Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam225
Toplam Ziyaret1663678
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
BOKBÖCEĞİNE ÇATMANIN KARŞILIĞI/Öykü
17/04/2019

Bokböceği yazın ortaya çıkar. Siyah, ayakları güçlü, bir buçuk iki santimetre kadar boyunda bir böcektir. Özellikle sığır tersini yuvarlar, bilyeler haline getirir; yuvasına götürür. İçine yumurtalarını bırakır. 24 gün sonra yavruları doğar. Etçil, otçul hayvanların dışkısıyla geçinir.

Adamın biri bokböceğini görmüş, işlevine pek akıl erdirememiş... Onun doğadaki görevini anlayamamış...           

"Hey Tanrım, bu bokböceği çok mu gerekliydi, niçin yarattın" diye söylenmiş, durmuş.

Gel olmuş, git olmuş,bir gün böyle diyen adam hastalanmış. Boğazında bir karıncalanma, gıcıklanma oluşmuş, bir kaç gün sonra da sesi kısılmış, konuşamaz olmuş... Aylarca, yıllarca  sürmüş, geçmemiş bu sayrılık. Olçumlara gitmiş, bilicilere gitmiş, koca karı ilaçları içmiş, yatırlara adaklar adamış, yine geçmemiş bu hastalık…

Derdine derman aramayı sürdürmüş... O yıllarda doktorlar da yok denecek kadar azmış, olsa da uzak diyarlardaymış. Oralara da gidememiş. Adamcağız çok kötü duruma düşmüş. Ama umudunu da kesmemiş. Em aramaya çalışmış. Gelene gidene  sayrılığını anlatmış, çaresini sormuş.

Memleketin birinde bir koca karı var, bilicilerin bilicisi, ona git senin sayrılığına çare bulur demişler. Adam yatmamış, uyumamış, sabah erkenden kalkmış o memlekete gitmiş, koca  karıyı bulmuş. Kapısı hasta doluymuş. Sırasını beklemiş, gelmiş sırası, hastalığını anlatmış koca karıya.

Koca karı; "Oğlum" demiş, "bokböceği yiyeceksin… O zaman geçer senin hastalığın… Başka da çaresi yok! Bok böceğini ezeceksin, macun gibi edeceksin, üç gün üç gece yutacaksın, üstüne de koca bir tas su içeceksin... Üç gün ara vereceksin, yine aynı işlemi yapacaksın.  Bir daha üç gün ara vereceksin, yine aynı işlemi  yapacaksın. Üç gün sonra bir şeyciğin kalmaz" demiş.

Adam, düşünmüş,taşınmış, kaşınmış, gezinmiş bir kaç gün. Bok böceğini yemek hoşuna gitmiyormuş. Ama ne yapsın başına gelmiş bir kere, söylenmiş kendi kendine:

 "Gördün mü başıma geleni?" demiş. "Ne yapmalı, etmeli, umarı yok,  koca karının dediğini tutmalı."  "Tanrım, bu bok böceğini niçin yarattın diyordum. Şimdi onu, aramaya, bulmaya gidiyorum"  demiş. Başlamış aramaya, o dağ senin, bu dağ benim derken sonunda üç bokböceği bulmuş...  Koca karının dediği gibi, üç gün araya ezmiş bok böceğini, yutmuş geceleri, yatmış beklemiş... Üç gün sonra bakmış kı;

Aaaaa hastalığı geçmiş.. Sesi düzelmiş. Boğazında karıncalanma, gıcıklanma yok. Bir sevinmiş, bir sevinmiş, havalara uçmuş...

Kendi kendine demiş ki:

"Bundan sonra konuşmalarıma çok özen göstereceğim... "Tanrı bir şey yaratmışsa mutlaka bir sebebi vardır diyeceğim. Bundan sonra Tanrının işine karışmayacağım. Bir karıştım, bokböceği  yedirdi. Bir daha karışırsam kim bilir neler yedirir?"       

 

 

 



637 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516