Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam126
Toplam Ziyaret1663128
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
19/05/2022

Birinci Dünya Savaşı bitmiş, Mondros Anlaşması imzalanmış, karanlıklar başlamış. Yayılmacı güçler ülkemizi işgal etmişler… Atatürk o günleri şöyle anlatıyor:

“… Ulusu ve yurdu Genel Savaşa sürükleyenler kendi başlarının kaygısına düşerek yurttan kaçmışlar. (…) Damat Ferit Paşanın başkanlığındaki Hükümet, padişahın isteklerine boyun eğmiş.” Bir şey yapacak konumda değil! Yayılmaı devletler  İstanbul’da çöreklenmişler.  “Adana iline Fransızlar, Urfa, Maraş, Anteb’e İngilizler girmişler. Antalya ile Konya’da İtalyan birlikleri, Merzifonl’a Samsun’da İngiliz askerleri bulunuyor. (…) 15. Mayıs 1919’da  Yunan ordusu İzmir’e çıkarılıyor. Bundan başka Hıristiyan azınlıklar gizli, açık isteklerini elde etmek için devletin bir an önce çökmesine çalışıyorlar.”

Buna karşılık direnme örgütleri kuruluyor. “Vilayeti Şarkiye Müdafaai  Hukuk Milliye Cemiyeti” gibi… Daha olmazsa, İngiltere’nin, Fransa’nın, Amerika’nın yardımını sağlamak. Yani himaye/manda altına girmek. Atatürk bunları kabul etmiyor. Tek bir kurtuluş yolu vardı: “Ulus egemenliğine dayanan kayıtsız, koşulsuz , bağımsız yeni bir Türk Devleti kurmak. (…) Yabancı bir devletin koruyuculuğunu istemek insanlık niteliklerinden yoksunluğu, güçsüzlüğü, beceriksizliği açığa vurmaktan başka bir şey değildir. Oysa Türkün onuru, yetenekleri çok yüksek. Öyleyse ya bağımsızlık, ya ölüm!” (…)

Bu ilke ve düşüncelerle çıkıldı yola. Atatürk’ün düşüncelerini anlayan İngilizler hükümete baskı yapıyorlar. Mustafa Kemal’in İstanbul’a çağrılmasını istiyorlar. Mustafa Kemal dönmüyor, Erzurum’da istifa ediyor. Kazım Karabekir, “Emrinizdeyim Paşam” diyor.

Erzurum, Sivas  kurultayları yapılıyor. 27 Aralık’ta Ankara’ya geliniyor. Ankaralı seğmenler, ulusalcılar büyük bir törenle karşılıyorlar. Ziraat  Mektebi’ne yerleşiliyor. Öğrenci sıralarında çalışmalara başlıyorlar…

Güneyde çeteler, Ege’de efeler düşmana göz açtırmıyor! Düzenli ordu kuruluyor. Batı Cephesi’nde İnönü, 1. 2. İnönü savaşlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Sakarya, Dumlupınar, Afyon Cephesinde düşman yeniliyor, Trikopis tutsak alınıyor.  9 Eylül’de İzmir’e giriliyor. Mudanya Ateşkes anlaşması yapılıyor. Lozan Barışıyla çiziliyor ülkenin sınırları…

Tarihi günlerin bayramı yapılıyor. Gençlere veriliyor bugünün bayramı. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun. Yaşasın bayramlarımız.

18.05.2022, Adana                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 

 



147 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516