Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam807
Toplam Ziyaret1687316
Oğuz Adem Selçuk
karaisalihaber@hotmail.com
DEPREM GERÇEĞİ VE SORUMLULUKLARIMIZ
16/02/2023
 
Ülkemizin on vilayetinde etkili olan, can kaybına, yıkımlara ve hasarlara neden olan depremde yaşamlarını yitiren yurttaşlarımıza Yüce Tanrı rahmet eylesin. Geride kalan acılı ailelere sabırlar versin.  Milletçe yüreğimizi yakan böyle acılar, bir daha yaşanmasın.
Ülkemizin deprem kuşağında olduğu bilinmektedir. Bilim adamlarımız, fay hatlarının nerelerden geçtiğini, olası bir depremde ne gibi yıkımlara sebep olacağını ve ne gibi önlemler alınacağını yaptıkları açıklama ve paylaşımlarla sürekli olarak toplumumuzu bilgilendirmektedirler.
Buna rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını gördük bu depremde yine. 
Oysa 1999 Marmara Bölgesindeki depremden ders almış ve ileride olabilecek depremlerde hasar ve can kaybının en aza inmesi doğrultusunda DASK ( Doğal Afet Kurumu) kurulmuş, Deprem Vergisi adıyla bir vergi dilimi oluşturulmuştu.
Şimdi sorma zamanı: Ne oldu Deprem Vergisi adında toplanan paralara? Ne oldu DASK adına tahsil edilen akçelere?
Bu fon veya hesaplarda biriken paralar, peyderpey Kentsel Dönüşüm anlayışı ile hasarlı ve yıkılması gereken binalarda kullanılsa ve depreme dayanıklı binalar yapılsaydı bu yıkım ve can kaybını elbette bu sayıda ve bu ölçüde yaşamayacaktık.
Hep söyleniyor ve söylüyoruz: Deprem öldürmez, binalar öldürür diye. Bu söylemin gerçekliğini işte bu deprem felaketinde gözlerimiz ile gördük, ekranlarda izledik. Aynı sokakta veya aynı caddede yıkılan binaların yanında sağlam binaların ayakta kaldığını gördük.
Bu demektir ki, depremi önleyemeyeceğimize göre, depreme karşı gerekli önlemin alınıp hazırlıklı olmamız gerekmektedir.
Burada eskilerin deyimiyle “Müteselsil Mesuliyet”  yani günümüz Türkçesi ile “Zincirleme Sorumluluk” devreye girmektedir. 
Bu sorumluluk zincirinin ilk halkasını inşaat müteahhitleri, ikinci halkasını ruhsat veren kurumlar, üçüncü halkasını Yapı Denetim Şirketleri ve dördüncü halkasını da sık sık İmar Barışı ve Ruhsat Affı adı altında düzenlemeler yapan siyasi iktidarlar oluşturmaktadır.
1999 Depreminden önce Yapı Denetim Şirketleri yoktu ve sağlam veya çürük yapılardan sorumlu olarak Belediyeleri ve İnşaat Müteahhitlerini görüyorduk ve şimdi sorumluluk zincirine iki halkanın daha eklendiğini görüyoruz. 
Bu faciada halk olarak, hep inşaat yapanların malzemeyi çalmasından, sağlam zemin çalışmasından, eksik veya kalitesiz malzeme kullanmasından ve benzer şeylerden dolayı müteahhitleri suçluyoruz ama olayın sadece bir yanını görüyoruz.
Öte yandan yasal eksiklikleri de görmemiz gerekiyor. Araç sürücüsünden aracı düzgün kullanması mal ve can kaybına sebep olmaması için Sürücü Belgesi, Eczane açacaklardan insanların sağlığını olumsuz etkilememesi için Eczacı diploması istenirken hiçbir mesleki kariyeri bulunmayan insanlara inşaat yapması için ruhsat veriyoruz. Can ve malımızı emanet ediyoruz.
Benim tanıdığım inşaat müteahhitleri vardı. Adam, inşaat malzemesi satıyordu, bir başkası mahalle arasında inşaat yapan ustanın yanında amele olarak çalışıyordu. Gördüm ki, adamlar, müteahhit olmuşlar, bina yapıp satıyorlar.
Konuyu toparlayacak olursak (aslında söylenecek çok şeyler olmasına rağmen) son cümlemiz şu olacaktır: “Suçlu ayağa kalksın”  derken sadece inşaat müteahhitlerini değil, inşaat sektöründeki bütün yetkili ve etkilileri de ayağa kalkmaya davet edeceğiz.
Dahası bugüne kadar bu konuda yasal düzenlemeleri yapmamış olan Milletvekillerini de geçmişten günümüze sorumlu tutarak onların da “ayağa kalkmalarını” halk olarak istemek durumundayız.


604 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BÜYÜKŞEHİRLERDE MUHTARLIK KALDIRILMALI - 04/04/2024
BÜYÜKŞEHİRLERDE MUHTARLIK KALDIRILMALI
ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA - 03/12/2023
ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI.. - 06/11/2023
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI..
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde) - 13/09/2023
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde)
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI - 12/08/2023
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI
BUNDAN SONRA NE OLUR? - 01/06/2023
BUNDAN SONRA NE OLUR?
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKÂYESİ – 2 - 07/05/2023
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKÂYESİ – 2
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKAYESİ - 04/01/2023
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKAYESİ
SAYIN ZEYDAN KARALAR - 24/05/2022
Yanlışta ısrar etme lütfen! Şehrimizin logosuna dokunmaya devam ediyorsun. Bu koca ve kadim kent Adana Merkezde, 1964 yılından bu yana yaşayan ve son yerel seçimde size oy veren bir hemşehriniz olarak rica ediyorum. Mevcut logo, görsel olarak şehrimi
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382