Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam190
Toplam Ziyaret1663643
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
“ÇOCUKLAR ÜŞÜMESİN” SERGİSİ
03/06/2013

Dünya Türkmenler Birliği, Kudret Sönmez, Mesut Eray, İlker ve Efe Gündoğdu’nun resim/fotoğraflardan oluşan “Çocuklar Üşümesin” konulu, çocukları koruyan, kollayan, kampanyalı  resim/fotoğraf sergisi, 27.5.2013 günü Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu giriş salonunda açıldı. Sergiyi çok sayıda sanatsever, konuklar izledi.

Çocukların korunması, çocuklara yardım edilmesi konusunda konuşmalar yapıldı. Çocuklar bizim önemli değerlerimiz, geleceğimizdir, onları geleceğe iyi hazırlamalıyız denildi..

Dilerseniz okuntu(davetiye)’daki isim sırasına göre başlayalım anlatmaya.

Kudret Sönmez, yakma resimle başlamıştı işe. Sonra yağlıboya, suluboya resimler de yapmaya başladı, resim kursları veriyor, resim sergilerini değerlendiriyor. Bu değerlendirmeleri önce Kanal A’da sunmuştu, şimdi  Koza TV’de sunuyor.. Denebilir ki sanata, sanatçıya büyük hizmetler veriyor. Şiir kitapları da var. Köşe yazıları da yazıyor..

Burada sulu boya resimleri var.

Atlar betimlenmiş kurşuni renkte. Bir kadın portresi  iki eli yüzünde  alev rengine bürünmüş gülümsüyor.. Bir ağlıyor, diğerinin yüzü köpüklü, şiirsel bakışlı.. Bir de eski mahalle evleri görülüyor.. Yağmurdan sonra bulutlu hava betimleniyor..

Belki bir gün klasikleşecek bu resimler..

Mesut Eray deyince akla gençliğin fotoğrafçısı gelir.

Çekirdekten, yani usta çırak ilişkilerinden yetişen biri.  Adana’yı,  ovasıyla, dağlarıyla, sokaklarıyla çekip belgeliyor. Şiir yazıyor, ses sanatçılığı da var ayrıca. Besteler yapıyor. Sanatsal sosyal devinimlere katılıyor. Çok sayıda ödül, plaket, teşekkür belgeleri var. Yüreğir Belediyesi, yeni yapılan kültür sitesinde onun için bir müze hazırlıyor..

Fotoğraflar, fotoğraf makineleri yer alacak burada..

Bütün bunları emekle, aşkla, sevgiyle geliştiriyor.. Hep güler yüzlüdür. İlkesi, sanata, sanatçıya, müşteriye hizmet vermektir..

İş yerine girdiğiniz zaman; merdivenden başlayan fotoğraf sergisiyle karşılaşırsınız.. Alsaray Sineması, Küçüksaat, Büyüksaat, Kuruköprü, Taşköprü, Yüksek Kahve, at arabacıları, Yörük kızları, yeni evlenenler, Adana’nın gökyüzünden görünüşü, Toroslar, yabancı ülkelerden betimlemeler, belediye başkanları, valiler fotoğraflarını görebilirsiniz..

Ayrıca bir canlı müzeye de benzetebilirsiniz iş yerini..

Sergide, siyah-beyaz, renkli fotoğraflar da yer almaktadır..

Önce siyah beyaza sıra verelim. Okula giden iki çocuk, biri çeşme üstünde görüntülenmiş. Hemen yanında üç kadın, üçü de Yörük kadını, üçünün de sırtında bebesi var, üçü de kirmen eğiriyor, birinin yanında üç yaşlarında kız çocuğu; her görmemde bu fotoğrafa hayranlıkla bakarım, gözlerimi alamam ondan.. Bir de çamaşır yumaya hazırlanan kadın, elinde tokaç, sırtında bebek, önünde kazan içinde çamaşır, altı yanar alev alev. Keçi sürüsü de var, çobanı foterli. Tüpler arasında kendinden geçmiş bir çocuk uyuyor, simitlerine abanmış bir çocuk derin bakıyor.. Elinde tef. Müzisyenler kahvesi önünde  ayı oynatan ayıcı..

Şimdi renkli fotoğraflara bakalım biraz da..

Kış gününde ateşte ısınan bir sokak çocuğu.

İşte, “Çocuklar Üşümesin” kampanyasını doğuran bu fotoğraf. Bununla ileti veriliyor insana..

Güvercinler uçuyor, çocuk koşuyor ardından.. Taşköprü görünüyor bütün betimiyle.. Karacaoğlan mı Dadal  mı görünüyor dağlar arasında.. Uçaktan çekilmiş Adana fotoğrafı.. Eşeği çeken bir kadın.. Atatürk devecilerle… Ağlayan çocuk, sırtında bebe olan kadın.. 30 Katlı binayı başında taşıyan çocuk.. Taşköprü’nün gece görüntüsü..

İlker ve Efe Gündoğdu adlı çocukların resimleri de ilginç.. Katıksız, yürekten gelen, olduğu betimlemeler bunlar..



1377 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516