Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam115
Toplam Ziyaret1702814
Hayrullah Güven
hguven@karaisalihaber.net
TRAKTÖRÜ GÖRDÜM
01/07/2011

Şehre gidip gelen büyüklerin otomobillerden, kamyonlardan, cansız atlardan (bisiklet) anlattıklarını ilgi ile dinler ve merak ederdim. Ben, gökyüzünden geçen uçaklardan başka araç görmemiştim.

Büyükler,belli sayıda çocuğu oluncaya kadar devlete yol vergisi öderler, parası olmayanlar da Karsantı (Aladağ) tarafına gidip vergi karşılığında yol yapımında çalışırlardı. Kıcak köyüne kadar kamyon yolu yapıldığını duyduğumda kamyonun yolunu dahi çok merak ediyordum. Biri çıkıp "Haydi kamyon yolunu görmeye Kıcak'a gidelim." dese giderdim.

TRAKTÖRÜ GÖRDÜM:

Mehmet Efendi( Boynuince)nin Pancarlık'taki çardağının karşısında Naziye Hanımın tarlasında ekin biçiyorduk. Sanırım beşnci sınıftaydım. Hotalağı'nın yukarısından bir gürültü duyulmaya başladı. "Motur geliyor." dediler. Günlerdir sözü edilen motur nihayet geliyordu. Ben, elimdeki orağı attım, dereyi geçtim, çardağın arkasındaki tepeyi koşar adımla tırmanmaya başladım. Bir an önce tepeye çıkıp moturun geçişini görecektim. Zira moturun sesi gittikçe yaklaşıyordu. Yokuş yukarı çıkmaktan ve heyacandan nefes nefese kalmıştım. Bir taraftan da sürekli besmele çekiyordum, bir iki saniye sonra moturu görecektim. Tepeye çıktığımda traktör dengimi geçmiş bulunuyordu. Ben yürümeye devam ettim, gözüm hep traktördeydi. Traktör pınarın yanındaki Camal amcanın tarlasına girdi, tarlanın kenarını bir kez dolaşıp durdu. O anda ben de oraya varmıştım.

Traktörün çevresinde on kadar insan vardı, herkes traktöre bakıyordu. Kırmızı, dört tekerli, arka tekerleri kocaman bir şeydi. O güne kadar hiç duymadığım, gaz kokusuna benzer bir koku yayılıyordu etrafa. Sonradan bunun mazot kokusu olduğunu öğrendim. Köylünün biri "Ne güzel, eşek gibi dur dediğin yerde duruyor, yürü dediğinde yürüyor." dedi. Bir başkası hemen söze karıştı; "Eşekten daha iyi, eşek bazen inatlaşır çüşş desen durmaz, çeksen yürümez." dedi.

Konuşma, tanışma bittikten sonra traktörü çalıştırıp ekini biçmeye devam ettiler. Traktörün arkasında orak makinası dedikleri, kocaman kolları ve geniş bir sacı olan bir araç vardı. Biçilen ekinler bu sacın üstüne düşüyor, düşen ekinleri kollar aşağı atıyordu. Arkadan gelen insanlar düzgün bir şekilde yere düşmüş olan ekinleri orak yardımıyla çekerek deste haline getiriyorlardı.



1238 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

GEÇMİŞTEN GELECEĞE ESİNTİLER (3) - 07/02/2013
üz gelip te havalar serinleyince herkes köye göçerdi. Kış için odun getirme telaşı başlardı.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ESİNTİLER (2) - 22/12/2012
İlkbahar gelince Mulla Mustafa amcalar hariç herkes yazlığa göçer, köyde kimsecikler kalmazdı. Evlerin anahtarları da kapının üstünde bir deliğe tıkılıp arkasına küçük bir taş konurdu. Kesinlikle hırsızlık olmazdı. Biz çocuklar bu göçme işini çok sev
GEÇMİŞTEN GELECEĞE ESİNTİLER ( 1 ) - 05/12/2012
Çocukluğumun ilk yıllarında köy hayatından biraz söz etmek istiyorum:
YAĞBASAN - 22/09/2012
1071 tarihinde Malazgirt'te, Bizansa karşı kazandığı zaferle ALPARSLAN, Anadolu'yu Türklere açmıştı.
GAZ OCAĞI - 13/08/2011
Ulu Cami'nin doğusunda, genişçe bir avlu etrafında odaları, avlunun ortasında bir şadrıvanı bulunan tarihi bir yapıdır medrese. Ahşaptan yapılmış büyük bir kapısı ve kapının ortasında bir insanın geçebileceği küçük bir kapısı daha var. Burası İmam-Ha
KARAKÜRE YAYLASI - 04/08/2011
Kışı Büngüş köyünde geçirdik. Uzunca bir tatilden sonra babam, beni yine Muhacir Hocanın yanına getirdi. Bu defa hoca, Büngüş'le Meydan arasında Karaküre denilen yere yaylaya çıkmıştı. Burası dağ sırtında, ağaçlarla çevrili bir yerdi. O çevrenin ünlü
BİNGÜŞ - 20/07/2011
Babam, beni ortaokula yazdırmamıştı ama köy hocasında okumamı istiyordu. Güz mevsiminin sonlarında, beni alip Büngüş'e( Kaya Önü) götürdü. Orada Muhacir Ali( Çetin) Efendi adında bir köy hocası vardı.
SİPTİLLİ - 16/07/2011
İlkokulu bitirdiğim yıl( I952) babam beni Adana'ya çağırdı. Okula yazdıracakmış.O yıllarda babam, pamuk tüccarı olan amcama yardımcı oluyordu.
GEÇMİŞTEN GELECEĞE ESİNTİLER (6) - 24/06/2011
Yanılmıyorsam köyümüzde ilkokul 1946-1947 öğretim yılında açıldı. Ben okulun ilk öğrencilerindendim.
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.171532.3004
Euro34.902035.0419