Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam203
Toplam Ziyaret1663656
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
ALTIN KOZA KAPSAMINDA ORHAN KEMAL
29/09/2014
17 Eylül günü yola çıkmaya karar veriyorum.


Bugün Adana’da Altın Koza Film Festivali kapsamında, Abidin Dino  Parkında, saat 18.oo’de , “Orhan Kemal 100 yaşında” etkinliği var.


Çıktım yola;  saat 17.oo sıralarında vardım.


İlkin Gençliği fotoğrafçısı  Mesut Eray’a uğradım. Gazeteci, Mustafa Özke de oradaymış; “Ooooo” diyerek karşıladılar beni.


Görüşemediğimiz günlerin özlemini giderdik.


Mustafa Özke, Günaydın” gazetesinde çalışıyor; benim “Dünya Barış Günü” adlı yazımı yayınlamış, sağolsun ilgili sayıyı verdi bana.


Buradan da Yaşam Sanat Derneği’ne uğradım. Dernek kapalıydı, Başkan Taşer’le görüşemedim.


Galaoğlu İşhanı’nda Halise Tekbaş’ın iş yerine çıktım. Kapıda karşıladı beni. Altın Koza’yı, Orhan Kemal etkinliğini konuştuk. Musa Dinç’in “Bir Daha Asla” adlı kitabını tanıtan yazımın yayınlandığı Güncel Sanat dergisini ayırmış bana, teşekkür ettim. Birlikte Abidin Dino Parkı’na gittik.  Seçkin çağrılılar gelmişler.


Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseayin Sözlü’yü görüyorum.


Sayın Başkan Sözlü bir kültür sanat adamı.  Şairleri, yazarları destekleyen, onlara hizmet veren bir insan. Ceyhan Belediye Başkanıykan bu konuda da büyük başarılar sağlamış, isim yapmıştır.


Umuyoruz, bekliyoruz, seçimden önce belirttiği gibi Adana’ya dört dörlük bir Orhan Kemal Kültür Sanat Sarayı yaptıracaktır. İşte, Altın Toza kapsamında  “Orhan Kemal 100 Yaşında” etkinliğiyle ilk adımını atıyor. Adana özlediği kültür sanat insanına kavuştu. Kendisini tebrik ediyoruz.


Orhan Kemal’in küçük oğlu Işık Öğütçü kürsüde, babasını anlatıyor. İstanbul’da “Orhan Kemal Müzesi” açtığını, baskısı biten kitaplarını yayınlattığını, hakkında yapmış olduğu araştırma incelemeleri kitaplaştırdığını, belgeselini hazırlattığını belirtti.


Adana Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü’nün Altın Koza Film Festivali kapsamında “Orhan Kemal 100 Yaşında” etkinliğini gerçekleştirmesi, ayrıca Ceyhan Belediye Başkanıyken Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş’ın düzenlediği Orhan Kemal Öykü Yarışmasına destek verdiği için teşekkür ettiğini vurguladı.


Sonra Başkan Hüseyin  Sözlü geldi kürsüye,  konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Türk Sinemasının 100. yılında Altın Koza Film Festivali’nin önemi, anlamı bir kat daha artmıştır. Türkiye’nin önemli kültür sanat kentlerinden Adana, sanatın birçok dalına yaptığı katkıyla öne çıkmıştır; sinemada cumhuriyet tarihi boyunca kendini göstermiş, Altın Koza Film Festivali ile taçlanmıştır.


Türk Sinemasının, Hollyvood filmlerine, dünya sinemalarına büyük katkıları olmuştur. Adana’mız, Türk Sinemasının besleyen ana damarlardan biri olmayı sürdürecektir.


Adana, ünlü edebiyatçıları, sinema adamları ve özel coğrafyasıyla ivmesini arttırarak sürdüren ender illerden biridir.


Adana Büyükşehir Belediyesi olarak Adana’dan sinemaya ve sanata yapılan katkının artması, derinleşmesi için üzerimize düşen görevi gerçekleştirmeye kararlıyız.


Adana’nın Türk ve dünya edebiyatına en önemli armağanlardan birdi de değerli yazarımız Orhan Kemal’dir.


Onu, yapıtlarıyla, birikimleriyle yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin görevidir.


Orhan Kemal yapıtlarıyla, Türk kültürünün ve Türk dilinin sonsuza dek varlığını sürdürmesi için katkı koyan önemli yapıtlara imza atan bir yazarımızdır. Orhan Kemal yapıtlarıyla yükselerek yaşayacaktır.


İlimizde, Çukurova Edebiyatçılar derneği Başkanı Halise Tekbaş öncülüğünde düzenlenen Orhan Kemal Öykü Ödülleri  yarışmasına katkı koymaktayız. Bu konuda öncülük edenlere teşekkür ediyorum.”


Ayrıca, Altın Koza kapsamında 75. Yıl Sanat Galirisi’nde, Dino Parkı’nda sinema ve Orhan kemal afişlerinden oluşan sergi de çok ilginçti. İnsanı geçmişe götürüyor, günümüze getiriyor, düşündürüyor, imge gücünü arttırıyor… Bir de Saat 20.30’da Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda Orhan Kemal belgeselini sunuldu.


Belgeselde, Orhan Kemal’in doğumundan ölümüne kadar olan yaşamı fotoğraflarla sinemasal olarak gösterildi.


Altın Koza çalışanlarına saygılar sunuyorum.



959 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516