Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam278
Toplam Ziyaret1663731
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
KÖY ENSTİTÜLERİNİN 80. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ
13/05/2020

Köy enstitülerinin kuruluşunun 80. yılındayız. 14 Yıl yaşayabilen bu okullar 1940’ta kurulmuş, 1954’te kapatılmıştır. 
Köy enstitüleri yalnız ülkemize değil, dünyaya bile ışık tutmuştur.
Bu okula alınan öğrenciler, yaşamın içindeydiler. Okullarını, yatakhanelerini, lojmanlarını kendileri yapıyorlardı. Sıvasını, badanasını, kapısını, mandalını yapıyorlar, suyunu, elektriğini kendileri döşüyorlardı. Tarlasını, bahçesini kendileri ekiyorlar, fidesini, ağacını kendileri dikiyorlardı. Tavuğunu, danasını, ineğini, sebzesini, meyvesini kendileri yetiştiriyorlar, köy için ne gerekliyse hepsini yapıp öğreniyorlardı. Yani okullarını kendileri yapıp kendileri okuyorlardı. Devlete yük olmuyorlardı.
İş eğitimi, bilgi eğitimi (spor eğitimi, müzik eğitimi, sanat/zanaat eğitimi, sosyal bilgiler, fen bilgileri eğitimi, matematik, dikiş nakış, folklor, marangozluk, demircilik, sağlık, tarımcılık, duvarcılık, elektrik, su tesisatçılığı …) birlikte, eşit ağırlıkta öğreniliyordu.
Bal arısı, karınca gibi çalışıyordu öğretmenler, öğrenciler… Sabah kalkınca, müzik eşliğinde, öğretmenleriyle  öğrenciler halk oyunları oynuyorlardı. Sonra derslere giriliyor… işleniyordu ders.
Sabah kahvaltısı yapılıyor, öğle , akşam yemeği yeniyor, mütalaaya giriliyor, yat zili çalınca yatakhanelerde dinlenmeye geçiliyordu.
Kütüphanesinde Türk ve Dünya klasikleri, güncel yayınlar vardı. Gazeteler dergiler eksik değildi. Okul bültenleri, dergileri, duvar gazeteleri çıkarılıyordu. Öğrenciler harıl harıl okuyorlardı.Fen bilimlerinde,  güzel sanatların her dalında ilerleme gösteriyorlardı.  Öykü, şiir, roman yazıyorlardı. Mehmet Başaran, Talip Apaydın, Mahmut Makal, Osman Bolulu, Osman Nuri Poyrazoğlu, Abdullah Özkucur, Fakir Baykurt, Osman Şahin… bunlardan birkaçıydı.
Bu okullardan mezun olanlar köylerde öğretmenlik yapıyorlardı. Köyün çehresi değişmeye başlamıştı. Köylü mektubunu okuyor, yazıyordu. Çiftini çubuğunu sürer, ürününü değer fiyata satar oldu. Evini damını yapar oldu. Hastasını iyi eder oldu… Uyandı, köylü kendi işini kendi görür oldu…Büyük, yüce, mucizeler yaşanıyordu. Eskisi gibi ağanın, beyin buyrukları dinlenilmiyordu…
Neydi  bu okul, nereden gelmişti. Atatürk’ün bankanları, bilim adamları atmıştı bu fikri ortaya. Önce askerde çavuş, onbaşı olanlar eğitildi altı ay bir yıl. Eğitmen olarak köylere gönderildi. Üç yıllık köy okulundan beş yıllık köy okuluna geçildi…Buradan yetişen öğrenciler köy enstitülerine alındı.
İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü el ele verdiler…Köy enstitülerin sayısını 21’e çıkardılar… 
Köy enstitülerinden yetişen çocuklar aydınlatıverdiler köylerini…Altından sandalyesi kaymaya başlayan ağalar beyler tedirgin oldular. Parti kurdular. Köy ağalarıyla, şehir ağaları birleştiler. Köy enstitülerini kapattılar. Eğitim sistemini kafalarına göre değiştirdiler. Adını “İlköğretmen Okulu” yaptılar. Bu da yetmedi, “Öğretmen Lisesi”ne çevirdiler. Bundan da istedikleri sonucu alamadılar. Yerine  eğitim enstitülerini açtılar. Bu okullar da işlerini görmedi. Eğitim fakültelerine verdiler öğretmen yetiştirmeyi…
Sonuç?  Eeeeeeee! Sonucu herkes görüyor…



366 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516