Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam234
Toplam Ziyaret1663687
Oğuz Adem Selçuk
karaisalihaber@hotmail.com
"SEVGİ KAZANDI”
27/06/2019
 
Türk Milleti olarak Birinci Meşrutiyetten (1876) beri yürüdüğümüz demokrasi yolunda bir eşiği daha İstanbul Seçimleriyle birlikte geride bıraktık.
 
Her seçimde demokrasi kültürümüz, demokrasi bilincimiz biraz daha ilerledi, her seçim halkımızın tecrübe hafızasına yeni değerler kattı.
 
Son İstanbul seçimi, bunun en bariz örneği oldu.
 
2003 den bu yana iktidarın sürdürdüğü siyaset anlayışının, siyaset dilinin benimsenmediği görüldü.
 
Azarlayan, hiddete dayalı söylemde bulunan, tehdit eden, korku salan, orantısız güç ve maddi imkan kullanan, devleti iktidarın emrine veren anlayışa insanlar prim vermedi.
 
İstanbul’da seçimi sevgi kazandı.
 
İstanbul, 81 vilayeti içinde barındıran bir Türkiye minyatürü veya bir Türkiye laboratuvarıdır.
 
Burası her etnisiteyi, her mezhep ve meşrebi, her inanç ve düşünceyi bağrında barındıran; sosyolojik ve ekonomik farklılıklara rağmen birlikte yaşama iradesini ortaya koyan yurttaşların kentidir.
 
Bu şehrin insanlarına beden diliyle, samimi hitabetiyle, sempatikliğiyle, güleryüzüyle, kararlılığı ve çalışkanlığıyla güven veren Ekrem İmamoğlu Başkanlığa seçilmiştir ama seçimin tek belirleyiciliği bu değildir.
 
Burada İmamoğlu, bir semboldür. Esas seçimi, halkın sağduyusu, sarsılan adalet anlayışına karşı yürekli duruşu ve vicdan sahiplerinin vicdanlarının sesini duyması, haksızlığa ve iktidarın orantısız gücüne karşı koyması kazanmıştır.
 
Özet olarak söylemek gerekirse seçimi, halkımızın feraseti ve adayın sevgi dili kazanmıştır.
 
Bundan sonraki günlerde ve yıllarda da halkın bu anlayışı, siyaset adamlarımızca da sürdürülmelidir. Kaynaklarımız ve enerjilerimiz seçimlere değil, ülkemizin kalkınmasına, halkımızın refahına harcanmalıdır.
 
Son 17 yıldır, sayısını sayamayacağımız kadar seçim yaşadık, sandıklara koştuk, koşarken de ister istemez insani ilişkilerimiz zedelendi, siyaset kurumu, aramıza kırgınlıklar soktu. Sandık yorgunu olduk bir anlamda ya da sandık küskünü…
 
Başkanlık sisteminin bünyemize uymadığı, demokrasi anlayışımızda arızalar meydana getirdiği anlaşıldı, görüldü.
 
Şimdi zaman, bir kez daha yeniden sandığa gitmeden, bir erken seçimi gündeme taşımadan bu arızaların TBMM de partilerin ortak çalışmasıyla giderilmesi zamanıdır.
 
Parlamenter sistem yerine inşa edilen adına Cumhurbaşkanlığı Sistemi denilen ama Erdoğan’a göre “Başkanlık” olan bu sistemden, Mecliste yapılacak Anayasa değişikliği ile yeniden parlamenter sisteme dönülmelidir.
 
Çünkü ileri ve çağdaş demokrasilerde uygulanan sistem, parlamenter sistemdir. Güçler ayrılığı vardır. Yargı, Yasama ve Yürütme birbirinden bağımsız yürümektedir. Bir tek kişinin bütün bu yetkileri üzerinde toplaması evrensel yönetişim değerlerine aykırıdır.
 
1876 dan beri yürüdüğümüz bu yoldan dönmek, verilen mücadeleleri yok saymak, bizim milli duruşumuza ve milli kültürümüze uymayan Ortadoğu rejimlerine doğru yol almak demektir. Bilirsiniz ki saatler, hep ileriye doğru ilerler.
 
23 Haziran İstanbul Seçimi lokaldir ama bu fotoğrafta Türkiye’nin tamamını görmemezlik edemeyiz.
 
Halkın beklentisi, parlamenter sisteme yeniden dönülmesidir. Bu seçimlerin neticesini böyle okumak gerekir.


2405 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA - 03/12/2023
ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI.. - 06/11/2023
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI..
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde) - 13/09/2023
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde)
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI - 12/08/2023
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI
BUNDAN SONRA NE OLUR? - 01/06/2023
BUNDAN SONRA NE OLUR?
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKÂYESİ – 2 - 07/05/2023
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKÂYESİ – 2
DEPREM GERÇEĞİ VE SORUMLULUKLARIMIZ - 16/02/2023
DEPREM GERÇEĞİ VE SORUMLULUKLARIMIZ
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKAYESİ - 04/01/2023
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKAYESİ
SAYIN ZEYDAN KARALAR - 24/05/2022
Yanlışta ısrar etme lütfen! Şehrimizin logosuna dokunmaya devam ediyorsun. Bu koca ve kadim kent Adana Merkezde, 1964 yılından bu yana yaşayan ve son yerel seçimde size oy veren bir hemşehriniz olarak rica ediyorum. Mevcut logo, görsel olarak şehrimi
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516