Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam590
Toplam Ziyaret1687099
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
ÇUKUROVA SANAT GÜNLERİ (1)
07/04/2015

9. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri, Çetin Yiğenoğlu öncülüğünde 18-22 Mart (2015) günleri Adana, Mersin, Gaziantep, Antakya’da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Ben ancak izlediklerimi yazabileceğim sizlere.

 

Uluslararası Çukurova Sanat Günleri’nin öncüsü Çetin Yiğenoğlu olmak üzere Ferhat İşlek, Ali Ozanemre, Hülya Ekmekçi, Demet Duyuler, Özel Gültekin, Saba Kırer, Mehmet Taşar, Mesut Akatay, Mustafa Özke, Nazan Balcı’dan oluşmaktadır.

 

Kasım sonları ya da aralık başlarında Adana Yaşam Sanat Derneği’nde Mehmet Taşar, M. Demirel Babacanoğlu, Ali Ozanemre, Durmuş Ali Özkale, Hülya Ekmekçi, Demet Duyuler’in bulunduğu toplantıda Çukurova Sanat Günleri hazırlığına başlanıldı. Sanatta toplumsal gerçekçilik konusu belirlendi.

 

Etkinlik hazırlanmanın kolay olmadığını bilenlerden biriyim. Hele de dört ilde eş zamanlı gerçekleştirilecek kültür sanat etkinlikleri hazırlamak daha da zor olsa gerek. Bunun için diyorum ki bize düşen görevleri yerine getirmek olmalıdır.

 

Adana’da gerçekleştirilen yirmi yedi etkinlikte seksen ad görev almış bulunmaktadır.

 

Etkinliğin saydamlarını Ferhat İşlek, Hülya Ekmekçi hazırlamıştır. Söz konusu saydamlar sanat ivmesine canlılık kazandırmıştır. Bu dev etkinliğin önemli özelliklerinden biri de “Çukurova Ödülü” vermektir. Geçen yıl, Çukurova Ödülü şair-yazar Ülkü Tamer’e verilmişti. Bu yılın Çukurova Ödülü ise ulu yazar Yaşar Kemal’e verilecektir.

 

Etkinlik, 18 Mart günü saat 18.00’de, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda, öğretmen Nazan Balcı’nın sunumuyla, şair-yazar Ferhat İşlek’in hazırladığı, Yaşar Kemal’in yaşamını anlatan saydam gösterimiyle başladı.

Yaşar Kemal’in Hemite Köyü’nden İstanbul’a, dünya ülkelerine uzanan işlevi, fotoğrafları, kitapları, evliliği, ünü saydamla özetlendi. Mersin Üniversitesi’nden emekli öğretim görevlisi Saadet Bilir Yaşar kemal’in Türk Edebiyattaki yerini, önemini, insancıl yönünü anlattı. Antakya’dan Mehmet Karasu, yazarın çok geniş kitlelerce tanındığını, unutulmayacağını vurguladı.

 

Etkinliğin düzenleyicisi, uygulayıcısı gazeteci yazar Çetin Yiğenoğlu geldi kürsüye. Çukurova Sanat Günleri’nin nasıl doğduğunu, nasıl hazırlandığını betimledi, şöyle konuştu:

 

“Uluslararası Çukurova Sanat Günleri bugüne değin herhangi bir kurum/kuruluş siyasi görüşe yaslanmadan işlevini sürdürmüştür. Dostlarımız, arkadaşlarımız hiçbir karşılık beklemeden bize yardımcı olmuşlardır. Emeği geçenlere ve sizlere teşekkür ediyoruz.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Sözlü’yü etkinliklerimize davet ettik ama sanırım çok haklı bir gerekçeyle gelemediler. Abidin Dino Parkı’nda düzenlediğimiz etkinliklere, Hüseyin Sözlü’nün adını veren belediye güvenlik amirince, ‘Gençlerin okuduğu şiirler çok siyasi’ diyerek uyarıldık.

Bu olmamalıydı. Herhalde Sayın Sözlü’nün haberi yoktur bundan. Ama unutulmasın ki yarınlar sanat üzerine kurulur. Almanya’da ve dünyada bunun örnekleri vardır. Yerle bir olan tüm ülkeler sanatla ayağa kalkmışlardır.”

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz de sanatın gücüne değindi, “Polanya, işgal edildiğinde tiyatrolar görevdeydi” dedi.

 

Sıra Ulu Yazar Yaşar Kemal’in Çukurova Ödülü’nü vermeye gelmişti. Ödül, Çukurova-Torosları çağrıştıran bir heykelcikle simgelenmişti. Ne yazık ki Yaşar Kemal yaşamda değil. Onu 28 şubat 2015 günü yitirmiştik. Eşi Ayşe Semiha Baban’a verilmek üzere, Seyhan

Belediyesi Başkanı Sayın Zeydan Karalar’a, Çetin Yiğenoğlu tarafından takdim edildi. Karalar, “ödülü emaneten almak benim için bir onurdur” dedi.

……..

(SÜRECEK)



1121 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÜNAL ŞÖHRET DİRLİK - 24/04/2024
M. Demirel Babacanoğlu
RAMAZAN BAYRAMI - 09/04/2024
RAMAZAN BAYRAMI
SEÇİM ANILARIM - 09/04/2024
SEÇİM ANILARIM
BANA GELEN ŞİİR KİTAPLARI - 02/04/2024
BANA GELEN ŞİİR KİTAPLARI
ÇANAKKALE BİR DESTANDIR - 21/03/2024
ÇANAKKALE BİR DESTANDIR
YAŞLILAR HAFTASINDA DÜŞÜNDÜKLERİM - 21/03/2024
YAŞLILAR HAFTASINDA DÜŞÜNDÜKLERİM
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382