Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam312
Toplam Ziyaret1663765
Oğuz Adem Selçuk
karaisalihaber@hotmail.com
DÜNDEN BUGÜNE KARAİSALI’DA BASIN (5)
27/10/2014

Bugüne kadar Karaisalı’da yayınlanan bütün gazetelerin sayılarından tamamı olmasa da birçok sayıları arşivimde mevcuttur. Karaisalı’nın Sesi Gazetesinden sonra yayınlanma tarihine göre sıradaki Yeni Karaisalı Gazetesinden söz etmek istiyorum.

…Ve masamın üzerinde 10 Eylül 1990 tarihli “YENİ KARAİSALI” Gazetesi duruyor. Sağ üst köşede dikdörtgen içinde “ 10 Eylül 1990  Fiyatı: 300 Tl, Yıl:1 Sayı:1” künyesini okuyorum. YENİ KARAİSALI isminin hemen altında siyah zemin içinde beyaz renkli olarak “Haftalık Siyasi Tarafsız Gazete” ibaresiyle gazetenin yayınlanma süresi ve yayın anlayışı bulunuyor. Gazete, yayın hayatına iki sayfa olarak ilk adımını atıyor.

Manşetteki haber: Anavatan Partisinde Delege Seçimleri Başladı üst başlığı altında KUŞÇU-DURAK MÜCADELESİ ve sağ taraftaki resmin altındaki başlık: Kaymakam Yusuf Erbay İngiltere’ye Hazırlanıyor şeklinde verilmiştir. Ve diğer yerel haberler var birinci sayfada…

Yeni Karaisalı Gazetesinin sahibi Bahri Şahin, İlçemizin Etekli Köyünden. Adana kent merkezinde ikamet ediyor ama Karaisalı’da basının eksikliğini hissederek kardeşi Vahit Şahin’in gazetecilik deneyim ve tekniğinden yararlanarak böylesine bir hizmete talip oluyor.

Bu ilk sayıda yayın ilkeleri doğrultusunda herhangi bir açıklama yapılmamıştır ama daha sonraları Vahit Şahin’in sahibi olarak yayına giren “KARAİSALI” Gazetesinde yayınlanan bir yazısında Bahri Şahin, bu girişimi şu cümlelerle açıklamıştır:

“1987 yılında Karaisalı’nın Sesi Gazetesinin kapanması nedeniyle İlçede hiçbir yayın organının olmaması eksikliğini hissederek 1990 yılında kardeşim Gazeteci Vahit Şahin ile birlikte Yeni Karaisalı isimli gazeteyi yayına başlattık. Zamanın Kaymakam Vekili Zamir Genç’in manevi desteği ile işe başladığımızda hemşerilerimizden de destek geleceğine inanıyorduk.  Ancak, aradan haftalar, aylar geçtikçe bu inancımızı yitirmeye başladık.”

Bahri Şahin, yazısında böyle bir girişten sonra, yaşanılan sıkıntıları ve yerel bir gazetenin yayınlanmasının zorluklarından ve o zaman Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olan Aytaç Durak ile aralarında geçen bir tatsız olaydan bahsederek yazısını şu cümlelerle bitiriyor:

“Siyasi partilere aday olanların bu yüzden yerel basınla iyi geçinmelerinde yarar görmekteyim. Gazeteleri küçümseyenler, her zaman kaybetmeye mahkûmdur. Yerel gazetelerde çıkan küçük bir haber, çoğaltılıp elden ele dolaşır, fakslar çalışır, büyük gazetelere haber olabilir. Ebadına, sayfa adedine, küçük-büyük olduğuna bakılmaksızın, yerelin önemini iyi kavrayanlar, politikada her zaman öne çıkarlar.”

Yeni Karaisalı Gazetesi de maalesef uzun ömürlü olamamıştır.

Karaisalı İlçemize basın-yayın yoluyla hizmet etmek anlamında yayınlanan ve yayınlanma sırasında üçüncü olan ise, aylık bir dergidir. İlk sayısı önümde duruyor ve yayınlanan bütün sayıları, arşivimde bulunmaktadır. Karaisalılar Derneğinin yayın organı: KARAİSALI… Başlığın altında “Aylık Fikir Sanat Edebiyat ve Kültür Dergisi Yıl:1 Sayı:1 Şubat 1993

Her sayının kapağında ayrı bir renk kullanılan ve her sayıda yine kapakta Karaisalı’dan bir fotoğraf bulunan derginin künyesindeki bilgiler şu şekilde belirtilmektedir:

Karaisalılar Derneğinin Aylık Fikir-Sanat-Edebiyat-Kültür Dergisidir. Karaisalılar Derneği adına İmtiyaz Sahibi: Başkan Selahattin BAYSAL. Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Hasan ÇULHAOĞLU. Genel Yayın Yönetmeni: Vahit ŞAHİN. Yayın Kurulu: Selahattin BAYSAL, Oğuz Adem SELÇUK, Hayrullah GÜVEN, Necati TEZEKİCİ, Sırrı AKAR, M. Metanet ÇULHAOĞLU ve Esat KOÇ.

Dördüncü sayıdan itibaren Karaisalı Dergisi yayınlandığı süre zarfında Genel Yayın Yönetmeni görev ve sorumluluğunu Oğuz Adem SELÇUK olarak ben yürüttüm. Tashihinden, mizanpajına kadar her şeyiyle yük omuzlarımdaydı ama bu yükü taşımak çok gurur vericiydi. Çalıştığım Kurumdaki mesaim bitince, bana veya Dernek Başkanı Selahattin Baysal’a ulaşan yazılarla doğruca matbaanın yolunu tutuyordum. Matbaada dizgi, tashih ve sayfa düzeni işlemlerini yürütüyordum.

Mayıs-Haziran 1993 tarihli dördüncü sayımızda editörün sunuş yazısında Derginin yayınlanma amacını, şu cümlelerle ortaya konmaya çalışmıştım:

“…Bir yörenin ve o yöre insanlarının biraraya gelerek yardımlaşma ve dayanışma amacı ile kurdukları bir derneğin yayın organı şeklinde dergi çıkarmak, diğer dernekler arasında bu sahada “ilk” olmak haklı gurur kaynağımızdır.

Ancak, dergimiz şu ana kadar yüreğimizde yaşattığımız derginin çizgisine ulaşabilmiş değil. Sadece herhangi bir şehirde yayınlanan kültür ve sanata yönelik herhangi bir dergi hüviyetini muhafaza eder durumdadır. Oysa biz, Karaisalı’nın tarihini, kültürünü, folklorunu, halkımızın sosyo-ekonomik meselelerini araştırıp inceleyen, çözüm yolları öneren bir dergi olmak iddiasını taşıyor idik. İnşallah önümüzdeki sayılarda desteğiniz sürdüğü müddetçe bu iddiamıza adım adım yaklaşmış olacağız.

… Bir yayın organının gerçek sahibi, okurlarıdır. Okurların izleyen, inceleyen, doğruya ve güzele ulaşılmasını sağlayan eleştirel bakış açıları ve gözlemleri bir yayın organı hakkında en nesnel değer yargısını oluşturur. O sebeple, sadece bizi okumakla kalmayın. Hatalarımızı, beklentilerinizi bize yazın, tavsiyelerinizi dostlarınıza iletiniz. Şu hususun altını çizerek belirtelim ki, her türlü eleştiriye açığız. Çünkü eleştirileriniz, bize daha güzeli ortaya koyma şevk ve azmini verecektir.

Bir başka ifadeyle, bir yayın organının tarihini ve geleceğini okurların ilgisi biçimlendirip, yönlendirmektedir. Yeniden ve daha güzel sayılarda buluşmak ümidiyle…”

Karaisalılar Derneğinin yayın organı olan KARAİSALI Dergisinin yayın hayatı, 1994 yılını tamamlayamadan sona ermiştir. Belli başlı sebebi ise, hem derginin gerekli desteği görememesi ve hem de Dernek Başkanı Selahattin Baysal’ın görevi bırakması olmuştur. Yeni gelen Dernek Yönetimi, bu hayırlı girişimi destekleme ihtiyacı duymamıştır ki, derginin yayınlanması doğrultusunda bir faaliyet gösterilmemiştir.



1152 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA - 03/12/2023
ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI.. - 06/11/2023
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI..
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde) - 13/09/2023
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde)
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI - 12/08/2023
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI
BUNDAN SONRA NE OLUR? - 01/06/2023
BUNDAN SONRA NE OLUR?
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKÂYESİ – 2 - 07/05/2023
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKÂYESİ – 2
DEPREM GERÇEĞİ VE SORUMLULUKLARIMIZ - 16/02/2023
DEPREM GERÇEĞİ VE SORUMLULUKLARIMIZ
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKAYESİ - 04/01/2023
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKAYESİ
SAYIN ZEYDAN KARALAR - 24/05/2022
Yanlışta ısrar etme lütfen! Şehrimizin logosuna dokunmaya devam ediyorsun. Bu koca ve kadim kent Adana Merkezde, 1964 yılından bu yana yaşayan ve son yerel seçimde size oy veren bir hemşehriniz olarak rica ediyorum. Mevcut logo, görsel olarak şehrimi
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516