Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam320
Toplam Ziyaret1663773
Ziya Polat
zpolat@hotmail.com
"BİZ" İDİK "BEN" OLDUK
03/02/2020

 

Çok da uzun yıllar değil...aynı sofra etrafında aynı kalaylı kaptan yemek yer, tek çaydanlıkta demlenirdi çaylarımız.Aynı televizyon karşısında veya aynı radyodan ajans veya arkası yarın dinlerdik.Aynı pantolon, aynı gömlek ve yamalı çoraplarla büyüdük.Aynı sobanın etrafında ısınır, aynı yatakta sabahlardık.Gömleklerimizin yakaları ters çevrilir, ayakkabılarımıza pençe yapılırdı.Aynı mahalle veya aynı sokaktakiler arkadaşımızdı.Ders kitaplarını yıllarca kullanır,resim defterlerini kardeşler birlikte kullanırdı.Bütün bunlar; bize bizim duygusu verir,birbirimize daha çok güven duyar, saygı duyardık.

Böyle çok iyi yaşıyorduk;demiyorum, ama böyle biz çok iyiydik.Ekonomi gelişti, kültür değişti, eğitim değişti ve dolayısı ile bizde değiştik.Değişmemeli miydik?.Elbette değişmeliydik ancak; özümüz bozulmadan,milli ve manevi kuralları ortadan kaldırmadan, saygı ve sevgi ortalıkta dolaşmalıydı.

Çoğumuzun ayrı evleri yoktu; dede evlerinde amcalarla birlikte otururduk.Akşamları bir un helvası kavrulur ağzımız tatlanırdı.Koza çivitlenir, pamuk eğilir, çuftalık dokunurdu.Ağzı laf yapan bir komşu Ayşe Teyze varsa hele hikayelere doyum olmaz, ne zaman nasıl uyuduğumuzu bilemezdik.

Annelerimiz yazın ve kışın başında dere kenarlarında mahalleli ile birlikte yunak yıkar, kışlık ekmek ve şehriyeleri birlikte yaparlardı.Sabah namazından sonra annelerimiz uyumaz, ateşler yanar;  mayalı bazlamalarla birlikte yeşil zeytin veya küflü peynir; beğenmezsen tereyağlı bazlama mis gibi kokardı.

Komşu ilişkileri daha candan ve samimi; küçük büyük ilişkisi daha candan,hısım akraba değildik ancak hısım akrabadan daha ileri idik.

Elbette teknoloji gelişmeli,tıb ilerlemeli, tarım ve ziraat işlerimiz kolaylaşmalı.Ancak gelişen teknolojiye kendi öz değerlerimizi zehirletmemeli,ilerleyen tıb vücudunuzu ilaç deposu yapmamalı ve tarım ve ziraat teknolojinin esiri edilerek; her bir şeyimizi hormona veya gdo gibi garip ve zararlı şeylere mahkum edilmemeli.

Mahalle kültürü otokontrolümüzü sağlarken, mahalle bakkalında o gün için bulunmayan şeker ve ekmek "nasıl olsa komşudan ödünç alırım"deme duygumuzu unutturmamalıydı.

Ne çabuk unuttuk sokağımızdaki siyah beyaz televizyonu olan Ali ağabeyleri, ne çabuk unuttuk evlerinde telefon olan Ayşe ablaları, ne çabuk unuttuk Ismail ağabeyin gelin arabası yaptığımız kırmızı arabasını,ne çabuk unuttuk ramazanlarda  ki iftar telaşını, ne çabuk unuttuk komşu Teyze öldüğünde televizyon kapatmayı v.s...v.s...

Unuttuk ta;  "biz" iken,"ben" olduk.



1309 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

GÖRMEK ve BAKMAK - 12/05/2022
Belediyeler elbette altyapı olarak, temizlik olarak v.s.olarak ;rutin görevlerini yerine getirirken;ilçesinde yaşayan çeşitli yaş gruplarının da sosyal yaşantısına yön verip,renk katmak ve insanların psikolojilerini ilgilendiren;moral ve motivasyon
KARAİSALILILAR DERNEĞİ'NE "GELECEK OLANLAR GELDİ" AMA - 25/03/2022
Dernek yeni yönetimi; görevi devraldığından beri yaklaşık bir yıl geçti.İddialı ve iş yapabilirlilik ve projeler geliştirebilirlilik kabiliyeti yüksek bir ekip görevi devraldı ve bütün projektörler üzerlerine çevrildi ve de çıta çok çok yükseltilerek
KARAİSALI'NIN KÖŞETAŞLARI(18) AHMET SABAN Muhasebeci-Siyasetçi - 25/02/2022
İlçemizin hamisi ve banisi büyüklerimizi yeni yetişen nesle anlatmak ve tanıtmak asli görevlerimizden olmalı.Tarihini bilmeyen milletler herzaman yönetilmeye mahkumdur.Biz de ilçe tarihim
KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI (17) HİLMİ ÇOPUROĞLU - 05/02/2022
HİLMİ ÇOPUROĞLU
KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI(16) ALİ DURAK - 21/01/2022
Belediye Reisi
KARAİSALI KÜLTÜR SANAT VE SPOR ŞEHRİ OLACAK - 02/01/2022
İlçe Kaymakamı Sayın Mert Kumcu Beyin AA muhabirine verdiği röportajda ki "Karaisalı kültür,sanat ve spor şehri olacak"cümlesi bana çok sıcak geldi ve beni ziyadesiyle heyecanlandırdı.
"KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI" (15) ZAMİR GENÇ - 17/12/2021
"Bu Dünyadan Bir Zamir Genç Geçti"
KUTSAL TOPRAKLAR ÇECELİ - 29/10/2021
Toprağın taşınla,kutsal beldesin,
KİM BU CESUR YÜREK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ADAY - 17/08/2021
Evet değerli dostlar,saygıdeğer hemşehrilerim.Karaisalılılar olarak herzaman Adana'da en az üçyüzelli bine yakın hemşehrimizin olduğunu böbürlenerek anlatırız ya...
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516