Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam251
Toplam Ziyaret1663704
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
GÜLMEK GÜLMEK…
06/09/2021

Gülmek, insana özgü bir olay. Gülmenin kaynağı, komiklik, mizah, ironi gibi şeylerdir. Yalnızca insanlar değil, canlılar gülebilir. Bir kedinin, bir köpeğin, bir atın (…) güldüğünü görmüşsünüz. Hatta bitkilerin, ağaçların da güldüğünü görmüşsünüzdür.

Gülmek, ailede, okulda, toplumda, hatta anne karnında öğrenilir. Her insanın gülebileceği şeyler farklıdır. Birinin güldüğü şeye diğer bir insan gülmez. O şey insana yakın, insanı ilgilendirir olmalı.

Gülmenin de bir sınırı vardır. Bu sınırı, aile, okul, toplum koyar. Bizim toplumda gülmek oldukça sınırlanmaktadır… Sözgelimi; bir şeye gülecek olsan, ne gülüyorsun, pişmiş kekle gibi sırıtıyorsun diyerek  bunaltırlar… Ya da açık bir şey mi gördün derler.

Gülmek doğal bir olay. Doğal bir olayı başkalarının kısıtlama hakkı yoktur. Bir eğitim işidir gülmek. Eğitimle dozu ayarlanabilir… Aşırı gülmek  yarar getirmez, zarar bile verebilir. Kahkahayla çok gülenler, gülmekten bayıldım diye söylenirler.

Bakınız, gülmenin yararları ne kadar çok:

Gülmek sağlıklı olmayı, yaşamayı etkiler…

Gerginliği azaltır, sinirleri düzenler. Kalp rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Stres belasından uzaklaştırır. Kasları gevşetir, hareketimizi kolaylaştırır. Hastalığın kısa sürede iyileşmesini sağlar. Bağışıklığı güçlendirir. Uykuyu düzenler. Öfkeyi önler. İlişkilerimizi üst düzeye çıkarır. Kaygılarımızı azaltır. Sindirimi düzenler. Akciğerlerimizdeki kirli havayı boşaltır. Şeker rahatsızlığını giderir. Boğaz ağrılarını azaltır. Mutluluğumuzu yükseltir… Barış içinde yaşatır.

Bir şarkımız var.

“Neşeli ol ki genç kalasın/Bu dünyadan da zevk alasın”

Şu kısacık ömrümüzü (Yüz yıl olsa da…) can sıkıntısına, içinden çıkılmaz sorunlarla boğmayalım. Olumsuzluklara kızmayalım, gülelim geçelim. Suyumuzu içelim, ekmeğimizi yiyelim. Falana, filana can sıkarak günümüzü, yaşantımızı berbat etmeyelim… Neşeli olalım. Neşeli olmak bizim elimizde. Zoraki de olsa gülelim. Karşımızdaki de gülsün. Gülmek kişiden kişiye geçen bir edimdir. Siz gülerseniz karşınızdaki de güler.

Toplum gülmez oldu. Toplumsal olaylardan, kişisel olaylardan iyice sıkıldı. Gülünecek iyimser şeyler bulmalıyız. Tanıdık olsun, olmasın selamlaşmalıyız. Yanımıza oturan, masamıza gelen insanlara güler yüz göstermeliyiz, merhaba deyip hal hatır sorabilmeliyiz. Dertlenmekten, acı şeyler anlatmaktan kaçınmalıyız… Hiç değilse bir günümüz güllük gülistanlık edelim…

06.09.2021, Çamlıyayla



347 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516