Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam168
Toplam Ziyaret1663621
Ziya Polat
zpolat@hotmail.com
KARAİSALI'NIN KÖŞETAŞLARI (13) İBO OSMAN
25/02/2021
O BİR KARAİSALI KAHRAMANI

İlçemizin hamisi ve banisi büyüklerimizi yeni yetişen nesle anlatmak ve tanıtmak asli görevlerimizden olmalı.
Tarihini bilmeyen milletler her zaman yönetilmeye mahkumdur.
Bizde ilçe tarihimizde iz bırakmış büyüklerimizi anlatmak ve tanıtmak amaçlı bir yazı dizisi (13) ile çorbada tuzumuz olsun istedik.
Kahramanımızın torunu Nermin Özçete Hanımefendi anlatıyor...
Dedemin yanına gider dedemin anılarını  merak eder sorardım; O da "torun" derdi;"ben bu memleketi (çukurova) onbeş yirmi çete ile savaşarak Fransız ve Ermenileri bu memleketten yok ederek savaşı zaferle kazandık Mustafa Kemal Paşa başarılarımdan ötürü bana askeriyede kalmam için okur yazar olmadığım halde teğmen rütbesini eliyle taktı.Ondan  sonra Dumlupınar Anafartalar müdahalesine katıldım.O gavurları savaşarak Akdeniz'e döktük ve gazi olduk.Sonra Mustafa Kemal ile "paşamla" görüştük.Teğmen rütbesini taktığı  için teşekkür ettim kedisine ancak "ben askeriyede kalamıyacağım" dedim. "Ben toprak aşığıyım çiftlik kurmak istiyorum" deyince Paşa'da bana hak verdi ve bana "İbo Osman " lakabını verdi. İstediğin yerden tarla al senin olsun demiş ve Zincirlibağlar'dan verdiği toprağa çiftlik kurmuş.Hayatını öyle idame ettirmiş.Hergün dedemin yanına giderdim bastonunu alır, bağlama gibi çalar ve bana türküler söylerdi.Burası muştur yolu yokuştur diye...Yanık güzel sesiyle hep savaş türküleri ve uzun havaları çok de severdi, söylerdi ve bana derdi ki; sen , muallim olacaksın bu vatana hizmet edeceksin.İbo  Osman' ın oğlu Halil  Özçete'nin kızı Nermin Özçete babasının bir anısında babam askerlere ve İbo Osman  dedesine eşekle azık  götürürken bir incir ağacındaki incirleri görüyor ve toplayıp savaşan çetelere götürmek için ağaca çıkıyor ve o sırada düşman askerlerinin mermilerine  maruz kalıp kılpayı ölümden dönüyor.Dedemin bir özelliği de Kızıldağ Yaylasını çok severdi ve yazları oraya giderdi en büyük zevki güreşle uğraşır ve çocukları Lahanalık Meydanında  güreştirirdi.Güreş  yarşlarına katılıp kazananları ödüllendirirdi. 1966 da vefat eden dedem vasiyeti üzerine Kızıldağ Yaylası Çinçin Mezarlığına defnedilmiştir.Adana'dan haber geldi İbo Osman için devlet töreni düzenlenecek fakat dedemin vasiyeti üzerine Adana'ya getirilmeyip Kızıldağ Yaylasında sade bir törenle defnedildi .
Karaisalı’nın kaşoba köyünde 1877 yılında dünyaya gelmiştir. asıl adı B ekir’dir. İbo  Osman  babasının ismi iken kendiside babasının ismi ile anılmıştır. Bekir ismi çoğu kişi tarafından bilinmezdi.
Çukurova  kurtuluş mücadelesinde silaha ilk sarılanlardan idi.Köylüleri ile işgalcilere nefes aldırmadı. Murt çalılıklarının arasında pek çok kez düşmana silah sıktı. Çukurova ’daki mücadeleyi organize etmekle görevlendirilen Sinan  Tekelioğlu’nun mücadeleyi başlatmadan önce görüştüğü kişilerden biriside İbo Osman  idi. Kurttepe  grubuna bağlı olarak çetebaşılık yaptı .İlerleyen zaman içerisinde Memişli bölgesi müfreze komutanlığına ve Kurttepe  grup komutanlığına atandı.Onun belkide en büyük zaferi Fadıl savaşlarında oldu.Uçak ve tank desteğindeki düşman birlikleri Fadıl'da İbo Osman ’ında içinde bulunduğu milli kuvvetlerin kahraman mücadelesiyle mağlubiyete uğratıldı. Bu çarpışmalar esnasında büyük bir bozguna uğrayan fransız komutan askerlerini ‘bir avuç çeteye yenildiniz’ diye azarlamıştır.
Milli mücadeleden sonra Atatürk ’le ilginç diyalogları olmuştur. Milli mücadeledeki anılarını anlatmasını isteyen Atatürk ’e düşmana küfrederek başından geçenleri anlatması Atatürk ’ü kahkahalara boğduğu söylenir.
Savaştan sonra İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Kendisine ödül olarak verilen arazi üzerinde çiftçilik yaparak yaşamını devam ettirmiştir. Soyadı kanunu çıktıktan sonra Özçete soyadını almıştır.
Yaz aylarında Kızıldağ  yaylasına çıkan İbo Osman  Kızıldağ'da kendi ismi ile anılan semtte  ikamet etmiştir. Kızıldağ  Caminin avlusunda çocukları güreştirmesi orta yaştaki yayla sakinlerinin anıları arasındadır.Kızıldağ  da İbo Osman semtine onun ismi verilmiştir. Adana  da işlek bir caddeye de onun ismi verilmiştir.
1966 yılında vefat etmiştir.
Adana’nın eski ve önemli caddelerinden birine adı verilen İbo Osman, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı Devleti’nin tamamen Çukurova topraklarından vazgeçtiği Fransız işgal günlerinde Ermeni zulmüne karşı vatan savunması yapmak için kendiliğinden örgütlenen Kuva-yı Milliyecilerin başında gelmektedir. Bununla birlikte Batı Cephesi’ne kadar Adana’dan giden Akıncılar Alayı ile 9 Eylül 1922’de İzmir’de düşmanı denize döken askerlerden biridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana ziyaretleri sırasında görüştüğü, bizzat Türk Tarih Kurumu’nun kurulma aşamasında yapılan kongreye davet ettiği bir şahıstır.Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın emrinde 9 Eylül 1922 günü İzmir'e giren Adanalılardan oluşan yaklaşık bin kişilik, Sinan Tekelioğlu'nun komutasındaki Akıncılar Alayı'nın neferlerinden, İstiklal Madalyalı Milli Kahraman İBO OSMAN AĞA'yı ve tüm kahramanlarımızı saygıyla anıyoruz.
İlçemizin köşe taşlarını unutmayıp; yeni nesle tanıtmak elbette  Karaisalı Sevdalısı bizlerin asli görevlerindendir.Bu toprakların vatan yapılmasında; milli ve manevi mimarlık yaparak emeği geçen tüm geçmişlerimize Rabb'imden rahmetler diliyoruz.
 Bir başka büyüğümüzü anlatmak ve tanıtmak amaçlı yeni bir yazımızda görüşmek üzere,
hoş kalın ,hoşça kalın...
Kaynak:S.YILMAZ


2224 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

GÖRMEK ve BAKMAK - 12/05/2022
Belediyeler elbette altyapı olarak, temizlik olarak v.s.olarak ;rutin görevlerini yerine getirirken;ilçesinde yaşayan çeşitli yaş gruplarının da sosyal yaşantısına yön verip,renk katmak ve insanların psikolojilerini ilgilendiren;moral ve motivasyon
KARAİSALILILAR DERNEĞİ'NE "GELECEK OLANLAR GELDİ" AMA - 25/03/2022
Dernek yeni yönetimi; görevi devraldığından beri yaklaşık bir yıl geçti.İddialı ve iş yapabilirlilik ve projeler geliştirebilirlilik kabiliyeti yüksek bir ekip görevi devraldı ve bütün projektörler üzerlerine çevrildi ve de çıta çok çok yükseltilerek
KARAİSALI'NIN KÖŞETAŞLARI(18) AHMET SABAN Muhasebeci-Siyasetçi - 25/02/2022
İlçemizin hamisi ve banisi büyüklerimizi yeni yetişen nesle anlatmak ve tanıtmak asli görevlerimizden olmalı.Tarihini bilmeyen milletler herzaman yönetilmeye mahkumdur.Biz de ilçe tarihim
KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI (17) HİLMİ ÇOPUROĞLU - 05/02/2022
HİLMİ ÇOPUROĞLU
KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI(16) ALİ DURAK - 21/01/2022
Belediye Reisi
KARAİSALI KÜLTÜR SANAT VE SPOR ŞEHRİ OLACAK - 02/01/2022
İlçe Kaymakamı Sayın Mert Kumcu Beyin AA muhabirine verdiği röportajda ki "Karaisalı kültür,sanat ve spor şehri olacak"cümlesi bana çok sıcak geldi ve beni ziyadesiyle heyecanlandırdı.
"KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI" (15) ZAMİR GENÇ - 17/12/2021
"Bu Dünyadan Bir Zamir Genç Geçti"
KUTSAL TOPRAKLAR ÇECELİ - 29/10/2021
Toprağın taşınla,kutsal beldesin,
KİM BU CESUR YÜREK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ADAY - 17/08/2021
Evet değerli dostlar,saygıdeğer hemşehrilerim.Karaisalılılar olarak herzaman Adana'da en az üçyüzelli bine yakın hemşehrimizin olduğunu böbürlenerek anlatırız ya...
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516