Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam190
Toplam Ziyaret1663643
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
MEHMET BAL TÜRK KURTULUŞ SAVAŞI Ve DEVRİMLER RESİM SERGİSİ
30/11/2012
Tarsuslu ünlü Ressam Mehmet Bal’ın, “Türk Kurtuluş Savaşı ve Devrimler” adlı resim sergisi, Tarsus Belediyesi destekleriyle 22 Kasım 2012 günü Tarsus-Mehmet Bal Sanat Galerisi’nde açıldı.

Serginin açılışı, Ressam Mehmet Bal, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından gerçekleştirildi.

Sergi, Ressam Mehmet Bal kılavuzluğunda, Başkan Kocamaz, Başkan Yardımcısı Kerim Tufan, CHP Mersin eski milletvekillerinden Ali Oksal, Ünlü Ressam Hikmet Öz,  Tarsus Ressamlar Derneği Başkanı Hülya Atakan, Ressam Nurettin Özen ve çok sayıda sanatsever,  basın üyeleri izlediler.

Mehmet Bal, özetle şöyle konuştu.

Resim sanatının çok dallarında çalışmalar yaptım. Sinema afişleri çizmeye başladım. Sinema yapımcılarının ilgilerini çekti. İlk afişi, Duru Film için çizdim. Sonra Fitaş Film şirketine afişler çizdim. Beni İstanbul’a çağırdılar, orada kaldım, yirmi yıl afiş çizdim. Türk Kurtuluş Savaşı ve Atatürk’ün yaşamını ele aldım. Resimlerle canlandırdım. Profesör Dr. Yılmaz Büyük Erşen (Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü, sonra Eskişehir Belediye Başkanı)’in dikkatini çekti. Üniversitede çalışmaya başladım. 10 kasım dolayısıyla geçtiğimiz günlerde, Eskişehir’de resimlerim sergilendi, heykelim müzeye konuldu. Yapıtlarım ( Osman Bey, Yakın Tarihimiz ve Atatürk, Bir İmparatorluğun Çöküşü,  Tarsus’un Kurtuluş Destanı, Mehmet Bal Film Afişleri, Türk Kurtuluş Savaşı ve Devrimler) incelendiğinde daha ayrıntılı bilgilere ulaşacaksınız..

Tarsus Belediye Başkanı da özetle şunları belirtti.

Tarsus, kendine özgü, kendinden çıkışlı bir kent. Kurulduğundan bu yana binlerce sanatçı, bilim adamı, siyasetçi yetiştirmiştir. Binlerce yapıt ortaya çıkmış, çıkıyor, bundan mutlu oluyoruz. Ünlü Ressam Mehmet Bal da ünlü değerlerimizden biri. Osmanlıdan bu yana geçen olayların resimlerini çizerek belgelemiştir. Şu an şimdi burada Türk Kurtuluş Savaşı ve devrimlerin resimlerini görüyoruz. Bunlar insanlığa ve Tarsus’umuza değer kazandırıyor. Bizim görevimiz değerlerimizi aramak, bulmak, ortaya çıkarmak, destek olmaktır. Mehmet Bal da bu yapıtlarıyla ölümsüzleşmiştir.. Atatürk’ü, Atatürkçülüğü öğrenmeliyiz..

Bal’ın her tablosu, başlı başına bir bütün. Sıcak renkler, çizgilerle bireşmiş, olayları betimliyor. Türk Kurtuluş Savaşını bir sinema şeridi gibi izliyorsunuz. Olaylar sanki tablodan çıkacak gibi. İşte Atatürk,  silah arkadaşları, savaş sesleri, kahramanlar, devrim verileri, cumhuriyet ve yönetenler..

Bu korkusuzluk, bu inanç, bu güç… yedi düvel kaçırıyor.. Dün öyleydi, bugün de öyle olacak, yarın da.. Yenecek geriyi, aymazlığı Atatürk…

Ülkeyi savaşa sürükleyenler kaçtılar yurt dışına.. İmzalandı Mondros Müterakesi, Limni Adası’nın Mondros Limanı’nda sallanan Agamemnon Gemisi’nde. Dört köşeydi İngilizler.. Bozuldu köşeleri.. 9 Eylül 1922 gelince işgalciler pabuçlarını bırakıp kaçtılar. Bugün biz, 1918’le 1922 arasında geçen Türk Kurtuluş Savaşı’nı izliyoruz Bal’ın resimlerinde..

Ey Türk gençliği, ey insanlar dünü bilmeden, bugünü değerlendirmek zor.

Sergiyi izlemenizi diliyorum.


1749 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516