Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam322
Toplam Ziyaret1663775
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
ÇUKUROAVA KURTULUŞ SAVAŞINDA MOLLA KERİM
05/01/2023

Çukurova Kurtuluş Savaşı kahramanlarından biri de Molla Kerim’dir. Çukurova Kurtuluş savaşları simgesi konumuna gelmiştir.

Molla Kerimle ilgili çok sayıda (varyant) öykü anlatılmaktadır. En doğru öyküleme Türkmen Oymaklarında Bir Yörük Beyi(*) adlı kitapta anlatılmakta olduğunu düşünüyorum!…

Bilindiği gibi Fransızlar bugün bile yayılmacı huyunu bırakmış değildir! Oysa  Fransuva Kral 5’e  tutsak düştüğünde, annesi Kanuni Sultan Süleyman’a mektup yazarak oğlunun kurtarılmasını ister. Kanuni kurtarır; bunun üzerine dostluk kurulur. Bu dostluk bize pahalıya mal olur. Fransızlara kapitülasyonlar (ticarette ayrıcalık) verilmiş; bizi sömürmüşler. Yetmemiş Dünya Savaşı sonrası Çukurova, Amik, Antep, Harran  ovalarını-kentlerini işgal etmişler.

Kiminle dost olmuşsak zarar görmüşüz. İngilizlerle dost olumuşuz  Ege’ye Yunanlıları çıkarmışlar, İstanbul’u, Musul’u işgal etmişler. Alman dostluğu ise  I.Dünya Savaşı’na girmemize neden olmuştur!...

Fransızlar Çukurova’yı işgal eder etmez yerleşim birimlerinde (Adana, Tarsus, Mersin) Türkçe konuşmayı yasak etmişler, resmi dairelere bayraklarını çekmişler. Halkta silah adına ne varsa toplamışlar. Zulme başlamışlar…

Atatürk’ün girişimleriyle Kuvayi Milliye Cemiyetleri kurulmuş, halk kısa zamanda örgütlenmiş, direnme birlikleri oluşturmuş. Bunlardan biri de Tarsus’ta Çeliktaş (Molla Kerim) Müfrezesi’dir.

Düşman Tarsus’ta çıkamayan birliklerini kurtarmak için 27.07.1920 günü, Adana’dan, tam donanımlı iki bin kişilik güç çıkarıyor yola. Bunun üzerine Çeliktaş Müfrezesi görevlendiriliyor.  Molla Kerim aynı gün 370 kişilik gücüyle  Tarsus Çayı’nın doğusuna geçer, Yenice Kasabası’na doğru ilerler.

Karşılarında güçlü bir direniş gücü göremeyen Fransızlar Dikili, Zeytinli, Arıklı köylerini geçerek Yenice’ye gelir, geceyi burada geçirir.

Molla Kerim, Fransız birliklerini Kamberhüyüğü Deresi’nde karşılar. Ama Fransızlar güçlüdür, ilerlemesini durduramaz. Çevre müfrezelerden de yardım alamaz. 

Fransızların ateş etme, asker üstünlüğü vardır. Arka ve yan taraftan dolanarak çevirme girişiminde bulunmuşlar. 36 askerimiz şehit ederler. Müfreze teslim olmak zorunda kalmıştır.

Müfreze içinde Molla Kerim aranmaktadır. Ermeniler yardımıyla, Molla Kerim’i  saptamaya çalışırlar. Takma adı Fettah Ağa’dır. Bulamayınca, seçtikleri  24 müfreze üyesini, tutsakları makineli tüfekle tararlar. Yine de Molla Kerim’i ele veren olmaz.

Ramazan takma adlı önemli adamlarından biriyle 40 kişiyi, Ayrıca 100 kişi, kalın sicimle birbirine bağlalar. Yürüyüşü geçerler. 28.07.1920 günü Tarsus girişine varırlar, akşam olmaktadır. Tarsus doğusunda Baç Köprüsü’nü    geçmek için sabahı beklemek istemezler. Tarsus Çayı’nın batısına geçmeye başlarlar. Bu sırada yaralı taşıyan bir arabaya sahra topu düşer. Ardından diğer sahra topları gelmeye başlar, yürüyüş dağılır.Topçu Binbaşı Ferahim Şalvuz tarafından atılan top bitmiştir. Hava kararmıştır. Bağlı olmayan askerlerden 170 kişi Berdan Çayı’na atlar, bazıları da tarlalara kaçar.

Yerli Ermenilerden Molla Kerimin birbirlerine bağlı askerler arasında olduğu belirtilir. Fransız komutan Bonnour Ermenilere emir verir, Molla Kerim ve arkadaşları Baç Köprüsü başında makineli tüfekle şehit edilir.

 

….

(*) Emin Yalçın, Türkmen Oymaklarında Bir Yörük Beyi,  2. Baskı, 668 sayfa, Mersin Büyükşehir Belediyesi Yayınları 2015

 

 

 

 

 



228 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516