Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam165
Toplam Ziyaret1663618
Oğuz Adem Selçuk
karaisalihaber@hotmail.com
SELAHATTİN BAYSAL AĞABEYİN ARDINDAN…
14/03/2015

 

Öğretmen, Muhasebeci, Siyaset Adamı, Sivil Toplum Gönüllüsü ve Gönül Dostu, Vefa Timsali Selahattin Baysal, 11 Mart günü Hakka yürümüştür.

12 Mart günü öğle namazının müteakip Kabasakal Mezarlığında hüzünle, gözyaşıyla ve rahmet damlalarıyla ebedi âleme yolcu eyledik. Cenaze namazına siyaset dünyasından, edebiyat çevresinden, komşularından, dostlarından büyük bir kalabalık iştirak etti.

Son yıllarda Halk Edebiyatında “ağıt”, Divan Edebiyatında  “ mersiye”       ve Kadim Türk Edebiyatında “ sagu” olarak adlandırılan türde yazı yazmak bahtsızlığı yaşıyorum.  Arşivime gözattığımda 29 Temmuz 2011 yılında Ülkücü Ağabey Necdet SEVİNÇ’in  ardından      Bir Koca Çınar  Daha Göçtü.” Yazısını;  06 Mart 2012 de “Aramızdan Bir Aşık İmamı Gitti!” diye yazmışım. 18 Ocak 2012 de Kıbrıs Türklüğünün Önderi Rauf DENKTAŞ Beyin Hakka yürüyüşünü “Türk Dünyasından Bir Yıldız Daha Kaydı” feryadıyla dostlarımla paylaşmışım. 28 Haziran 2012 gününde yürek yangınımı Halk Şiirimizin büyük ustasının ölümü alevlendirmiş ve “Abdurrahim KARAKOÇ Sonsuzluğa Yürüdü” diyerek        bir saguyu daha dostlarımla paylaşmışım.

 Ne ki, bu kahrolası kalem, bir “sagu” daha yazmak bahtsızlığıyla karşı karşıya kalmıştır. Evet, bu kez gönül dostu, vefa adamı, Karaisalı sevdalısı bir hemşerimizin, hemşeriliğin ötesinde çok saygı duyduğum bir ağabeyin arkasından yazmak istiyorum ama hüzünlüyüm, hatıralar dağarcığımda depreşmekte ve söze nasıl ve nerden başlayacağımı bilememenin şaşkınlığı içindeyim.                 

Selahattin Baysal,  bir Karaisalı insanıydı.

         İlçemizin Memişli Köyündendir..

         Karaisalı’nın havasını solumuş, suyundan içmiş, Köyünün önünden akıp giden Çakıt Irmağı ile Körkün Çayının birleştiği yerlerde, bulanık sularda bazen çimmiş, bazen oltasıyla balık tutarak, salçalık biber sulayarak, “banadura” toplayarak, “karpuz şalağı”” kırarak, sıcak yaz gecelerinde karşı çalılıklardan yükselen çakal seslerini duyarak büyümüştür.

         O, bir öğretmen ve idealisttir.

         1961 Anayasasının verdiği hak çerçevesinde Devlet Memurlarına sendika kurma hakkı tanındığında 1969 yılında Ülkücü Öğretmenler Sendikası (ÜLKÜ-SEN) kurucusu ve ikinci başkanlığını yapmıştır.

         12 Eylül 1980 öncesinde Ülkücü Öğretmenler Birliği (ÜLKÜ-BİR) Derneği Adana Şube Başkanlığında bulunmuştur. Her gün onlarca insanımızın öldürüldüğü, o uğursuz ve bilinçsiz kardeş kavgalarının yaşandığı karanlık günlerde korkmadan, yılmadan ülkesinin aydınlık geleceği adına bu zor görevi, o zor günlerde sürdürme özverisini göstermiştir.

         O, bir siyasetçidir.

         Türk Milliyetçiliği davasını ,bir siyasi partide yürütme düşüncesiyle CKMP’sinin başına geçen ve 1969 yılında Adana’daki Büyük Kongrede Milliyetçi Hareket Partisi adını alan siyasi hareketin lideri Başbuğ Alparslan Türkeş’in (Merkez Karar Kurulu Üyesi olarak) yakınında bulunmuş, MHP’nin Seyhan İlçe Başkanlığı görevine seçilmiş bir siyasetçidir.

         O, bir sivil toplum gönüllüsüdür.

         Karaisalılar Derneğinin kuruluşunda görev almış ve daha sonra Derneğin Başkanlığında bulunmuş, Derneğin Adana kamuoyunda tanınmasında ve kabul görmesinde önemli ve özverili katkılarda bulunmuştur.

         Başkanlık görevini yürüttüğü süre zarfında “KARAİSALI” adıyla aylık bir kültür, sanat, inceleme ve araştırma Dergisinin yayınlanmasını sağlamış ve Karaisalı’yı basınla buluşturma becerisini göstermiştir.

         Ve bunların hepsinin ötesinde ve üstünde, hatta  birçoklarının bilmediği ama kendi kozasında şiirler ören mümbit bir şairdi. Yayınlanmış beş adet şiir kitabı bulunan duygusal, üretken ve sevecen bir şairdi…

Karaisalılar Derneği Başkanlığını yürüttüğü süreçte yakınında bulunduğum, KARAİSALI Dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığım esnada bana güç ve destek veren bir ağabeyimdi.

Kendisini tanımaktan ve aynı yörenin insanı olarak gurur duyduğum Karaisalı’yı siyasi geleceğine basamak olarak kullanmak zihniyetinin ötesinde, Karaisalı’yı platonik bir aşkla sevmek noktasında aynı düşünce ve kanaatte olduğum Karaisalı sevdalısı bir ağabeyimdi Selahattin BAYSAL…

Yüce Tanrım, son durağını Cennet eylesin, rahmetini üzerinden eksik etmesin.

 



1124 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA - 03/12/2023
ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI.. - 06/11/2023
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI..
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde) - 13/09/2023
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde)
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI - 12/08/2023
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI
BUNDAN SONRA NE OLUR? - 01/06/2023
BUNDAN SONRA NE OLUR?
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKÂYESİ – 2 - 07/05/2023
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKÂYESİ – 2
DEPREM GERÇEĞİ VE SORUMLULUKLARIMIZ - 16/02/2023
DEPREM GERÇEĞİ VE SORUMLULUKLARIMIZ
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKAYESİ - 04/01/2023
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKAYESİ
SAYIN ZEYDAN KARALAR - 24/05/2022
Yanlışta ısrar etme lütfen! Şehrimizin logosuna dokunmaya devam ediyorsun. Bu koca ve kadim kent Adana Merkezde, 1964 yılından bu yana yaşayan ve son yerel seçimde size oy veren bir hemşehriniz olarak rica ediyorum. Mevcut logo, görsel olarak şehrimi
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516