Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam654
Toplam Ziyaret1688393
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
AŞK KİTABI İHANETLER-2
03/12/2023

Durmuş Ali Özkale, İhanetler-2(*) kalın bir kitap 451 sayfa. Aşk, ihanet, yoksulluk dolu...

Yoksul bir köylü çocuğunun serüvenleri anlatılıyor. Aşkı yoksulluğu, derinine yaşadığını anlıyorsunuz…  Acısı geçmeyen, iyileşmeyen bir ihanet bu.

Durali; ilk, orta, liseyi bitirmiş, üniversiteye gidecek, sınavı kazanmış, gidemiyor. Tarlalarda, bağlarda bahçelerde ırgatlık yapıyor, aldığı parayla zor ayakta duruyor. Vekil öğretmenlik için baş vuruyor. Bir dağ köyünde görevlendiriliyor…

Nazmiye öğretmenle tanışıyor, ona aşık oluyor. Mektuplar yazıyor, Nazmiye öğretmene versin diye okul mutemetine bırakıyor. Nazmiye öğretmen de öyle yapıyor. Mutemet mektupları vermiyor.  Aşk ilişkileri kopma derecesine varıyor.

Nazmiye öğretmen  Kıyıboyu Köyü’nde öğretmendir. Orada Selimoğlu Ağanın üniversitede okuyan oğlu Teber’le tanıştırılıyor, sonra da evlendiriliyor.

Bunu duyan Durali, çok üzülür, ihanete uğradığını düşünür. Ama yapacak bir şey yoktur. Bütün bütüne dünyada bir Nazmiye yok ya? Onun yerine geçecek başka kızlar da var. Fadigül.

Durali, Vekillik yaptığı köyde Fadigüllerin evinde kalıyor. Fadigül’ün babası ölmüş, annesiyle yaşıyor. Küçükbaş hayvanları var, onları güdüyor, sütünü sağıyor,satıyor bununla geçiniyorlar. Her gün bir tas süt de Durali’ye veriyor. Bakışlar, yakınlaşmalar başlıyor aralarında; anlaşıyorlar. Yeni bir aşma yelken açıyor durali.

Liseyi bitirmiştir Fadigül, yükseğine gitmek istiyor. Durali ile birlikte üniversite sınavlarını kazanmak için ders çalışıyorlar, birbirlerine yakınlaşıyorlar. Aşkı yaşıyorlar. İkisi birden üniversiteye gidecek, her şey güzel olacak!

Durali sevecen, düşküne, yoksula yardımcı olan biridir. Okulda Zehra adlı öğrencisine yardım eder… Fadigül’e de yardımcı olduğu için Köylüler dedikoduya ederler… Durali’nin köyde kalması zorlaşır.

Gaddar Ağanın oğlu Cabbar boş durmaz. Fadigül’e göz koyar. İşler kötüye ğider; Muhtar Geyik Ali ile konuşur, anlaşırlar. Fadigüller evini davarını satarlar. Bir gece Durali’nin köyüne göçerler… Orada buldukları evde yaşamaya başlarlar. Bu nedenle, Durali, vekil öğretmenlikten olur, köyüne gider. Bir yakınının elci başı olmasıyla tarlalarda ırgatlığa başlar… Ders çalışmalarını sürdürür. Sucuk ekmekle yetinir.

Bu arada Gazi Eğitim Enstitüsü sınavını kazandığı haberi gelir. Okul parasız, yatılıdır. Harçlık gönderilirse yeter kendine. Bu işi de baba Haydar tefeci Halit Ağadan ödünç para alarak, çözümler…

Yarıyıl dinlencesi için köye geldiğinde Fadigül’ün onulmaz bir kazaya uğradığını öğrenir, çok üzülür. Ama artık üzülmenin de bir yararı yok; okuluna döner, oradaki kızlardan Benay’la ilgilenir, ders çalışırlar…

Ama bir gün Benay’ın, bir oğlanla sarmaş dolaş olduğunu görür; kahreder… Ama yapılacak başka bir şey yok. Çalışır, okulu bitirir. Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olur….Artık derin yoksulluktan kurtulur. Ailesine, kardeşlerine yardım eder.

(*).Durmuş Ali Özkale- İhanetler-2, 451 s., Kandi y., 1. Baskı, Giriş Kırtasiye-2015, Adana.//  03.12.2023, Adana



171 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÜNAL ŞÖHRET DİRLİK - 24/04/2024
M. Demirel Babacanoğlu
RAMAZAN BAYRAMI - 09/04/2024
RAMAZAN BAYRAMI
SEÇİM ANILARIM - 09/04/2024
SEÇİM ANILARIM
BANA GELEN ŞİİR KİTAPLARI - 02/04/2024
BANA GELEN ŞİİR KİTAPLARI
ÇANAKKALE BİR DESTANDIR - 21/03/2024
ÇANAKKALE BİR DESTANDIR
YAŞLILAR HAFTASINDA DÜŞÜNDÜKLERİM - 21/03/2024
YAŞLILAR HAFTASINDA DÜŞÜNDÜKLERİM
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406