Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam800
Toplam Ziyaret1686233

93 yıl önce bugün Pozantı nasıl il oldu

Sitemizin Yazarı E. Kumay Albay Ali Maralcan, 5 Ağustos 1920 tarihinde Atatürk’ün Pozantı’ya gelerek bir kongre toplamasını ve o gün yaşananları kaleme aldı.

 

 

 

 Yazarımız Emekli Kurmay Albay Ali Maralcan, Mustafa Kemal Paşa’nın Konya´daki teftişini tamamladıktan sonra güneye hareket ettiğini belirterek, “Bu sırada kongreye; Kayseri, Niğde ve Bor´dan delegeler çağrılmış ve bütün Güney Cephesi´ndeki temsilciler davet edilmişti. Diğer taraftan, Kaç-Kaç sırasında Adana´dan kaçabilmiş, onbinlerce Çukurovalı Pozantı´da toplanmıştı. Mustafa Kemal Paşa´nın ise 5 Ağustos 1920´de Pozantı´ya geleceği haberi alınmış olup, bu haber cephelerdeki müfreze komutanlarına iletilmiş, onlar da kongreye davet edilmişti” dedi.

Maralcan, Mersin ve Tarsus´ta ise haber alanların canlarını kaybetme pahasına, bütün Çukurova halkı gibi Pozantı´ya gelmeye çalıştıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“5 Ağustos 1920 günü Çukurovalı, Pozantı istasyonunda Mustafa Kemal Paşa´yı beklemeye başlamıştı. 21 Aralık 1918 Tarihinde Albay Remieux komutasında Mersin´den gelen 1500 kişilik bir Fransız birliği tarafından işgal edilmiştir. İşgali müteakip Adana´nın Yönetimi Askeri Vali Bremond tarafından idare edilmekte idi. Kuva-i Milliye mücadelesi sonunda Toroslarda bulunan en son 1000 kişilik Fransız Taburu Karboğazı’nda Gülekli 44 Kuva-i Milliyeci tarafından esir edilmiştir. Adana bölgesinde Kuva-i Milliye mücadelesini yürütmek için en emin bölge Pozantı olduğu için Atatürk burayı geçici Adana vilayeti olarak tespit etmiştir. 5 Ocak 1922 Adana´nın kurtuluşuna bu kongrede görev alan vatansever yöneticiler tarafından Kuva-i Milliye başarılı bir şekilde yönetilmiştir.

5 Ağustos 1920 tarihinde Pozantı da yapılan Kongre günü aynı zamanda Osmaniye´nin kurtuluşu için önemli bir tarihtir. Fransız Karargahına Taaruz eden Kuva-i Milliyecilerin başında göğsünde Ayyıldızlı bayrağı taşıyan Rahime Tayyar bulunuyordu. Ne yazık ki taarruz sonucunda burada şehit olmuştur.

5 Ağustos 1921 tarihi ulusal kurtuluş için çok önem arz etmektedir. Bu tarihte Atatürk Başkomutan olarak TBMM tarafından tayin edilmiştir. Başkomutan olarak Atatürk 22-13 Eylül 1921´de Sakarya Meydan Muharebesini, 26-30 Ağustos 1922´de Başkomutanlık Meydan Muharebesini Sevk ve idare ederek 9 Eylül 1922´de Türk ordusu İzmir´e girmiş ve düşmanı denize dökmüştür.”

Maralcan,  Pozantı’nın geçici il olması nedeniyle bir yazı kaleme alarak sizleri o günlere götürecek. Maralcan’ın yazısı kendi köşesinde… Okuyabilirsiniz…

395 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382