Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam569
Toplam Ziyaret1668211
Ziya Polat
zpolat@hotmail.com
İLÇEMİZİN KÖŞE TAŞLARI (4)
18/09/2020
SIÇRAMAZ HOCA

İlçemizin manevi mimarlarından,  topraklarımızın bereketi sebeplerinden , yaşadığı dönemin bilge kişilerinden,keramet ehli, yaşanmış öngörüleri olan, muhterem hocamız Sıçramaz Hoca.
İlçemizin köşetaşlarını anlatmak ve gelecek nesle tanıtmak, biz Karaisalı sevdalılarının asli görevlerinden olsa gerek. 
Memleketimizin çok değerli ve mümtaz şahsiyetleri bu topraklatdan ,gelip geçmişler toprak olmuşlardır.Unutulmaması gerekenleri araştırıp buluyor sizlere tanıtmaya çalışıyoruz.
Arzu edilenlerin sevenleri tarafından gözleri ile görmelerini diliyoruz.
Bugün sizlereKaraisalı' mızın eski kadısı Sıçramaz Hoca'dan bahsedeceğiz.
Esas ismi Hüseyin Hüsnü olup 1875 doğumludur. Babası İbrahim Efendi,annesi Emine Hanımdır.Kabri kendi köyü Sıçramazlı köy mezarlığına 1949 yılında defnedilmiştir.Kayseri Seyit Burhanettin Medresesinden icazetnamesini almıştır.Tefsir ve Hadis alimidir. Yedi dile aşinadır. 1908 yılında mezun olduktan sonra 1949 yılında köyünde vefat etmiştir.Aynı medrese mezunu Mareşal Fevzi Çakmak sınıf arkadaşıdır. Eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin icazetnameleri birgün sonra verilecekken , hocası; "Sıçramaz senin diplomanı akşamdan vereyim sen memleketine git der.Nedeni diğer arkadaşların sana haset ediyorlar bir tatsızlık olmasın der".Hocası hanımından da helallik almasını söyler.Gider "Allahaısmarladık hakkınızı helal ediniz"der."Sıçramaz sana hakkımı helal etmem" der."Sebebine gelince kocam olan hocana öyle sorular sordun ki çoğu zaman sana cevap verebilmek için o günlerin geceleri yatağım boş kaldı" der.Helallik alır ve düşer yollara. İcazetnameden ibret alınacak bazı hususlar :İki şeyi unut iki şeyi unutma.Unutulmayacaklar Allah ve ölüm.Unutulacak olanlar ise sana yapılan kötülüğü ve senin başkasına yaptığın iyilik.
Köyüne gelen hoca köy odası adı altında bir mescit yaptırır.Ziyarete gelenler burada ağırlanır.Atlarına ayrıca ahırda bakım yapılırdı.
Köy çocuklarının islami bilgileri burada verilirdi.
Adana Ermeni ve Fransız işgali altına girer. Adana halkı Toros dağlarına doğru kaçarlar. Ermeni çeteleri yalnız buldukları kişileri öldürmeye başlarlar. Bunu haber alan Atatürk derhal Yarbay rütbesindeki Sinan Tekelioğlu'nu  giydirip Adana'ya zayiatı önlemekle görevlendirir.Elindeki mektupta birinci sırada Sıçramaz Hoca vardır.Şimdiki Aktaş köyüne gelir Sinan Tekelioğlu.Yanındaki yaverlerinden haber toplamalarını ister.Sıçramaz Hoca sorulur.Köyüne bir mihmandar ile varılır.Hoca tarlasında ağıl yaparken yanına atlı kişiler gelir.Selam verir Tekelioğlu ,"Sıçramaz Hocayı arıyoruz" der.Hoca köyü göstererek "karşısı"der.Ortalık karışık olduğu için "benim"demez "ne iş yaparsınız der".Onlarda "deri alır deri satarız" derler."Kıllı deri mi kılsuz deri mi" deyince Tekelioğlu aradığımız adam işte bu der.Iner atından köy odasına gelirler ve düşmana karşı nasıl sonuç alırız konusunu ko uşurlar.Hocanın Sinan Tekelioğlu  ile ilk görüştüğü ve istişarelerin yapıldığı köy odası hala sapasağlam ayakta ve mescit  olarak kullanılmaktadır.Tarihi değeri olan bu taş bina Adana'nın kurtuluşunun konuşulup kararlaştırıldığı tek taş bina olarak ayakta durmaktadır.Şimdiki Örcün köyünü karargah olarak kullanmada anlaşırlar.Hoca "ben şehre tebdili kıyafet gidip geleyim ondan sonra neler yağacağımızı konuşalım" der.Murt satıcısı olarak dolaşır.Amacı düşmanın gücünü öğrenip cephaneliğinin yerini keşfetmek.
Hoca Ermenice bildiği için Ermeni çetelerden cephaneliğin yerinin şimdiki Tepebağ'daki 6.Koöordu binasının yeri olduğunu öğrenir.Örcün Karargahından iki fedai kuşatılıp donatıldıktan sonra şehre gönderilir.Fedailer düşman askerlerinin uyuduğu bir anda hepsini boğazlayarak imha ederler.Cephaneliği de havaya uçururlar. Cephaneliği kalmayan işgalciler Hatay'a çekilirler.
Adana'mızın kurtuluşu bu kıymetli  feraset sahibi insanlarla başarılılmıştır.
Yeni bir Köşetaşı isimde buluşmak üzere hoş kalın,hoşça kalın.
Kaynak;merhumun torunu Rahmi Sıçramaz


1649 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

GÖRMEK ve BAKMAK - 12/05/2022
Belediyeler elbette altyapı olarak, temizlik olarak v.s.olarak ;rutin görevlerini yerine getirirken;ilçesinde yaşayan çeşitli yaş gruplarının da sosyal yaşantısına yön verip,renk katmak ve insanların psikolojilerini ilgilendiren;moral ve motivasyon
KARAİSALILILAR DERNEĞİ'NE "GELECEK OLANLAR GELDİ" AMA - 25/03/2022
Dernek yeni yönetimi; görevi devraldığından beri yaklaşık bir yıl geçti.İddialı ve iş yapabilirlilik ve projeler geliştirebilirlilik kabiliyeti yüksek bir ekip görevi devraldı ve bütün projektörler üzerlerine çevrildi ve de çıta çok çok yükseltilerek
KARAİSALI'NIN KÖŞETAŞLARI(18) AHMET SABAN Muhasebeci-Siyasetçi - 25/02/2022
İlçemizin hamisi ve banisi büyüklerimizi yeni yetişen nesle anlatmak ve tanıtmak asli görevlerimizden olmalı.Tarihini bilmeyen milletler herzaman yönetilmeye mahkumdur.Biz de ilçe tarihim
KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI (17) HİLMİ ÇOPUROĞLU - 05/02/2022
HİLMİ ÇOPUROĞLU
KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI(16) ALİ DURAK - 21/01/2022
Belediye Reisi
KARAİSALI KÜLTÜR SANAT VE SPOR ŞEHRİ OLACAK - 02/01/2022
İlçe Kaymakamı Sayın Mert Kumcu Beyin AA muhabirine verdiği röportajda ki "Karaisalı kültür,sanat ve spor şehri olacak"cümlesi bana çok sıcak geldi ve beni ziyadesiyle heyecanlandırdı.
"KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI" (15) ZAMİR GENÇ - 17/12/2021
"Bu Dünyadan Bir Zamir Genç Geçti"
KUTSAL TOPRAKLAR ÇECELİ - 29/10/2021
Toprağın taşınla,kutsal beldesin,
KİM BU CESUR YÜREK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ADAY - 17/08/2021
Evet değerli dostlar,saygıdeğer hemşehrilerim.Karaisalılılar olarak herzaman Adana'da en az üçyüzelli bine yakın hemşehrimizin olduğunu böbürlenerek anlatırız ya...
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339