Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam166
Toplam Ziyaret1702865
Hayrullah Güven
hguven@karaisalihaber.net
GEÇMİŞTEN GELECEĞE ESİNTİLER ( 1 )
05/12/2012

 

Çocukluğumun ilk yıllarında köy hayatından biraz söz etmek istiyorum:

İlk yıllarda komşu kızlar ve erkekler evimizin etrafında birlikte oynardık. Kızlar, çit denilen renkli bez parçalarından oyuncak gelin ve çocuklar yaparlar onlarla oynarlardı. Erkekler, çam kabuğundan teker yapar, günebakan (ayçiçeği) çubuklarına takarak araba diye sürerek koşardık. Bazen de çubuktan at yapar,gem diye baş tarafına bir ip bağlar, at gibi sesler çıkararak deli gibi koşardik. Bazen atlar huylanır tepişirdi ; at çubukların arka taraflarını birbirimizin bacaklarına çarptırırdık.

Biraz büyüyünce kızlar ayrı, oğlanlar ayrı oynamaya başladık. Arası kestik, sekmeç, çelik, keşdana.... bu dönemde oynanırdı.

İnsanlarımız çok fakirdi, çoğu çarık giyerdi. Ben ilkokul 1. sınıfta, ders yılı ortasında tanıştım ayakkabıyla.Kar yağınca okula çarıkla gitmiştim.

Biz çocuklar koyun güderken, çam sakızı toplarken, kırda dolaşırken hep yalın ayaktık. Ayaklarımıza en çok sarı diken ve kara çalı dikeni batardı. Yakamızın bir yerinde taşıdığımız firkete (çatal iğne) ile çıkarmaya çalışırdik. Ayağımızın tabanında çok ağrıyan "karakabar" dediğimiz nasıra benzeyen bir şey çıkardı.

Doğru dürüst beslenemezdik.Bizi kurtaran sıcak bazlama, çekdirme ve bulgur pilavı idi. Ancak süt, yoğurt ve yumura yaz günleri eksik olmazdı. Tatlı ihtiyacımızı andız pekmezi ile karşılardık. Burada iki küçük anımı belitreyim:

Babam ve arkadaşları şahre saplık ve meşe kömürü götürüp satmışlar (tabii kaçak).

Dönüşte babam bize şeker kamışı getirmiş, birer parça verdi. Ben dama çıkarak yuvağın (loğ) üstüne oturdum. Şeker kamışını soyup küçük parçalar halinde ağzıma atıp iyice somuruyorum,bu anın zevkini çıkarıyorum. Ertesi gün yine canım çekti ama şeker kamışı yoktu... Dama çıktım,posalara baktım, kurumuşlardı. Kabukları ağzıma aldım, iç kısımları tatlıydı, hepsini sıradan geçirdim.

Arkadaşım Yusuf Palabıyık (Kocabıyık)ın bir şeker topağını katık yaparak bir yufka ekmek yediğini duymuştum. Tabii o zamanın kesme şekerleri şimdikilerden daha büyüktü.



824 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

GEÇMİŞTEN GELECEĞE ESİNTİLER (3) - 07/02/2013
üz gelip te havalar serinleyince herkes köye göçerdi. Kış için odun getirme telaşı başlardı.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ESİNTİLER (2) - 22/12/2012
İlkbahar gelince Mulla Mustafa amcalar hariç herkes yazlığa göçer, köyde kimsecikler kalmazdı. Evlerin anahtarları da kapının üstünde bir deliğe tıkılıp arkasına küçük bir taş konurdu. Kesinlikle hırsızlık olmazdı. Biz çocuklar bu göçme işini çok sev
YAĞBASAN - 22/09/2012
1071 tarihinde Malazgirt'te, Bizansa karşı kazandığı zaferle ALPARSLAN, Anadolu'yu Türklere açmıştı.
GAZ OCAĞI - 13/08/2011
Ulu Cami'nin doğusunda, genişçe bir avlu etrafında odaları, avlunun ortasında bir şadrıvanı bulunan tarihi bir yapıdır medrese. Ahşaptan yapılmış büyük bir kapısı ve kapının ortasında bir insanın geçebileceği küçük bir kapısı daha var. Burası İmam-Ha
KARAKÜRE YAYLASI - 04/08/2011
Kışı Büngüş köyünde geçirdik. Uzunca bir tatilden sonra babam, beni yine Muhacir Hocanın yanına getirdi. Bu defa hoca, Büngüş'le Meydan arasında Karaküre denilen yere yaylaya çıkmıştı. Burası dağ sırtında, ağaçlarla çevrili bir yerdi. O çevrenin ünlü
BİNGÜŞ - 20/07/2011
Babam, beni ortaokula yazdırmamıştı ama köy hocasında okumamı istiyordu. Güz mevsiminin sonlarında, beni alip Büngüş'e( Kaya Önü) götürdü. Orada Muhacir Ali( Çetin) Efendi adında bir köy hocası vardı.
SİPTİLLİ - 16/07/2011
İlkokulu bitirdiğim yıl( I952) babam beni Adana'ya çağırdı. Okula yazdıracakmış.O yıllarda babam, pamuk tüccarı olan amcama yardımcı oluyordu.
TRAKTÖRÜ GÖRDÜM - 01/07/2011
Şehre gidip gelen büyüklerin otomobillerden, kamyonlardan, cansız atlardan (bisiklet) anlattıklarını ilgi ile dinler ve merak ederdim. Ben, gökyüzünden geçen uçaklardan başka araç görmemiştim.
GEÇMİŞTEN GELECEĞE ESİNTİLER (6) - 24/06/2011
Yanılmıyorsam köyümüzde ilkokul 1946-1947 öğretim yılında açıldı. Ben okulun ilk öğrencilerindendim.
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.171532.3004
Euro34.902035.0419