Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam1139
Toplam Ziyaret1687648

Beyazay Derneği Karaisalı Şubesi ilk toplantısını gerçekleştirdi

81 ilde engellilerin yaşam kalitesini yükseltmek için faaliyetlerde bulunan Beyazay Derneği'nin Karaisalı şubesi gerçekleştirdiği ilk toplantı ile faaliyetlerine başladı.



Türkiye'de engellilerin toplum içerisindeki haklarının korunması ve sürekliliğinin sağlanması ile ilgili birçok projeye imza atan derneğin Karaisalı Şube Başkanı Ali Çoşkun, toplantı da yaptığı konuşmasında engelli vatandaşların eğitim, sosyal ve hukuksal haklarının geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Karaisalı Şube başkanı Ali Çoşkun toplantının açış konuşmasında şunları dile getirdi:
"Öncelikle toplumun konuşulduğu anda hassasiyet noktasında önem atfettiği, ancak günlük hayatında çok da önemsemediği bir konuda, hem de bu konu için derinlemesine plan ve projeler yapılan bir yapılanma içerisinde yer almak manevi heyacanı kadar toplumsal görev açısından da heyacan verici. Bunu belirtmek aynı zamanda bu mevzuyu önemseyip vakit ayıran hazirundaki tüm arkadaşlara da şahsım adına ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Türkiye'de ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 12'si engellilerden oluşuyor. Yani günlük hayatta birlikte yaşadığımız her yüz kişiden 12'si lütaratürde sağlıklı olarak tanımlanan insanlara kıyasla vücudunun en az bir parçasını normal olarak veya en azından verimli olarak kullanamıyor. Buna zihinsel hastalıkları da katmak gerekiyor tabii ki... Bu noktada konunun ehemmiyeti azami noktaya ulaşıyor. Klasik deyimle hepimizinde bir engelli adayı olduğu bu hayatta, 'özürlü' olarak tanımlanan bu kardeşlerimizin yaşadığı engelleri onlarla birlikte aşmak herşeyden önce insani bir vazifedir. Özellikle son 15 yılda bir devlet politikası haline gelmiş ve bu konuda bir çok adımlar atılmış olmasına rağmen ne yazık ki halen yapılması gereken çok şey var. Kuşkusuz oluşturulan devlet fon ve yardımları, sosyal sorumluluk projeleri bu konuda önem arzediyor. Bizlerde bu konunun içerisinde ne kadar yer alabilirsek o kadar onur duyacağız. Temel gayemiz o insanlara sadece para vermek, sosyal yardım sağlamak olmamalı. Birlikte yaşadığımız kardeşlerimizi toplum içerisinde daha etkin, sosyal konumlara getirmeliyiz. OECD ve BM Kalkınma verilerine göre Avrupa Birliği’nde engellilerin yüzde 30'u yoksulluk riski altındayken Türkiye'de bu oran yüzde 78... Yani ne yazık ki kardeşlerimizi toplum içerisine yeterince entegre edememişiz. Bu noktada bu tür dernek ve organizasyonlara çok büyük görev düşmektedir. Engelli kardeşlerimizin, onların yakınlarının eğitimi, sosyal haklarının, hukuksal haklarının takibi, sosyalleşme süreçleri devlet kadar gönülllü gruplarında hedef ve gayesi olmalıdır. Burada olmaktan duyduğum onur bu anlamda çok önemli. Hepinize tekrar teşekkürediyorum. Engelli kardeşlerimizi eğitip iş sahibi yaparak onları sadece tüketici olmaktan kurtarmalı, üretici yaparak mutlu, yararlı, toplumsal rol anlamında sağlıklı bireylerden hiç bir farkı olmayan duruma getirmeliyiz.

Kaynak: Bölge Postası

307 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406