Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam208
Toplam Ziyaret1663661
Ziya Polat
zpolat@hotmail.com
KARAİSALI'NIN KÖŞETAŞLARI (9): YUSUF DEVELİ
18/12/2020

İlçemizin hamisi ve banisi büyüklerimizi anlatmaya ve tanıtmaya çalışıyoruz. Geçmişini bilmeyenlerin geleceklerini de bilmeyeceklerine inanan biz Karaisalı Sevdalısı insanlar olarak; bunu asli görev olarak telakki ediyoruz
Medeni cesareti ve özgüveni, ailesinden almış olduğu islami terbiye ile şekillenen ve çevresinde kararlı, sempatik ve tutarlı kişiliği kendisini herzaman ön saflara çıkarmıştır.Hayatı;deneyim,tecrübe yardım ve girişimci kişiliği ile yorumlayan Yusuf Develi ağabeyimiz;alaylı (Genel tanımıyla "alaylı" belirli konuda mektep eğitimini görmeden kendini yetiştirmiş kimselere yakıştırılan tabir olarak  karşımıza çıkıyor) kişiliği ile karşımıza çıkıyor.
Salbaş 1927 doğumlu.Mehmet Ali (Hatıp hoca) Fatma Hanım (Salbaş'ın Kocanası) nın bir kız  6 erkek çocuklarından  birisidir. 
Askere gider gelir.Amca İbrahim Develi (Develi Emmi ) ve Fadime  Hanım( Salbaş'ın Suna Nenesi)nin kızı Elife Hanımla evlenir.
Okuma yazmayı askerde öğrenir.
İlk seçimde Salbaş köyüne muhtar olur.1960 ihtilalinde silahına el konulmayan pek nadir kişilerden biridir. 
Salbaş'a İlk okulun,Tarım Kredi Kooperatifinin,Toprak Mahsulleri Ofisinin,Pamuk Tarım Satış Kooperatifi (Çukobirlik) nin yapılmasına,elektriğin gelmesine vesile olur.Muhtarlık hizmetinin yanında bu kurumlarda da akif görev alır. Varlıklı biri değildi ama yaşıtları ve büyükleri ona ''muhtar'' veya ''Yusuf ağa'' diye hitap ederken, küçükler "Muhtar Emmi" derdi.
Merhum Yusuf DEVELİ Karaisalı'nın genelinde tanınan, sevilen  ve Karaisalı politikasında etkin bir isimdi.
Kuzgun köyünden İzzet Ağa'nın Ankara'da Diş Hekimliği Fakültesinde okuyan  oğlu Veli Hikmet Tapış için merhum senatör Mehmet ÜNALDI'ya telefon ederek ilgi ve bilgisini isteyecek kadar samimi siyasi dostluk kuran, yeni aldığı kol saatini ''Ne güzel saatin var muhtar emmi'' diyen o zaman küçük bir çocuk olan Alaadin Özdemir'e  ''Al senin olsun'' diyerek çıkarıp veren, ''Pamuk çuvalımız yok'' diyen Adil KOÇ'un tarlasına kadar hararları sırtına alıp götüren bir gönül adamı.
Bir  yerel seçimde  Adalet Partisinden il Genel Meclis Üyeliği teklif edilir, ''Ben olmayayım Çatalan'dan Celal ağa (Merhum Celal Öğüt) olsun''der ve feragat eder. Yıllar sonra  Oğul Davut  Develi  1983 yılında DYP'de kurucu üye olarak aktif siyasetin içindedir.Merhum her iki Babanın oğulları Davut Develi ve Durmuş Öğüt aynı siyasi partide birlikte siyaset yaparlar babaları gibi.
Merhum Yusuf DEVELİ ,1970 yılında Ankara'da yapılan Adalet Partisi Genel kuruluna  delege olarak  katılmış, Ankara dönüşünde Aksaray civarında meydana gelen bir trafik kazasında, ilçemiz köşe taşlarından merhum Mustafa İzgi, Adana'nın tanınmış ailelerinden biri olan merhum Musa Bayboğan gibi isimlerle birlikte vefaat etmişlerdir. Cenazesi bir nüfus sayımından dolayı sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen Bakanların, senatörlerin, milletvekilerinin, genel müdürlerin hazır olduğu ve yoğun bir halk kitlesinin katılımıyla Salbaş kabristanına defnedilmiştir.
5 kız 3 erkek çocuk babasıydı. Çocukların hiç biri evli değildi. Büyük oğlu henüz 15 yaşında ki Bahattin DEVELİ'dir. Emeklilik yok,uzun bir süre muhtarlık yapmasına rağmen geriye bıraktığı ahım şahım bir mirasta yoktur
 Bakanlardan birinin  o andaki Çukobirlik genel müdürüne talimatıyla Bahattin DEVELİ Çukobirlik'te işe başlatılır,
ailenin geçimi sağlansın diye. 
Yıllar sonra Bahattin DEVELİ emekli olur,ticarete atılır ve onun girişimleri neticesinde Salbaş Köyü  Beldeye dönüşür. 1999 mahalli seçimlerinde Salbaş'ın ilk Belediye  Başkanı  seçilir ve iki dönem görev yapar.Yasayla belde belediyeleri iptal olur. Dolayısıyla Salbaş'ın ilk ve son Belediye  Başkanı  Bahattin DEVELİ olarak tarihe geçer.     
Merhum Yusuf DEVELİ, hizmetleriyle,mütevazi kişiliği ve güler yüzüyle anılmaya hep devam  etmektedir.
Yazımızda adı geçen herkese Allah'tan rahmet, geride kalanlara da hayırlı ömürler dileriz.
Kaynak: O.TUNÇÖZ


1031 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

GÖRMEK ve BAKMAK - 12/05/2022
Belediyeler elbette altyapı olarak, temizlik olarak v.s.olarak ;rutin görevlerini yerine getirirken;ilçesinde yaşayan çeşitli yaş gruplarının da sosyal yaşantısına yön verip,renk katmak ve insanların psikolojilerini ilgilendiren;moral ve motivasyon
KARAİSALILILAR DERNEĞİ'NE "GELECEK OLANLAR GELDİ" AMA - 25/03/2022
Dernek yeni yönetimi; görevi devraldığından beri yaklaşık bir yıl geçti.İddialı ve iş yapabilirlilik ve projeler geliştirebilirlilik kabiliyeti yüksek bir ekip görevi devraldı ve bütün projektörler üzerlerine çevrildi ve de çıta çok çok yükseltilerek
KARAİSALI'NIN KÖŞETAŞLARI(18) AHMET SABAN Muhasebeci-Siyasetçi - 25/02/2022
İlçemizin hamisi ve banisi büyüklerimizi yeni yetişen nesle anlatmak ve tanıtmak asli görevlerimizden olmalı.Tarihini bilmeyen milletler herzaman yönetilmeye mahkumdur.Biz de ilçe tarihim
KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI (17) HİLMİ ÇOPUROĞLU - 05/02/2022
HİLMİ ÇOPUROĞLU
KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI(16) ALİ DURAK - 21/01/2022
Belediye Reisi
KARAİSALI KÜLTÜR SANAT VE SPOR ŞEHRİ OLACAK - 02/01/2022
İlçe Kaymakamı Sayın Mert Kumcu Beyin AA muhabirine verdiği röportajda ki "Karaisalı kültür,sanat ve spor şehri olacak"cümlesi bana çok sıcak geldi ve beni ziyadesiyle heyecanlandırdı.
"KARAİSALI'NIN KÖŞE TAŞLARI" (15) ZAMİR GENÇ - 17/12/2021
"Bu Dünyadan Bir Zamir Genç Geçti"
KUTSAL TOPRAKLAR ÇECELİ - 29/10/2021
Toprağın taşınla,kutsal beldesin,
KİM BU CESUR YÜREK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ADAY - 17/08/2021
Evet değerli dostlar,saygıdeğer hemşehrilerim.Karaisalılılar olarak herzaman Adana'da en az üçyüzelli bine yakın hemşehrimizin olduğunu böbürlenerek anlatırız ya...
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516