Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam143
Toplam Ziyaret1663596
Ziya Polat
zpolat@hotmail.com
İLÇEMİZİN KÖŞETAŞLARI (7) MEHMET GEÇİOĞLU
27/11/2020

MEHMET GEÇİOĞLU
(Belediye Reisi ve Milletvekili)

İlçemizin hamisi ve banisi büyüklerimizi anlatmaya ve tanıtmaya çalışıyoruz. Biz Karaisalı Sevdalıları bunu kendimize asli görev olarak telakki ediyoruz ve geçmişini bilmeyenler ,geleceklerini de bilemezler diyoruz.
Mehmet Geçioğlu 1901 yılı Karaisalı doğumludur.2 Ağustos 1981 yılında vefat etmiş ve kabri Karaisalı Selampınar mezarlığındadır.Rabbim rahmet etsin.Annesi Nefise hanım, babası Ömer Efendidir, Rüştiye Mektebi mezunudur.Çevresinde saygın bir kişiliğe sahip olan Mehmet Geçioğlu dört kız ve iki erkek evlat babasıdır.
Değerli büyüğümüz ; Milli Mücadele yıllarında Adana'nın kurtuluşu için büyük çaba ve gayret gösterenlerdendir.Derviş Ağa çetesi ile Fadıl ve Durak istasyonu civarlarında çatışmalara bizzat katılmış ve aktif rol almıştır.Daha sonraları Pozantı Annaşa ve Gökbez civarlarında kıyasıya şavaşmıştır.1923 /1954 yılları arasında Karaisalı İlçe Belediye Başkanlığı yapmıştır. Başkanlığı dönemlerinde belediye bütçesi çok zayıftı,bu zor koşullarda hizmete soyunan Geçioğlu bir ilki de başarmıştır.O tarihlerde Adana ve yöresinde elektrik jeneratörlerle sağlanırken Karaisalı 'da Karapınar'da bulunan değirmenin suyundan faydalandı ve yörenin ilk hidroelektrik santralini kurdu.
Karaisalı yöresi için çok önemli olan Çakıt Köprüsü O'nun döneminde yapıldı.İlçenin su sorununu da yine kendisi çözdü.Önceleri ilçe halkı su ihtiyaçlarını Karapınar'dan tenekelerle veya merkeplerle ilkel şartlarda su taşıyarak ihtiyaçlarını gideriyorlardı.Böylece Geçioğlu üretken ve lider kişiliği ile bir başarıya daha imza atmıştır.
Karapınar mevkiinde, suyun kaynağında su pompa istasyonları kurdu.Evlerin üst noktasında su depoları yaptırdı.Böylece ilçeyi suya kavuşturdu.Buradaki masrafları Bekir ve Ahmet Sapmaz kardeşler karşılamışlardır.Ve bu hizmet burada Sapmazlar'ın hayratı olarak yerini almıştır.
Karaisalı Adana yolu toprak iken stabilize yapılarak çamur ve tozdan kurtarılmıştır,daha sonra asfaltlanarak halkın şehirle ulaşımı daha rahat ve modernize edilmiştir.İlçe içerisindeki ana caddeler ve bazı sokakların parke taşı ile tanışmaları yine Geçioğlu döneminde olmuştur.
Karaisalı'da Sanat Okulu yine Geçioğlu'nun başkanlığı döneminde onun girişimleriyle açılmıştır ve yakın zamana kadar ki ilçe zanaatkarları bu okul mezunları idi.Mehmet Geçioğlu ilçeye halı tezgahları getirerek ilçe ve köy halkının ekonomik kalkınmasına önderlik edip vesile olmuştur.
Mehmet Geçioğlu Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı,İl Genel Meclis üyeliği,Ziraat Odası,Tayyare ve Kızılay İlçe Şube Başkanlığı ve çiftçilik yapmıştır.Belediye Reisliğinden sonra
1957/1960 ve1961/1965 yılları arasında iki dönem Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili olarak ilçemizi ve şehrimizi Ankara' da Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletvekili olarak temsil etmiştir.
TBMM 11. ve 12.dönem Adana Milletvekili.Evli ve altı çocuk babasıdır.Kendisinin doğup büyüdüğü evinin olduğu caddeye Belediyemizce ismi verilmiştir.
Adalet Parti Adana Milletvekili Hasan Aksay; Hüseyin Abbas'ı anlattığı bir(22 Eylül 2013 Akit Gazetesi) yazısında ;Mehmet Geçioğlu'nu da rahmetle anmak isterim.İkimizde Adana Milletvekiliyiz ve zıt partilerdeniz .Birgün gelip bana dedi ki,"Sana güveniyor ve islamı anlayan biri olarak görüyorum.Bizimkiler İslam'dan pek hoşlanmaz.Küçük şeylerde sorun olmayayım.İslama zararlı önemli kanunlarda bana haber ver,millvekilliğime mal olsa da oy vermem"dedi,diyerek bahseder.
Değerli büyüğümüzü rahmetle yadediyoruz.
Kaynak:M.Geçioğlu



1073 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

GÖRMEK ve BAKMAK - 12/05/2022
Belediyeler elbette altyapı olarak, temizlik olarak v.s.olarak ;rutin görevlerini yerine getirirken;ilçesinde yaşayan çeşitli yaş gruplarının da sosyal yaşantısına yön verip,renk katmak ve insanların psikolojilerini ilgilendiren;moral ve motivasyon
KARAİSALILILAR DERNEĞİ'NE "GELECEK OLANLAR GELDİ" AMA - 25/03/2022
Dernek yeni yönetimi; görevi devraldığından beri yaklaşık bir yıl geçti.İddialı ve iş yapabilirlilik ve projeler geliştirebilirlilik kabiliyeti yüksek bir ekip görevi devraldı ve bütün projektörler üzerlerine çevrildi ve de çıta çok çok yükseltilerek
KARAİSALI'NIN KÖŞETAŞLARI(18) AHMET SABAN Muhasebeci-Siyasetçi - 25/02/2022
İlçemizin hamisi ve banisi büyüklerimizi yeni yetişen nesle anlatmak ve tanıtmak asli görevlerimizden olmalı.Tarihini bilmeyen milletler herzaman yönetilmeye mahkumdur.Biz de ilçe tarihim
KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI (17) HİLMİ ÇOPUROĞLU - 05/02/2022
HİLMİ ÇOPUROĞLU
KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI(16) ALİ DURAK - 21/01/2022
Belediye Reisi
KARAİSALI KÜLTÜR SANAT VE SPOR ŞEHRİ OLACAK - 02/01/2022
İlçe Kaymakamı Sayın Mert Kumcu Beyin AA muhabirine verdiği röportajda ki "Karaisalı kültür,sanat ve spor şehri olacak"cümlesi bana çok sıcak geldi ve beni ziyadesiyle heyecanlandırdı.
"KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI" (15) ZAMİR GENÇ - 17/12/2021
"Bu Dünyadan Bir Zamir Genç Geçti"
KUTSAL TOPRAKLAR ÇECELİ - 29/10/2021
Toprağın taşınla,kutsal beldesin,
KİM BU CESUR YÜREK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ADAY - 17/08/2021
Evet değerli dostlar,saygıdeğer hemşehrilerim.Karaisalılılar olarak herzaman Adana'da en az üçyüzelli bine yakın hemşehrimizin olduğunu böbürlenerek anlatırız ya...
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516