Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam329
Toplam Ziyaret1663782
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
YENİKUŞAK KÖY ENSTİTÜLERİ ETKİNLİĞİ
14/11/2016

 

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Ağustos 2010 yılında kurulmuştu. O günden bugüne  6. Akdeniz Buluşması Etkinliğini  11-13 Kasım günleri Adana-Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal  Kültür Merkezi, Mehmet Akif  Ersoy Salonu’nda gerçekleştirdi.

Salonu izleyiciler doldurdu.

Az sonra Seyhan Belediyesi Kültür Müdürü Güven Boğa izlenceyi uygulamaya koydu. Atatürk, köy enstitülerinin kuruluşu gelişiminde emeği geçmiş dünyamızdan ayrılan eğitimciler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi.

YKKED Adana Şubesi Başkanı Dr. Bayram Ali Taparlı açış konuşmasını yaptı, Atatürkçü eğitim anlayışını tam olarak uygulayan köy enstitüleri olduğunu söyledi, konuşmasını bu açıdan sürdürdü.

Sahne alnacında yazılı olan Tonguç Baba’nın, “Elimde gelse bütün dünya okulları programına insanın insanı sömürmemesi adlı bir ders koyardım…”  sözleri ilgiyi çekti. Bu söylem bugün bile geçerli. Çağımızın kapitalistleri terör olayları ve savaşlar çıkarıyor, insanların neyi var neyi yok elinden alıyor, yeraltı-yerüstü zenginliklerini ele geçiriyor… Milyonlarca kişi ölmüş umurunda değil. Onun için önemli olan zenginlik varlıklarıdır.

Ardından Düziçi YKKED Başkanı Selahattin Beyaz, Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Ertan Karabulut,  YKKED Gene Başkanı Pro. Dr. Kemal Kocabaş konuştular. Ortak noktaları, köy enstitülerinin iş içinde eğitimle aydınlanmacılığa önem vermek, köylüyü kalkındırmak, eğitmek, çağcıllaştırmaktır…

Sıra açıkoturumdaydı.

Eğitimci yazar Mustafa Onar, Ali Uysal, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bozkurt, İsa Küçük, Şahap Cesur, Serdar Erkan konuştular. Özetle şöyle dediler:

Köy enstitüleri, kendi binalarını kendileri yaptılar, elektriğini suyunu kendileri getirdiler. Tarlada bağda derste çalıştılar, gereksinimlerini kendileri ürettiler. Devlete yük olmadılar. Kitap okudular, bilgi edindiler, spor yaptılar, oyun oynadılar beden ve beyin yapılarını geliştirdiler, dostluğu, arkadaşlığı, barışı, tarımı, sağlığı (…) öğrendiler, öğretmenlik oldukları köylere taşıdılar, uyguladılar, halkın yolunu açtılar. İçlerinden araştırmacılar, ünlü şair yazarlar çıktı…

On dakikalık arada çay kahve içildi. Bu sırada Ferhat İşlek, Ruhsan Bey, Mevlit Kaplan’la ve birçok arkadaşla karşılaştım. Ruhsan Bey, Karahan Kitapevi’nden “Atatürk Şair Şiir” adlı kitabımı almış, imzalattı bana, çantam da “Çöp Kutusu” adlı kitabım vardı, onu da imzalayıp verdim kendine. Mevlit Beyle, 1987’de İzmit-Değirmendere’deydik, anılarımızı konuştuk. Ferhat fotoğraflarımızı çekti, fesbuka koymuş, gördüm.

İkinci oturumda, Prof. Dr. Yakup Kepenek, Prof. Dr. İbrahim Ortaş, Dr. Alper Akçam, Prof. Dr. Süleyman Bozdemir konuştular. Anlamca şöyle dediler:

Eğitim, insanın özgürleşebildiği kadardır. Köy enstitüleri böyle bir eğitim vermiştir. Hallacı Mansur, “Düşünüyorum öyleyse varım” demiş. Özgür insan düşünür. Düşünmek sorunları çözmeye doğru gitmektir. Köy enstitülerinde düşünen, sorgulayan, çözümleyen insan yetiştirilmiştir. Son yıllarda bu yol kapatılmış, “biat-itaat” eden kuşaklar yetiştirilmeye çalışılmaktadır. Bunları, halka anlatacak ortak dilimiz olmalıdır. Halk ne düşünüyor, ne soruyor bilmiyoruz? Haklın dilini, düşüncesini anlamak, bilmek gerekir. Köy enstitüleri bunu başardı. Eğitimde başarılı olmanın gizi buradan geçiyor.  Bu konuda Ümit Kaftancıoğlu’nun “Yelatan” adlı kitabını okumak yararlı olacaktır…

                                                                   



646 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516