Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam283
Toplam Ziyaret1663736
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
BİTMEYEN MİSAFİRLİK (Öykü)
03/02/2020

Eskiden insanlar birbirlerine gider konuk olurlardı. Tanıdık, tanımadık olması önemli değil, konuk olmak, konuk almak önemliydi..

Şimdi bu işler kağşadı. Çok yakının olmadıkça konuk olamıyorsun, alamıyorsun…

Koşullar değişti. Eskiden uzağı yakın eden yollar, araçlar yoktu. Telefon yalnızca devlet de vardı; devlet işlerinde kullanılırdı. Özel telefonlar, kimi seçkin, zenginlerde olurdu. Şimdi cep telefonları çıktı, herkesin elinde bir telefon var…Zırt pırt konuşuyorlar. Haberleşme, görüşme, konuşma kolaylaştı..

O dönemlerden bir konukluk öyküsü…

Adamın biri, uzak bir köydeki arkadaşını ziyarete gitmiş. Hoşbeş derken akşam olmuş. Köyüne dönecek hali yok ya? Arkadaşı bizde kalırsın demiş. Adam, eh demiş kalalım bari… 

Konukluk başlamış. İlk günler, güzel iyi gitmiş. Ev sahibinin işi gücü var, yapamıyor, aksıyor. Derken sıkıntı artmış. İçinden “konuk gitse de kurtulsak” diyormuş. Ama konuğun hiç oralı olduğu yokmuş. Ekmek elden, su gölden, ooooh ne güzel. Köyüne gidip de ne yapacak, buradan iyi yer mi bulacak? Gel keyfim gel!

Beş gün, on gün, bir ay… konuk gitmiyor… Ev sahibi yarın gider, bir gün gider diye umutlanıp duruyormuş! Derken aylar geçiyor adamın gittiği gideceği yok.. Altı ay bir yıl geçiyor konuk gitmiyor. Ev sahibi iyice sıkılıyor ama ne yapsın, bir şey diyemiyor. Yalnızca içinden içinden yeniden yeniden “konuk gitse de kurtulsak” diyor,  Ama yok gitmiyor konuk, umudu kesiliyor ev sahibinin.

Bir gün eşiyle oturuyorlar, konuğu göndermenin yolunu arıyorlar…  Diyorlar ki; “evi yıkayalım, su dolduralım, yatak yorgan serecek yer kalmasın…” 

Konuğun dışarı hava almaya çıktığı bir gün kararı uyguluyorlar..

Konuk, akşam eve geldiğinde, her yer su içinde, yatak yorgan serecek yer yok… Bakıyor çevresine şöyle bir, komşunun evinin önünde birkaç kovan görüyor; “ooo” diyor “işime yarar bu kovanlar”; kovanları getiriyor, koyuyor yattığı odaya, üstüne de alt evden tahta bulup yerleştiriyor.. Oluyor bir kerevet.  Üstüne de yatağını seriyor... Yatıyor; ooooh ne iyi, ne âlâ…

Ev sahibi aval aval bakıyor olan işlere…şaşırıyor, ne yapsa acaba? Belli, konuk gitmeyecek? Babasının evi sanki?

Konuk; “ne bakıyorsunuz arkadaş” diyor ev sahibine; kovanları komşudan aldık, tahtayı alt evden bulduk, yatağı serdik üstüne, oh ne güzel bundan iyisi can sağlığı… Altı ay, bir güz daha kalırık gayrı…”

Ev sahibi biraz kızgın, biraz şaşkın; “eee sonra” diyor..

Konuk, eeesi şu diyor: “İyi oldu iyi olmasına da gelecek günler beni düşündürüyor; bahar gelir arılar oğul verirse, komşu gelir kovanlarını alırsa, tahtayı da sen alırsan elimden, işte o zaman  gör bendeki figanı...”

 

 



573 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516