Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam706
Toplam Ziyaret1691405
Yusuf Delikoca
yusufdelikoca@hotmail.com
GAMALI FATMA
29/09/2015
 
Gamalı Fatma, tarihimize şeref veren kadın kahramanlarımızdan biridir. Karaisalı’nın Kaşobası Köyü’ndendir. Genç yaşta evlendi ama ilk kocası Birinci Dünya Savaşı öncesinde şehit oldu. Fransız işgali ve Ermeni saldırıları karşısında Çukurova kurtuluş mücadelesinin başlamasıyla, kendi köyünden İbo Osman Ağa gibi yiğitlerin kurduğu Kuva-yı Milliye çetelerine karıştı. İlk olarak Kokarçeşme denilen yerde Ermeni çeteleri püskürtmeyi başardılar. Gamalı Fatma, Gamalı unvanını kendisine saldıran bir Ermeni’yi gamasıyla öldürmesiyle aldı ve bu gamayı kurtuluş mücadelesi boyunca yanında taşıdı.
 
Çukurova’nın işgal günlerinde Gamalı Fatma’nın oğlu Mehmet verem hastalığına yakalandı. Bir yanda vatan derdi diğer yanda evlat üzüntüsü içinde kalan Gamalı Fatma oğlunun tedavi olması için bir yoluna bulup İstanbul’a götürdü. İstanbul’da oğlunu hastaneye yatırdı. Kendisi de hastanenin bir köşesinde günlerini geçirmeye başladı.
 
Gamalı Fatma, İstanbul’da hastane bahçesinde dertli dertli dolaşırken kendisine yaklaşan birkaç askerle karşılaştı. Yüzleri ağızlarına kadar kapalı olan askerler ondan, kendileri ile Yunan harbine katılmalarını istediler. Gamalı Fatma’da siz kimsiniz diye sorunca, onlar ise Fatma’yı bir kenara çekerek, ağızlarını kadar yüzlerini örten peçeyi aşağı indirdiler. Onların erkek değil kadın olduğunu görünce şaşırdı. Daha sonra da Toroslardaki mücadelesini hatırladı ve sevince kapıldı. Sadece Çukurova’da değil tüm Anadolu’da Türk kadının düşmana karşı bu şekilde mücadeleye katılmasından mutlu oldu. Onlara “size katılırım fakat benim çocuğum bu hastanede hasta olarak yatıyor. Ben onu bırakır gidersem ne olur” cevabını verdi. Bu yakarış üzerine kadın Kuva-yı Milliyeciler, “Senin oğlun bizlere emanet. Burada kalan mücahitler ona bakarlar. İyileştikten sonra ise evelallah köyüne yollarlar” dediler.
 
Onların sözlerindeki samimiyeti yüreğinde hisseden Gamalı Fatma onlarla birlikte Yunan harbine katıldı. Orada büyük hizmetlerde bulundu. Düşman denize döküldükten sonra Karaisalı’nın Kaşobası köyüne döndü. Oğlunun iyileşip evinde olduğunu görünce sevinci ikiye katlandı. Fakat aradan geçen yıllarda hastalık yeniden başladı ve oğlu vefat etti. Kendisi de ikinci kez Kayseri’den evlenen Gamalı Fatma, çiftçilik yaparak hayatına devam etti.
 
Kaşobası köyünde yaşamına devam eden, Gamalı Fatma’nın kahramanca mücadelesi yıllar boyunca dilden dile, köyden köye aktarıldı. İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi. Atının sırtına binip, siyah şalvarı, gaması ve tüfeği ile uzun yıllar 5 Ocak kurtuluş törenlerine katıldı. 1964 yılında vefat etti.


811 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

     06/12/2015 10:37

Allah muhafaza şimdi öyle bir durum gelişse çok merak ediyorum kaç yiğit kadın veya erkek çıkar böyle.....
sadık göden

Yazarın diğer yazıları

AlışSatış
Dolar32.286532.4159
Euro34.598834.7374