Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam325
Toplam Ziyaret1663778
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
ÇUKUROVA SANAT GÜNLERİ-2
06/04/2015

 

 

Antakya çok kültürlülüğün yoğun yaşandığı bir kent. Eş zamanlı olarak Çukurova Sanat Günleri, Mehmet Karasu öncülüğünde Antakya’da da sürüyor. Antakya Defne Barış Korosu geldi, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro sahnesinde yerini aldı, Türkçe, Kürtçe, Arapça ezgiler söyledil. Dinleti ilgiyle izlenildi, alkışlandı.

 

Ertesi gün Adana Koleji’ndeydim. İngilizce öğretmeni ressam Sezaver Seçki masal ve sanat konusunda ilginç şeyler söyledi. Onu, resim sergilerinden ressam olarak tanıyordum. Bu kez de eğitime dayalı görüş ve düşüncelerini dinledim. Her yapıdan, her devinimden sanat oluşturulabileceğini söylüyordu. Zıt renkler bile bir araya gelince birbirleriyle kaynaşır yeni bir anlam kazanır, sanat yapıtına dönüşür diyordu. Yaşam da böyledir. Eşler arasında görece zıtlıklar somutlaştığında birleşir aşka, sevgiye dönüşürler. Kuşların cıvıltısı bir müzik olayıdır. Ağaçla kuşlar kaynaşmışken, ağaçları kestirmenin anlamı var mı? Resim yapan çocuğa gökyüzü kırmızıya boyanmaz demeyiniz, bırakınız dilediği gibi boyasın. Resim bir anlatım biçemidir.

Maymunlar topraktan çıkardığı patatesi olduğu gibi yiyormuş. Bir gün bir maymun yavrusu elindeki patatesi suya düşürmüş, sudan alıp yemiş, temizliğin ayrımına varmış. Diğer maymunlar da patateslerini yıkayıp yemişler.

İlginç değil mi?

 

Adana Koleji’nden ayrıldım, bir toplu taşıma aracına binip Büyükşehir Belediyesi tiyatro Salonu’ndaki etkinlikleri izlemek üzere geldim. Tuğrul Göğüş’ün müzik ve insan konulu konuşmasını severek dinledim. Sezaver’in söylemiyle çakışıyordu.

Çocukların konuşmaları müziğe yakındır. Bunları kullanarak üstün müzik çalışması yapabilirler. Parmaklarımız beynin uzantılarıdır. İş yapmada, müzik aygıtı çalmada önemli işlev görürler. Amerika’da cerrahlara yaylı müzik aygıtları çalma eğitimi verilmiş. Cerrahların, ameliyatlarda daha başarılı oldukları görülmüş.

Sanatın önemi işlevi daha çok açığa çıkıyor.

Tuğrul Beyi tebrik etmeyi görev bildim.

 

Namık Kuyumcu, Hüseyin Cengiz, “Toplumsal yaşamda sanatın yeri ve etkileri” üzerine bilgi verdi. Sanat toplumsal yaşama etki eder, insanları mutlu konuma getirir. Sanattan payını almamış olanlar, müzeleri, heykelleri yıkabilir, sanata ucube diyebilir. İnsanların mutlu e düzenli yaşaması için sanat eğitimine önem verilmelidir…

 

Lionslardan Zehra Hanım trafik kazasında yaşamını yitirmiş. Yaşar Ateşoğlu ve dostları, yakınları büyük yas içinde andılar. Onun anısına, Yrd. Doç. Dr. Ferhat Tan Berk keman, Yrd. Doç. Dr. Arzu Mustafayeva piyano resitali verdiler. Seslerle, dağlara taşlara çıkardılar, ovalara düzlüklere indirdiler, ormanlarda koyaklarda gezdirdiler, kuş sesleri dinlettiler. Yattığı yer güneşli olsun. Ailesine, yakınlarına, sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

 

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Nemci Yaşar, saydam gösterimi eşliğinde köy enstitülerin kuruluşunu, gelişimini, işlevini, yıkılış öykülerini mizahi bir dille betimledi. Köyden giden çocukların kılıklarının nasıl değiştiğini, konuşmalarının nasıl düzeldiğini, nasıl bilgilendiklerini, köylerine dönünce nasıl öğretmenlik yaptıklarını övgüyle, sevgiyle anlattı.

Yıkıcıları nasıl yatıyor yerlerinde?

………..

(SÜRECEK)



985 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516