Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam180
Toplam Ziyaret1663633
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
AĞAÇSIZ YAŞAM OLMAZ
02/10/2022

 

Nerede bir ağaç kesilse içim kanar, nerede bir orman yansa içim göyünür. Baştan başa ormanlıkla kaplı olan Anadolu’da Kars’tan kalkan bir sincap yere inmeden İzmir’e gelebiliyormuş… Torosları geçin Orta Anadolu’ya doğru ağaç göremeyeceksiniz! Yakıla kesile bu konuma gelmişiz.

Ağaç demek yaşam demek. Havadaki kötü kokuları (Amonyak, nitrojen dioksit, sülfür dioksit, ozon) gibi kokuları alır yapraklar, kabuklar aracılığı ile temizler, havada asılı maddeler (Partikülleri)  indirir. Temiz, canlılık veren kokularla besler bizi. 4 bin km2’lik yeşil alanda 18 kişiye bir yıl yetecek oksijen üretir. Yaşantımızı kolaylaştırır…

Gölge verir, havayı serinletir, sıcaktan gölgesine sığınırız. Kentin, köyün, kasabanın sokaklarını, caddelerini gölgeler, yürünür konuma getirir. Hava sıcaklığını 12 Santigrat dereceye kadar çeker… Enerji üreten santrallerin karbon dağılımlarını azaltır. Buharlaşmayı yavaşlatır, toprağın su kaybını önler, ağaçların yeşil kalmasını sağlar. Dökülen yapraklarıyla, yağmurlarla oluşan su akıntısının toprakları aşındırmasını önler. Heyelan gibi toprak kaymasının önüne geçer.

Meyve türü gıdalar üretir. İnsanlar, kuşlar, böcekler, hayvanlar yararlanır, yaşamlarını sürdürür. Hastaları iyileştirir, akıl sağlığını korur, belleği güçlendirir. Öfkeyi, şiddeti azaltır… Mevsimleri gösterir. İlkbahar yaz, sonbahar kış, ağaçlardaki değişikliklerinden  belli olur.  Elde ettiğimiz meyveleri, ürünleri satarak gelir elde eder ekonomiyi besleriz.

Çevremizi, yöremizi  ağaçlandırmada bir araya getirir bizi, toplumsal yaşama katkıda bulunur. Bilgi alışverişi yapar, haberleşiriz. Kaygılanma, tasalanma gibi sağlık bozucu anlayışlardan uzaklaştırır. Dayanışmayı, yardımlaşmayı sağlar, İmeceyle çözeriz sorunlarımızı.

Hayvanlar, kuşlar için hatta insanlar için barınak görevi yapar. Dallarında, kovuklarında yuvalar kurulur; evler yapılır. Evlerimizin kapı, pencerelerini, mobilyalarını ondan üretiriz. Odununu yakıt olarak kullanırız. Fosiller oluşturur, kömüre, petrole neden olur. Çirkinlikleri örter, manzara oluşturur.

Reçinesinden, sakızından, usaresinden büyük ölçüde yararlanılır; ilaç yapımında kullanılır, yapraklarından, köklerinden boya elde edilir…

Sanat alanında kullanılır.  Çeşitli heykeller, biblolar oluşturulur. Kaval, yaylı, penalı, mızraplı çalgıların gövdeleri, sapları odan yapılır… Beşik yapımında, levha yazımında, işlemecilikte, kakmacılıkta, cenaze taşıma sandukalarında, gömüt içinde kullanılır. Beşikten mezara kadar der atalar. Çok doğru, ağaçsız yaşam olmaz.

02.10.2022, Adana



307 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516