Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam210
Toplam Ziyaret1663663
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
BEŞ OCAK’TA ÜÇ SERGİ
09/01/2017

 

 

Beş Ocak Adana’nın düşman işgalinden kurtuluş günüdür. Bugün kurtuluş onuruna üç sergi açıldı. İzleyiş sırasına göre sunuyorum:

 

1-SEVAL MERAY’IN ATATÜRK RESİMLERİ SERGİSİ

Seval Meray Mersin doğumlu Atatürkçü ressamlarımızdan biri. Her yıl Çukurova’nın kurtuluşu onuruna Atatürk resimleri sergiliyor. Bu kez AÇS (Adana Çimento Sanayi Galerisi)’nde açtı Atatürk resimleri sergisini. Bakınız şöyle diyor:

“Türkiye’nin çeşitli illerinde sergilere katıldım. Bu onuncu kişisel sergim. Fakat Atatürk sergilerimde aşırı bir heyecan duyuyorum. Sevgimi, saygımı, özlemimi bir kadın olarak vefa borcumu tam olarak gösterebiliyor muyum duygularıyla doluyum.

Her zaman söylüyorum. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet bir dönüm noktamız. Cumhuriyetin bize kazandırdıklar tartışılmaz. Fakat bir sıralama gerekse, kadın hakları birinci sırayı alırdı sanırım. Ben özgürüm, özgürce nefes alıyorum, özgürce kendimi ifade ediyorum ve özgürce burada sanatımı gösterebiliyorum.

Mustafa Kemal Atatürk der ki; ‘Pek yakın bir gelecekte, kadının her anlamıyla erkekle eş olacağı bir dünya gelecektir.’ Biraz zor olsa da ben buna inanmak istiyorum, ümidimi kesmiyorum”

Meray resimleri izlenimci bir yapı olarak sürüyor. Renkleri, çizimleri doğal duruyor…

 

2-AYDIN DOĞAN ULUSLARARASI KARİKATÜR SERGİSİ Beş Ocak onuruna Adana Büyükşehir Belediyesi 75. Yıl Sanat Galerisi’nde açıldı. Büyük bir izleyici kitlesi sergiyi izledi, beğenisini belirtti.

Sergide,Doğan Haber Ajansı Bölge Temsilcisi Orhan Apaydın, Aydın Doğan Temsilcisi İlhan Artar, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü, CHP Adana Milletvekillerinden Elif doğan Türkmen, Zülfikar İnönü; ABD Konsolosu Linda Specht ve çok sayıda (…) sanatçıları bulundular.

Adını belirttiğim ilgili yetkililer Beş Ocak onuruna böyle bir sanat olayını yaşadıkları için mutlu oldukları belirttiler, dereceye girenleri tebrik ettiler.

33.’sü gerçekleştirilen yarışmaya değişik ülkelerden 2521 yapıtla 752 sanatçı katıldı. 1.’liği İtalya’dan Karco De Angelis, 2.’liği Breszilya’dan Cladıo Antönıo Gomes, 3.’lüğü Türkiye’den doğan Arslan aldılar. 12 karikatür de başarı ödülüne layık görüldü.

 

3.ŞEMSETTİN BAŞKURT ADNAN ATEŞOK RESİM SERGİSİ

Sergi, Beş Ocak onuruna Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu yöneticisi Haluk Uygur, M. Emin Arıcı çalışmalarıyla, Büyükşehir Belediyesi Adana Lions Kulubü katkılarıyla, Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi Abidin Dino Salonu’nda açıldı. Olağanüstü ilgi gördü.

Sergide, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ressamların yakınları bulundular.

Adanalı ressamlarımızdan Şemsettin Başkurt (1891-1941) ve Adnan Ateşok (1928-2004) dışavurumcu ressamlarımızdandır. Ateşok’u yakından tanıdım. Resim sergilerini izledim, yazdım. Adana Kültür Sanat Derneği yönetiminde birlikte bulunduk. Değişik konuları işlemekle birlikte nü resimlere ağırlık veriyordu. Bir söyleşimde sorduğumda “Kadın vücudunda zarafet buluyorum” demişti. İşte o zarafetin bugün yeniden tanığı olduk. Sanatçı ayrıca şiir/öykü de yazıyordu; Hıltan Tarlası diye bir de romanı vardı. Haluk Uygur, Mehmet Emin çalışmalarıyla bu iki ressamımız yeniden gündeme girdiler. Bu tür çalışmalarını sürdüreceklerine inanıyorum.



665 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL - 29/12/2023
ÖDÜL TÖRENİ YENİ YIL
Yeni Adana’nın yaşamı - 26/12/2023
Yeni Adana’nın yaşamı
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516