Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam323
Toplam Ziyaret1663776
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
SİDDHARTHA IRMAĞI DİNLEMEKLE
12/07/2021

Siddhartha(*), Uzak Doğu mistik anlayışının kitabı. Alman-Hermann Hesse yazmış, Kâmuran Şipal Türkçeye çevirmiş. MÖ 563-483 yıllarında  Kuzey Hindistan’da kurulmuş Buddha’cılığı anlatıyor…
Sidhartha, bilgelerin söyleşisine katıldı. Sanat eğitimi aldı. Meditasyon alıştırmaları yaptı. Kutsal su ile yundu, günahları arındırmıyordu. Tanrı’ya sunulan sungular çözmüyordu sorunu. 
 Pejapati mi yaratmıştı dünyayı?
 Siddhartha, Samana olacaktı. Babasından izin istedi. Babası, “ormana gideceksin” dedi. Siddhartha, giysilerini yoksul bir Brahman’a verdi. Edep yerini örten bir parça  bez, haki entariyle kaldı. Günde bir öğün çiğ yemek yiyordu. Tek bir ereği vardı; arınmak! Kendinden kurtulmak istiyordu. Ama, içindeki “Ben”bırakmıyordu.
 Siddhartha, Govinda’ya sesleniyordu; “Bir şey öğrenemedik. Öğrendiklerimizi fahişelerden de öğrenebilirdik. Ney imiş bir şey yememek, ney imiş soluk tutmak… bunları öğrendik. Acaba, bilim estetik denen şeye yaklaşıyor muyuz? Öğretmenimiz altmış yaşında, Nirvana’ya ulaşamadı! 100 de olsa Nirvana’ya varamayacağız…”
 Buddha’nın hayranı tüccar Anathapindika kent yakınındaki koruluğu Gotama’ya bağışlamış. Siddhartha, birine Buddha’yı nerede bulabileceğini sordu. Jetava’da, Anathapindika koruluğunda karşılılığını aldı. Koruluğa vardığında Buddha dilenmeye gidiyordu. Dilencilik dönüşü yemeğini yedi, ağaçların gölgesine çekildi. Budha’nın öğretilerini beğendiğini, ama yine de bir boşluk, bir kopukluk olduğunu söylemekten çekinmedi.(s. 43)
 Geceyi kayıkçının evinde geçirdi. Düşünde gördüğü kadının yakasından fırlayan memesiyle ağzını birleştirdi. Varlıkların tadını aldı. Uyandığında, Kayıkçıdan, kendisini ırmağın karşısına geçirmesini istedi.(s. 56) Irmakta çamaşır yuyan bir kadını selamladı. Bu kadın düşünde gördüğü kadındı. Kadın yanına geldi seviştiler.(s. 58)
 Koruluğun sahibesi bu kadın Kamala idi. Sevişme sanatını ondan öğrendi.(s. 61).Bundan sonra, birlikte olabilmemiz için zengin birisi olmalısın dedi kadın. Tüccar, Kamasmavi’ye gönderdi. Orada işe girdi, zengin oldu..(s. 71)  Artık, Kamala’yı gidip görüyor, ona hediyeler alıyordu.Kamala, 30-40 sevişme tekniğini öğretti ona.(s. 72)
 Kayıkçı Vasudeva, ırmak seninle konuşuyor, yanımda kal dedi. Kayığı kullanmayı, pirinç tarlasında çalışmayı, ağaçlardan meyve toplamayı, tüm varlıkların sesinin  ırmakta saklı olduğunu öğrendi.
 Brahman ölüm döşeğindeydi. Samanalar ziyaretine geliyordu. Kamala da çıkıp geldi. Siddahrtha’dan bir çocuğu vardı. Babasının adını vermişti ona. Ele avuca sığmaz biriydi. Annesini kara yılan soktu, öksüz kaldı. Çocuk uyurken, annesinin ceseti yakılmıştı.(s.115)
 Oğlan günlerce yemedi içmedi, babasının sözünü tutmadı. İstersen bin kere annemin aşığı ol, sen benim babam değilsin dedi. Irmağın karşısına geçmiş, kaçmıştı. Vasudeva, artık kendi kendini yönetebilir, bırak gitsin dedi. Siddhartha, derin bir sevgiyle baktı oğluna. Irmağın şarkısını dinledi.
 Bilgi bir başkasına aktarılabilir, bilgelikse hayır. Bilgelik bulgulanabilir, yaşanabilir, tansıklar yaratabilir, ama anlatılamaz; öğretilemez.
 Bir gerçek tek taraflıysa dile getirilebilir. Düşünceler, düşünülen şeyler, ne varsa tek taraflıdır, yetkinlikten uzaktır. Ancak dünyanın kendisi, çevremizdeki, içimizdeki varlıklar asla tek taraflı değildir. Bir insan  tümüyle kutsal ya da günahkar olamaz. Öyle görülmesi bir yanılgıdır.
 Yoğun bir meditasyonla zamanı yok etme, var olmuş olanı, var olan, var olacak olanı, tüm yaşamı bir eş zamanlılık içinde görme olanağı ele geçirilebilir. Böyle bir durumda her şey iyidir, yetkindir. Şu taş her zaman taş değildir; değişime uğrayarak başka varlıklara dönüşebilir. Ot, böcek, hayvan, tanrı, Budha,  Nirvana olabilir. 
Siddhartha ırmağı dinlemekle… 

04.07.2021, Çamlıyayla
(*).Hermann Hesse- Sidhartha, 148 s.,  54. Bsk., Türçeye çeviren Kâmuran Şipal, Can y. Aralık-  2020, İstanbul.

 

 


284 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516