Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam332
Toplam Ziyaret1663785
Oğuz Adem Selçuk
karaisalihaber@hotmail.com
“ ŞEHRİMİZİN LOGOSUNA DOKUNMA!”
09/04/2022

Bayraklar, devletlerin varlığını ve bağımsızlığını söz ile değil resim ile gösteren simgelerdir. 
Tıpkı bunun gibi logolar da şehirleri, kurum ve kuruluşları tanıtan ve aidiyet belirten simgelerdir. Kavram olarak Logo bir marka, kurum, kuruluş, şirket, oluşum, topluluk ya da fikri temsil eden ve içerisinde grafiksel ögeleri barındıran sembol ya da şekillere verilen isimdir. 
Buradan sözü getirmek istediğim yer, Adana Büyükşehir Belediyesinin logosudur. Bu günlerde Büyükşehre ait olan bulvar ve caddeler üzerindeki billboardlarda Başkan Zeydan Karaların hizmetlerini tanıtan vinil baskı dış mekan materyallerini görmekteyiz.
Bu dış mekan materyallerinde Zeydan Karalar adının altında, üstünde ya da yanlarındaki sert çizgiler bilmem dikkatinizi çekiyor mu? Ve hemen bu çizgilerin yan tarafında da çok küçük bir şekilde Büyükşehirin logosu yer alıyor. Ama burada algı, sanki yeni bir logonun bize tanıtılması ve belleklerde yer alması için yapılan bir çalışma gibi. Sanki bir fiili durum yaratarak Büyükşehrin mevcut logosu, zaman içerisinde unutturularak yeni logonun hafızalarda yer etmesi amaçlanmaktadır. Bu sert ve düz çizgilerle ne ifade edilmektedir, anlayamadım. 
Büyükşehir Belediye Meclisinde bu değişiklik görüşüldü ve kabul edildi de kamuoyuna duyurulmadı mı, duyuruldu da biz mi haberdar olmadık? Bunu bilmek hakkımızın olduğunu düşünüyorum.
Yanlış hatırlamıyorsam Büyükşehirin mevcut logosu, Sayın Aytaç Durak’ın seçildiği birinci dönemde (1984-1989) ulusal düzeyde düzenlenen bir yarışma neticesinde kabul edilmişti. Hatta grafikerin adının da Mehmet Akif Ersoy olduğunu hatırlıyorum. Belki İstiklal Marşımızın Şairi ile aynı adı taşıdığı için hafızamda kalmış olabilir.
Bu logo, gerçekten çok güzel hazırlanmış ve şehrin hafızasını tam anlamıyla yansıtmaktaydı. Adana deyince aklımıza, Taşköprü, Büyüksaat, pamuk ve narenciye gelir. Bu logoda tüm bunlar estetik bir şekilde yer almaktadır. Bu hafıza bütünlüğünü terk ederek nereye varılmak istendiğini gerçekten anlamak zor. 
Eğer bir logo değişikliği yapılacaksa veya buna gerçekten ihtiyaç varsa bu konu, önce halen hayatta olan ve bu şehirde iki dönem Belediye Başkanlığına seçilen Sayın Selahattin Çolak ve beş dönem Belediye Başkanlığına seçilen Sayın Aytaç Durak’a bir duayen olarak sorulması ve fikirlerinin alınması bir “ahdevefa” olurdu. 
Aynı şekilde logo değişikliği düşünülüyorsa demokratik bir yöntem olarak konu, kamuoyunda tartışılır, sivil toplum örgütlerinin, basın organlarının görüşleri alınır ve sonunda Belediye Meclisinin konuya son noktayı koyması beklenirdi. Bir logo değişikliği olursa, bunun Belediyeye getireceği mali yükün ne kadar olacağını düşünmek bile istemiyorum. Şehrimizin gündemi, bu tür gereksiz tartışmaların odağı olmasın.
Bütün bunların yapılmadığını görüyoruz ve bu nedenle “Şehrimizin Logosuna Dokunma!” diyorum bir sıradan bu şehrin bir yaşayanı olarak. Evet Sayın Başkan Zeydan Karalar, şehrimizin logosuna dokunma!. Bu çağrı, benim gibi düşünen sayısız hemşehrimizin de talebidir.


262 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA - 03/12/2023
ELLİ YIL ÖNCESİNDEN BİR HATIRLAMA
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI.. - 06/11/2023
CHP KURULTAYINDA DEMOKRASİ SINAVI..
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde) - 13/09/2023
TÜRKLÜK BİLİNCİNİ KORUMAK (12 Eylül yıldönümünde)
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI - 12/08/2023
ÇECELİ DEĞİL KARAİSALI
BUNDAN SONRA NE OLUR? - 01/06/2023
BUNDAN SONRA NE OLUR?
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKÂYESİ – 2 - 07/05/2023
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKÂYESİ – 2
DEPREM GERÇEĞİ VE SORUMLULUKLARIMIZ - 16/02/2023
DEPREM GERÇEĞİ VE SORUMLULUKLARIMIZ
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKAYESİ - 04/01/2023
SIVACI HALİL ŞİİRİNİN HİKAYESİ
SAYIN ZEYDAN KARALAR - 24/05/2022
Yanlışta ısrar etme lütfen! Şehrimizin logosuna dokunmaya devam ediyorsun. Bu koca ve kadim kent Adana Merkezde, 1964 yılından bu yana yaşayan ve son yerel seçimde size oy veren bir hemşehriniz olarak rica ediyorum. Mevcut logo, görsel olarak şehrimi
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516