Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam941
Toplam Ziyaret1669327
M. Demirel Babacanoğlu
karaisalihaber@hotmail.com
ZWEIG’IN SATRANÇ KİTABI
11/01/2019

Satranç; Stefan Zweıg yazmış, 90 sayfalık kitap, Can y.  Arasında çıkmış. / Yazar 1881’de Viyana’da doğmuş. Nazilerin baskısından 1938’de İngiltere’ye, 1939’da Nevyork’a, oradan da Brezilya’ya kaçmış. 1942’de Boenos Aires’te eşiyle birlikte intihar etmiş./ Yaşar Yıltan okumamı; önerdi, okudum./ 11 Kasım 2018 günü saat 14.00’te, Mahfasığmaz Mah. Kalender Fırını Salonu’nda, Yaşar Yıltan, Cemal Ünal, Hüdavendigar Pampal, Arif Mutlu Bengül Kitabı değerlendirdik.

Mirko  Çezentoviç okuma yazma bilmeyen biriydi. Basit matematik sorularını bile parmağını sayarak yanıtlardı. Kendisine şu işi yap denilmedikçe hiçbir iş yapmazdı. Satranç oyunlarını sessizce izlerdi. Her nasılsa öğrenmiş, yerleştirmişti kafasına. Bir gün papazla, jandarma çavuşuyla oynadı, papaz ve çavuş yenildiler.

Papaz onu kasabamsı komşu kente götürdü. Orada dört saat sessizce oynadı, oyuncuların hepsini yendi. Altı ayda satranç tekniğini tümünü kavradı. Eş zamanlı sekiz oyunun yedisini kazandı. Ama körlemeyi bir türlü öğrenemiyordu. Katlanabilir bir oyun tahtasının yanından hiç ayırmadı. Körlemeyi de kavradı. 17 yaşındayken bir düzüne ödül aldı. 18.’inde Macaristan, 20.’sinde dünya şampiyonu oldu……

Çezentoviç’in ilginç yanı, oyundayken çok zeki, oyun dışında aptaldı. En ucuz otellerde kalıyor, ucuz yaşamaya özen gösteriyor. Parayı çok seviyor, yazdığı kitabı satıyordu…

Bana göre yazar, şampiyonu yenebilmek için eşiyle oyun alıştırmaları yapıyor. Bu sırada Clennor yanlarına geliyor; onunla da oynuyor birkaç kez, yeniyor. Şampiyonsa bu sıralarda yanlarına gelip gidiyor. Yeteri kadar satranç tahtası olmadığından, Mirko’yla toplu olarak oynamaya karar veriliyor.

Mc. Connor’a bir yabancı yardım ediyordu. Sonunda Czentoviç yenildi ama yardımın nereden geldiğini anladı. Ona baktı. Üçüncü oyuna var mısın dedi. Yabancı özür dileyerek oradan ayrıldı.

Yabancıyı ikna etmek için yanına gittiler. Parasal yönünü zengin Mc Connor’un karşılayacağını söylediler. Yabancı Dr. B idi, bir el oynamayı kabul etti. 

Dr. B şöyle anlatılıyor:

Hükümet işlerinde avukat olarak görevliydi ama silik bir kişilik sergiliyordu. Faşizm baskısı bırakmıyordu, hapse girmişti. Hapisteyken bir satranç kitabı çaldı. Satranç oyununu ayrıntılarıyla öğrendi. Oyun için yatak çarşafının karelerini kullandı. Daha sonra bu kareleri beynine yerleştirdi. Artık oyunu ezbere biliyordu.

Öyle ki yazar kendini iki ben’e ayırmıştı. Benler her gün karşılıklı oyun oynuyordu. Yenilen ben, yenen ben’e karşılık vermek için yeniden yeniden oyun oynuyordu.

Sonunda oyuncu hastalandı.  Ateşliyken taşların numaralarını c2, c4… gibi numaralandırıyordu. Ve giderek çıldırıyordu. Gardiyana saldırmış, boğazını sıkmıştı… Daha da ileri giderek pencerenin camına yumruk atmış, elini kestirmişti…

O sıralar, Hitler Avrupa’yı ele geçirmiş, 14 gün içinde yazarın ülkeyi terk etmesini istemişti. Neler yaşadığını, yukarı yazdığım kısa yaşam öyküsünde ve kitabında görebilirsiniz.

Sonunda Dr. B. Tek bir oyun oynarım diyor; oynuyorlar. Czentoviç pes ediyor.

Bence, çok kişilikli kahramanla karşı karşıyayız... Sözgelimi, geri zekalıymış gibi gösterilen satranç oyuncusu Czentoviç yazarın taa kendisidir. Nasıl oluyor diye sorulabilir? Böyle birçok yazar, birçok buluş lapan bilimci vardır. Edison, Aniştain, Neyzen Tevfik bunlardan bir kaçıdır. Öğretmeni sınıftan kovmamış mıydı Edison’u? Olaylarda, anlatımlarda bir söylence, bir olağanüstülük yaratma yok değildir. Bunu da Stefan Zwevıg gerçekleştiriyor.

18.11.2018, Adana



632 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

YAŞLILAR HAFTASINDA DÜŞÜNDÜKLERİM - 21/03/2024
YAŞLILAR HAFTASINDA DÜŞÜNDÜKLERİM
ÇANAKKALE BİR DESTANDIR - 21/03/2024
ÇANAKKALE BİR DESTANDIR
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ - 05/03/2024
HAYRETTİN İVGİN DERGİLERİ
FİLLİ KÖY - 21/02/2024
FİLLİ KÖY
ARİF NİHAT ASYA - 19/02/2024
ARİF NİHAT ASYA
ACI DEPREM - 15/02/2024
ACI DEPREM
SEVGİLİLER GÜNÜ - 15/02/2024
SEVGİLİLER GÜNÜ
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR - 15/02/2024
SÖZLÜ ÖYKÜCÜLÜĞÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER - 06/02/2024
ADANA TUYAP KİTAP FUARIN’NDA OKUDUĞUM ŞİİRLER
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173