Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam182
Toplam Ziyaret1684279
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
KÖYÜM İNCİRGEDİĞİ…
22/12/2014

 Köyüm İncirgediği, tarihi bir köy.

Geçen yıl gidememiştim. Yazın giderim diyordum, yazın da gidemedim. Özel araban yoksa gidemiyorsun. Yalnızca tren var köye. 17.12.2014 günü sabah erken kalktım 07.00 trenine yetiştim. Bir saat sonra Durak İstasyonu’nda indim. Burası bizim köyün sınırları içerisinde. Küçük birader Emin traktör getirecekti, traktörü sürecek kimse bulamadığı için getirememiş, kendisi gelmiş. Köy yaya 35-40 dakika. Ora bura bakındık. İstasyon’da da kimse yok. Çıktık yola, yürüyoruz. Biraz sonra arkamızdan sütçü arabası geldi. El kaldırdık durdu, bizi aldı. Çok geçmeden köye vardık.
 

Eski okulun yakınındaki pansiyonun yerine köy kahvesi yapılmış. Kahve açık değil. Duvar dibine, Nasıf Yakar, Ali Çubuk, Nemdi Yakar,  Kadir Çubuk, Küçük’ün torunu, Alitemir’in oğlu… oturmuşlar. Selamlaştık, hal hatır soruştuk. Nasıf ağa köyün en yaşlılarından 89 mu desem 90 mı? Çocukları Bodrum’daymış, arada bir gelip geliyorlarmış, arada bir kendi de gidip geliyormuş. İşte köyü bekleyenler bunlar. Nerdeyse hepsi kente göçmüş. Yazın birazı geliyormuş. Durum hiç de iç açıcı değil.

Eve vardık. Ev perişan. Bakım yok. Yıkılan arka duvarlar kaba saba örülmüş. Tavandan toprak dökülüyor, duvar dipleri akıyor. Bu yıl çoraklanmamış dam. Dedim üstüne yıkılırsa ev görürsün sonunu! Gülüyor! Birader bu evi onart, adam akıllı olsun diyorum. Umrunda değil, kimi söylüyorsun? Peynir, zeytin, çaydan oluşan kahvaltımızı yaptık.

Her gelmemde köyün tepelerine çıkarım. Yine öyle yaptım. Kuşbakışı izledim köyü. Eski güzelliği yok. Eski dağlar, eski bükler, koyaklar, dereler değişmiş… Eski okul bile yok köyde. Evler boş.

Evler de canlılar gibi, içinde insan olmayınca yıkılıyorlar. Karali’nin, Hacı Ahmet ağanın, Hacı Mehmet ağanın, Koca Abdulla’nın, Öğretmen Mehmet Mucuku’un, Tahsin ağanın, Belberağanın dükkanı, 1928’de yapılan çatısı çinkolu okul, caminin yanında ki köy odası yıkılmış. Caminin yalnızca minaresi sağlam, duvarları dökülmüş.. İmam da yokmuş çoktandır. Köye gelen imamlar dönüyorlarmış oturacak yer yok diye. Muhtar lojman yaptıracağız diyor. Köyün beş-on çocuğu Hacıhamızalı Köyü İlkokulu’na taşınıyormuş. Okul için kimse bir şey düşünmüyor. Böyle mi olacaktı köy? Eskiden sibyan mektebi bile varmış.

Muhtara uğradık. Muhtar genç bir arkadaş, Hacı’nın oğlu, Ahmet Şaşmaz ‘ın torunu; dedesinin adını taşıyor. Kahve ikram ettiler. Köyün durumunu, geleceğini konuştuk. Köy yeni çıkarılan yasayla mahalle yapılmış. Köy Kütüğü (defteri)’ni alıp götürmüş  il yönetimi. Köy 90’lı yılların başında Tarsus’a bağlanmış. Köyde ışık var, yollar parke döşenmiş. Köye kayıtlı nüfus 130-140 kadarmış. Köyden giden nüfus 10 binleri bulurmuş. Köyden çıkan doktor öğretmen, hukukçu, hemşire epeyce varmış.

Dr. Halil Atılgan baba evini restore ettirmiş. Köyün kullanılan eski araç gereçleri toplamış. Kullandığı müzik araçlarını, defterlerini getirmiş. Dayamış döşemiş evi. Halil Atılgan Müzesi olarak açılacak yakın gelecekte.

Köyün ünlüleri, zenginleri, öğretmenleri, doktorları, hukukçumarı, hemşireleri, memurları… bir günlüğüne köye gelseler, baba evlerini görseler, restore ettirseler köy eski ününe kavuşabilir. Eskiden köy, yörenin üniversitesi kabul edilirdi… Yazık, üzülerek döndüm köyden...



1995 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SEÇİM ANILARIM - 09/04/2024
SEÇİM ANILARIM
RAMAZAN BAYRAMI - 09/04/2024
RAMAZAN BAYRAMI
BANA GELEN ŞİİR KİTAPLARI - 02/04/2024
BANA GELEN ŞİİR KİTAPLARI
YAŞLILAR HAFTASINDA DÜŞÜNDÜKLERİM - 21/03/2024
YAŞLILAR HAFTASINDA DÜŞÜNDÜKLERİM
ÇANAKKALE BİR DESTANDIR - 21/03/2024
ÇANAKKALE BİR DESTANDIR
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351