Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam202
Toplam Ziyaret1663655
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
ÇUKUROVA 11. KİTAP FUARI-1
17/01/2018

 

Çukurova 11. Tuyap Kitap Fuarı, Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde (06-14 Ocak 2018) Çukurova kurdele kesilerek büyük görkemli bir törenle açıldı.

Açılışa Adana yöneticileri, saylavlar ve halk katıldı. Tuyap Anadolu Fuarları Genel Müdürü, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Valisi Mahmut Demirtaş konuştular iyi dileklerde bulundular.

Kitap alanında dünya sıralamasında 11. Sırada yer alındığımız belirtildi. 2017 yılında 382 milyon kitap üretildiği söylendi. Kişi başına 8.4 kitap düştüğü vurgulandı.

Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü Adana Valiliği yapmış olan Ziya Paşa’nın yöneticiliği edebi kişiliğine, Batı tarzı tiyatroyu Adana’ya getirdiğine, tiyatro binası yaptırdığına değindiler. Adana’da ‘Ziya Paşa’ adını taşıyan bir tiyatronun olmadığını da belirttiler. Umarız böyle bir tiyatro kurulur.

Ziya Paşa önemli şair yazar, diplomat devlet adamıdır. Onunla ilgili çalışmalarım oldu. Aykırısanat dergisinde ve gazetelerde yazılar yazdım. Tek başıma da olsa andım, anılmasını sağladım. ‘Umarım Ziya Paşa Müzesi, okuma odaları…’ açılır. Bir ikiliğinde şöyle diyor: “Kadı ola davacı muhzır dahi şahit/ Ol mahkemenin hükmüne denir mi adalet?”

Yine her yıl olduğu gibi fuarın yarısı eğitim, yarısı kitap sergenlerine ayrıldı. (Ben ‘stant’ demiyorum, ‘sergen’ diyorum. Herkesin de ‘sergen’ demesini diliyorum. Türkçe önemlidir.) Geçmiş yıllarda yazdığım gibi ‘Eğitim Fuarı’ ayrı bir zamanda, ‘Kitap Fuarı’ ayrı bir zamanda açılsın önerisinde bulunuyorum. Eğitim sergenleri daha çok tanıtıma yönelik işlev görüyor. Öğrenciler tanıtım kağıtlarıyla ayrılıyorlar, kitap sergenlerinden kitap almıyorlar!

Denebilir ki fuara öğretmenleri tarafından en çok öğrenciler getiriliyor. Sanıyorum bende yaratılan izlenim şu; yarın fuara gideceğiz çocuklar demiyor öğretmenler(!), bu yüzden öğrenciler hazırlıksız, harçlıksız geliyor fuara, kitap almadan dönüyorlar. Yoksa kitap yasak mı deniyor acaba? Oysa, Adana yöneticileri kitabın yasak olmadığını vurguluyorlar.

Büyükşehir Belediyesi bu yılın fuarında da büyük geniş sergen açarak Adanalı ve Adana’da yaşayan şair-yazarlara hizmet verdi. Bu hizmetten mutlu olun şair yazarlar teşekkür etmeyi bir borç bildiler. Bir şair yazar gazeteci olarak ben de teşekkür ediyorum.

Çukurova Belediyesi de ikinci kez sergen açıyor; sergenleri yeteri büyüklükte değil, daha büyük geniş sergen açabilirler. Belki de sergenin darlığından olacak; sergende kimlerin imza gününe katılacağını, a gelsin, b gelsin, c gelsin… diye belirtiyorlar. Oysa, Çukurova büyük bir ilçe, bu ilçede oturan, yaşayan şairler yazarlar davet edilmiş olsa daha olumlu olmaz mı?

Adanalı, Adana’da yaşayan şair yazarların bir bölümü de üye oldukları derneklerin açtığı sergenlerde yer aldılar.

Adana’da oturan Adana yaşayan şair yazarların çoğu kendi kitaplarını kendi paralarıyla yayınlatıyorlar.

Onların dileklerini isteklerini yazmak da bana düşüyor… Hani derler ya ‘Elçiye zeval olmaz.’ Büyük ölçüde bu güzel ve özel yazıncılar, Adana Valilik, Kaymakamlık, Belediye Başkanlıkları, Oda Başkanlıkları… İş verelerden, sendikalardan, kurum kuruluşlardan yardım (sponsorluk) bekliyorlar…

(Süreri yarın)



446 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516