirdim..”

Birkaç bölüm, birkaç tümce, sözcükle anlatılabilecek biri değil Habora.. Onu, Yeni Adana Gazetesi’nde sanat sayfası yaparken tanımıştım.. Engin yürekli, korkusuz, güzel bir insandı.. Kitaplar yayınlamış, makaleler yazmış biri gibi değildi o. Düpedüz halktan biriydi. Yeni Adana’daki yazılarından birini almak isterdim buraya.. Ama kapsamı dar bir alan benimki.. Belki bir gün Yeni Adana7dan bir yazısın yayınlarım.. Bitmez tükenmez bir erkle çalışıyor, Yeni Adana’da yazıyordu. Ve ben ilkin onun yazısını okuyordum..

Ahmet Fazıl Göktuğ, Fikret Sezgin, Mehmet Bal, Bülent Habora dünyamızdan gittiler.. Seslerini, yazılarını, kitaplarını miras bıraktılar bize. Onları korumak, anmak bizim görevimiz olmalıdır.. En azından yazıncıların görevi olmalı..

Ailesine, çocuklarına, yakınlarına, sevenlerine, dostlarına, arkadaşlarına, gönüldaşlarına, yazındaşlarına.. başsağlığı diliyorum..



1334 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516