Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam309
Toplam Ziyaret1663762
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
ÖĞRETMENLER GÜNÜ
25/11/2013

Bugün öğretmenler günü, bilmem ki nasıl başlasam yazıya.. Her şey karmakarış olmuş gidiyor.. Eğitim tarihimiz hep karalı duruyor.. Köy enstitülerinin kapatılmasından sonra bu karalar daha da arttı.

Atatürkçü, halkçı, cumhuriyetçi, laik eğitimden korktular.. Eğitimi nasıl bozarız diye düşündüler; yöntemler hazırladılar.. Köy enstitülerini kapattılar.. Erekleri olmadı! İlköğretmen okulların kapattılar.. Öğretmen liseleri açtılar;  yine erekleri olmadı.. Eğitim enstitülerini açtılar. Bu kez de erekleri olmadı! Köktenci bir yaklaşımla, köy enstitülerinden, ilköğretmen okullarından yetişen öğretmenleri bir çırpıda emekli ettiler..

Formasyon alıp almadığına bakılmaksızın, üniversite çıkışlıların öğretmenliğe alınacağını duyurdular.. Toptan başvurular oldu, emekli edilenlerin yerlerini doldurdular.. Eğitim fakültelerinden öğretmen yetiştirme yollarını açtılar.. Öyle oldu ki, gereksinmenin üstünde çok sayıda öğretmen yetiştirildi .. Okullarda yer olmadığı için binlercesi açıkta kaldı..

Kamu personeli seçme sınavını (KPSS) gündeme soktular.. Öğretmenlik formasyonu alıp, hak edenler KPSS’na girmek zorunda kaldılar; istedikleri başarıyı elde edemediler! Yine açıkta açıkta kaldılar.

Diyelim ki yüz üzerinden yüz aldılar, (Olmaz ya…) başarıyı sağladılar; hepsini yerleştiremeyeceklerine göre bir yol bulacaklar! O yol, ad çekme (kura) çekme yöntemi olabilir, ya da başka bir yöntem..  Bu yöntemle de yine öğretmenler açıkta kalacaklar.. Çünkü dizelge (sistem) böyle.

Bugün 300 binden fazla öğretmenin açıkta olduğu belirtilmektedir.. Bunların 30 kadarının  bunalım geçirip intihar etmişler,,.

Ataması yapıl(a)mayan öğretmenler Ankara’da hak istiyorlar.. Üstlerine tomalarla basınçlı su, gözlerine birber gazı sıkılmış.  TV’ler, gazeteler öyle diyor.

Hem iş başında olan öğretmenler, hem emekli öğretmenler ekonomik sıkıntı çekiyorlar..  % 3.5; 4 artışla bir çorba bile içemeyen öğretmen.. ne yapacak; ek iş yapacak.. Pazarcılık, emlakçılık, çaycılık, dershanecilik, kırtasiyecelik (…) gibi işler bunlar. Bir de öğretmenler gününde, öğrencilerinden hediye gelirse onu da kabul ediyor öğretmen.. Eğer, anadan babadan bir şey kalmışsa, yan geliri varsa, eşi de çalışıyorsa, o öğretmenin işi tıkırında.. Diğerleri için yaündı keten helvası..

Biraz hüzünlü bir yazı oldu.. Ama ne yapalım ki, gülemiyoruz açlıktan..

Yine de gülmeler dilerim..



1531 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516