Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam196
Toplam Ziyaret1663649
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
KARAİSALI KURTULUŞ GÜNÜ
04/05/2013

Karaisalı Kurtuluş Günü Şenliklerine gideceğim. Kanalköprü’den kalkıyor otobüsleri. Vardım ki çok kalabalık. Gelen otobüsler, minibüsler dolu geliyor, olacak gibi değil, girdim yolcuların arasına sığıştım, ayakta gidiyorum.. Duraklar dolu, binecek yer var mı diye bakıyor yolcular. Karaisalı girişinde indik..

Stadyumdan sesler geliyor.. Yokuşa tırmandık.. İnsanlar doldurmuş stadyumu. Davul zurna, sevinç sesleri, bayramı şenlendiriyor.. Sıraya dizilmiş Yörük çadırları, önlerinde saban, üç demirli, kotan, boyunduruk, çıkrık, çulfalık, ıstar kurulmuş; yayıklar yayılıyor, ateşler yakılmış ekmek, bazlama  pişiriliyor.. isteyene ayran, isteyene bazlama, sıkma veriliyor..

Herkesin işi eveti, az sonra göçecekler gibi duruyor..

Ortada bir yükselti, ses düzeni, konuşmalar yapılıyor, müzik dinletileri sunuluyor.. Karşısında yükselmiş bakma yeri.. Ağalar, beyler buradan izliyorlar..

Çadırları dolaşıyorum.. Kiminden ayran içiyorum, kiminden sıkma yiyorum.. Tanış çıkıyor kimi. Durak Köyü Çadırı önünde duruyorum.. Hani bizim köye yakın ya bu köy.. Durak İstasyonu’na gelip giderler, tanıyorum çoğunu.. Selamlaşıp, hal hatır soruşuyoruz. Geçen yıl yazdığım izlenimlerin gazetesini veriyorum Orhan Şen’e. Erol şen’i soruyorum, az sonra o da geliyor, ona da bir gazete (İlkhaber) veriyorum, çok mutlu oluyorlar. En yaşlı üye Mustafa Şahin Cumhuriyetle yaşıt. Cavit Şen, Ali Şimşek, Muhtar Ali Şen’le tanışıyoruz. Devletten istedikleri şu: “Çakıt Çayı’ndan çakıl taşıyan kamyonların bozduğu yolumuz onarılsa, asfalt dökülse, tren durağımızın peronu uzatılsa iyi olacak” diyorlar.

Karaisalılar Dayanışma Derneği’ndeyim. Başkan Dr. Aydemir Yücel’le konuşuyoruz. Bana verdikleri tanıtma belgesinde; Derneğin 2012 ocak ayında kurulduğunu, üyelerle tanışmak, kaynaşmak, ilçenin gelişmesine katkıda bulunmak ilkeleri olduğunu, dernek toplantılarına önem verdiklerini, yeni üyeler kazanmak istediklerini; Karaisalı Kaymakamlığını, Emniyet Amirliğini ziyaret ettiklerini, Karaisalı’nın doğal güzelliklerini tanıttıklarını, Kuvayi Milliye törenlerine katıldıklarını.. okuyoruz.

Statyumun bir köşesinde Tarihçi Öğretmen Cezmi Yurtsever yazdığı Çukurova kitaplarını sergilemiş. Halktan ilgi görüyor, satıyor kitaplarını..

Bugün 14 Nisan 2013. Karaisalı’nın kurtuluş günü bir nisan.. Atatürk tarafından, Sinan Tekelioğlu takma adıyla (sonradan Sinan paşa) Batı Kilikya Komutanı olarak görevlendirilen Jandarma Yüzbaşı Ali Ratip Kuvayi Milliyeci arkadaşlarıyla  bir nisan sabahı Karaisalı’ya giriyor. İlk iş olarak görevden alıyor Kaymakam Cemil Bey’i, yerine Sadettin Beybaba’yı veriyor. Astırıyor casusluktan Saatçi Selim’i, temizliyor düşmanlardan Karaisalı’yı.. Birlikler kuruluyor, düşman çıkarılıyor Çukurova’dan..

Kahraman karaisalılar büyük işler aşarıyorlar.

Bugün de nöbetteler..

Mutlu, kutlu olsun Karaisalı Kurtuluş Bayramı.



2297 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516