Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam339
Toplam Ziyaret1663792
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
YAŞADIĞIM BİR 10 KASIM ANISI
10/11/2020


1959/65 yıllarında Düziçi İlköğretmen Okulu’nda öğrenciydim. Okulumuz, eğitim-öğretim açısından donanımlı bir okuldu. 1250 kadar öğrenci, yüz kadar çalışanla kendi kendini yönetiyordu. Üç bin dönümden fazla arazisi vardı, kendi üretiyor kendi tüketiyordu. Döner sermaye kuralı çalışıyor, devlete yük olmuyordu..

Bağı, bahçesi, kümesi, ahırı, tarlası, traktörü, kamyonu, cipi, iş atölyesi, resim atölyesi, müzik atölyesi, fen bilgileri laboratuvarı, sosyal bilgiler odası, spor odası, tarım odası, reviri, sineması, elli kadar lojmanı olan bir okuldu. Arı gibi çalışıyor herkes, öğretmen öğrenci ilişkileri oldukça olumlu. Bir ana baba sevgisi gösteriliyor...

Öğrenciler de öyle, küçükten büyüğe doğru, büyükten küçüğe doğru bir sevgi saygı seli var. Küçükler, büyüklere ağabey diyor. Büyükler küçükleri kolluyorlar, koruyorlar, seviyorlar. Bir aile gibiyiz. Herkes görevini tam yapıyor.

Bayram gibi kutlanması gereken özel günler geldiği zaman hazırlıklar yapılıyor, bayraklar asılıyor, bayram konuşmaları yapılıyor, şiirler okunuyor... Kutluyor herkes birbirini. Yakınlarına, dostlarına, arkadaşlarına, mektuplar yazılıyor, tebrikler atılıyor. Fotoğraflar gönderiliyor, yaşanıyor bayram.

10 Kasım geldiği zaman, daha özenli, daha görkemli bir çalışma başlıyor... Her sınıfta öğrenciler 10 Kasım’a hazırlanıyor. Sınıflarını bayraklarla, Atatürk fotoğrafları, resimleriyle donatıyorlar. Panolara yazılar, şiirler asılıyor. Kurtuluş Savaşı ile ilgili filmler gösteriliyor.  Cumhuriyetin anlam ve önemi anlatılıyor, devrimler yaşanıyor.  Bir heyecan, bir coşku kaplıyor ortalığı. Sanki dershaneler, sınıflar, okul binaları canlanıyor… Bu canlılık çevresine aydınlık katıyor, taaa uzaklardan izlenebiliyor.

Biz de o günlerde sınıfımızda, bütün arkadaşlarla birlikte şöyle hazırlanıyorduk: Sabah erkendeyiz, sınıftayız hepimiz. Sınıfın bir köşesine Atatürk fotoğrafları yerleştirdik. Önünde, sıra/masalardan temsili tabut oluşturduk, üzerine koyu renkli temiz bir bez örtük, onun üzerine de bayrağımızı koyduk. Sınıfın pencerelerine lacivert kağıtlar yapıştırdık, ışıkları açtık, sınıf hoş, güzel bir karanlığa büründü. Yas içindeyiz. Gözlerimiz nemli. Şiirler okuyoruz, konuşmalar yapıyoruz. Atatürk’ü anlatıyor, anıyoruz.

Dışarı da, okul alanında, bayrak sereni önünde bütün okul öğrencileri, öğretmenleri toplandık. Saat 9’u 5 geçe saygı duruşuna geçtik, bayrağımızı yarıya indirdik, İstiklal Marşını söyledik. Okul müdürümüz gönün anlam ve önemini belirten konuşmalarını yaptılar. Edebiyat kolu öğrencileri 10 Kasım Atatürk şiirleri okudular. Sınıflarımıza dağıldık.

Atatürk’ün temsili naaşı köşesinden, Atatürk’ün “Gençliğe Hitabesi”ni okuduk. “Ey Türk Gençliği birinci vazifen Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini sonuna dek korumak ve kollamaktır. (…) Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.”

Atatürk’ten özdeyişler sunduk: “En gerçek yol gösterici bilimdi. Gerçekleri söylemekten korkmayınız. Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Bu memleket meczuplar, şeyhler diyarı olamaz. Cumhuriyet sizden vicdanı hürü, fikri hür, irfanı hür nesiller ister…”

Nutuk’tan metinler sunduk. Yabancı devlet adamlarının Atatürk için neler söylediklerini seslendirdik. Gerçekleştirdiği savaşları, Akdeniz’de, Ege’de, Çanakkale’de düşmanın nasıl kovduğunu; çalışmalarını, devrimlerini anlattık. Şiirler okuduk. 10 Kasım 1938’i yaşadık…

Sınıfça, sınıfları ziyaret ettik. Arkadaşlarımızın, ağabeylerimizin 10 Kasım üzerine çalışmalarını gördük, tebrik ettik.. Bu tür çalışmaları her 10 Kasım’da yineledik. Şimdi düşünüyorum da aynı şeyler yapılıyor mu? Biz Atatürkçülüğü böyle öğrendik, böyle sevdik, böyle yaşadık…Yaşasın Atatürkçülük.

Sevgiyle saygıyla anıyoruz Atatürk’ü.

 09.11.2020 Adana

 



423 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516