Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam339
Toplam Ziyaret1663792
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
YARATICI YAZARLIK
22/05/2022

 

2022 Çukurova Kitap Fuarı’nda “Yaratıcı Yazarlık” konusunu işlemiştim. Yaratıcı ne demek? Yoktan var etmek mi, vardan yok etmek mi? İkisi de değil. Bir fenci şöyle diyor:  “Hiçbir madde yoktan var olmaz, vardan yok olmaz.” Peki biz yaratıcı yazarlığı nereden var edeceğiz? Bilinen şeylerden bilinmeyen şeyler oldu ilkesinden giderek bilenen verileri kullanarak  bilinmeyen şeyleri bulacağız!

Alman şairi Goethe, “Seksen yıl okudum, okumayı öğrenemedim” diyor. O ki, metinleri tümce tümce okuyan bir şari, yazar. Ne demek istiyor Goete?  Okumak, yalnızca yazılan metinleri seslendirmek değildir. Anlamak, anlatmak, yorumlamak kavramlarını  da içerir. Sonra, okunan sözcüklerin, tümcelerin değişim (mecaz), çağrışım anlamları da gelir…

Anlamak, anlatmak, yorumlamak öyle düz, basit şeyler değildir. Enine, boyuna, derinliğine, yüksekliğine (…) başarı ivmesi göstermek gerekir. Tümcelerin, sözcelerin gerçek anlamının dışında yeni anlamlar üstlenmesi de bilinmelidir… Yine de bu bu savlarla okumanın nitemini söyleyemez yeterince…

Çok sözcük bilmek yazma işleminin başında gelir. Deniyor ki, on bin sözcük bilmek en azından. Yaşar Kemal’in, yazılarında otuz bin sözcük kullandığını söyleniyor!… Evet çok sözcük bilmek başarının gizlerinden biridir.

Yazmaya yeni başlayanlar için şunları önerebilirim. Okumak! Çok okumak. Bin okumak, anlamak, bir yazmak… Yazılan metni dönüp dönüp okumak düzeltmek başta gelir.  Oldu kararını verdiğinizde, olmadı payının var olduğunu düşünmek gerek! Başarıya götürecek etmenlerdir bunlar.

Konu seçmek? Öyle zor şeyler değildir. Evinizde kediniz varsa kediyi anlatabilirsiniz. Köpeğiniz varsa köpeği, kümesiniz varsa tavuğu… Çiçekleriniz varsa çiçekleri… Bahçeniz varsa bahçeyi. Yemek yapıyorsanız yemeği. Biriyle konuşuyorsanız konuşmayı. Geziye çıkmışsanız gezmeyi. Bir gündüzü, bir geceyi, bir düğünü bir eğlenceyi. Ekin biçmeyi, tarla dövmeyi, fide dikmeyi, domates toplamayı, okuduğunuz bir metni; telefonla konuşmayı  (…) yazabilirsiniz.

Seçtiğiniz bir yazarı, ya da birkaç yazarı kendinize örnek alınız. Ben Karacaoğlan’ı almıştım. Onu taklit eden, ona öykünen yüzlerce şiir(!) yazmıştım. Hiç biri şiir değildi, hepsini attım. Kendime yön buldum. Böyle başladım şiire, yazıya… Yazacağınız şeyler en iyi bildiğiniz şeyler olmalı. Çünkü en bildiğiniz şeyler en iyi anlatacağınız şeylerdir. Kolaydan  zora, yakından uzağa yöntemler kullanılmalı.  Günlük tutulmalı. İlginç, ilgi  çekici şeyler yazılmalı… Daha sonra bunları seçtiğiniz yazın türlerinde kullanabilirsiniz… Yazmada zaman da önemli, hangi zamanda yoğunlaşıyorsanız, o zaman not alınız, yazınız…

21.05.2022, Adana

 



196 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516